De beste restaurants van 2018

Restaurant Bord'Eau met Bas van Kranen

Het einde van 2018 is zicht. Het moment dus om nog eens stil te staan bij de highlights van het jaar. Er waren weer veel culinaire hoogtepunten en vooral fijne ervaringen. Dit zijn mijn favoriete momenten van 2018:

Bord‘Eau

Bas van Kranen is sinds dit jaar de nieuwe chef van Bord’Eau. Het leek een behoorlijke uitdaging om Richard op te volgen maar ik moet zeggen dat ik mijn lunch hier zeer indrukwekkend vond. Bas weet wat hij doet. Zijn gerechten zijn een ware smaakexplosie. Favoriet is de Langoustine met pompoen, Indiase specerijen en aan tafel geraspte sinaasappel. Het aroma van dit gerecht komt je meteen tegemoet en blijkt een prachtige combinatie te zijn met de specerijen. De sommelier maakte indruk met een fijne witte Rioja bij. De Baron de Ley Tres Vinas Blanco Reserva 2014. Een voltreffer! Lees hier meer over Bord’Eau.

De beste restaurants van 2018
Lars Amsterdam

Lars Amsterdam

De meest recente ervaring in dit rijtje. Lars is pas een paar maanden open maar weet meteen indruk te maken. Dit is er eentje om goed in de gaten te houden en vooral zelf te gaan ervaren. Eigenaren Lars en Floor hebben de afgelopen jaren bij Aan de Poel** gewerkt als Executive chef en sommelier. Dit duo weet fine dining te combineren met een eigentijdse en relaxte sfeer. Op het menu vind je gerechten met een klassieke Franse inslag maar ook geinspireerd op de Aziatische keuken. Lees hier meer over mijn diner bij Lars Amsterdam.

212

In januari ging dit nieuwe restaurant van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot open. En het was direct talk of the town. Super nieuwsgierig en vol verwachting nam ik plaats aan de bar. Bij 212 is de setting heel informeel, je kijkt je vanaf je plekje aan de bar direct in de keuken dus je ziet precies hoe de chefs de gerechten bereiden. In rap tempo serveren de chef’s de kleine gerechten. Van krielaardappeltjes met truffel tot Noordzeekrab met citroengras, kippenhuid en een soubise van zwezerik. Stuk voor stuk verrassend. Het is niet voor niets dat ze deze week hun eerste Michelinster hebben ontvangen. Lees hier de hele review.

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Restaurant 212 – Noordzeekrab met citroengras, kippenhuid en een soubise van zwezerik

Jacobsz

Dit blijft een van mijn favoriete restaurants in Amsterdam. Bij Jacobsz is het een beetje thuiskomen. Zo warm en gastvrij als je hier wordt ontvangen dat krijg je helaas niet overal. Ik vind het hier altijd gezellig, het eten is top en van de wijnkaart word ik ook blij. Hier ga ik ongetwijfeld weer naartoe in 2019.

 

ML Restaurant

Op deze memorabele dag maakte ik kennis met het prachtige nieuwe ML én kocht ik mijn nieuwe huis. Een betere plek om te proosten op deze gebeurtenis kon ik me niet wensen. We vieren dit onder het genot van een mooi glas Galil Viognier uit Israël en een heerlijke ceviche van zeebaars met venkel, hangop en heel opvallend een dressing van appeltabak. Een dag om niet meer te vergeten. Lees hier meer over deze lunch.

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem
ML – Zeebaars – appeltabak – venkel – hangop

Daalder

Pasen werd dit jaar gevierd bij Daalder. Chef Dennis Huwaë had een voortreffelijk menu voor ons in petto. De coquille met structuren van bloemkool, kalamansi, jasmijn, hazelnoot en bruine boter was waanzinnig goed. Nog een hoogtepunt vond ik de lasagne van knolselderij en schuim van Parmezaan. Yum! De wijn was overigens minstens net zo fijn als de gerechten. Alles bij elkaar opgeteld een te gekke ervaring!

ARC. by Lute

Peter Lute heeft begin van het jaar zijn nieuwe ARC. by Lute geopend in het luxe Pestana Amsterdam Riverside hotel. Ik was eerder al erg enthousiast over de Kruitfabriek van Lute en ben net zo positief over zijn nieuwste restaurant. Het terras is het best bewaarde geheim van De Pijp maar een heerlijke plek om lekker uitgebreid te lunchen. De Carbineros Gamba was hier echt goddelijk. In de winter is de risotto met Parmezaan, bacon en truffel een reden voor een bezoekje aan ARC. Peter serveert geweldige pretentieloze gerechten die gewoon kloppen. Hier kom ik graag nog eens terug. Lees hier meer over ARC.

Het nieuwe ARC. by Lute van Peter Lute
ARC by Lute

Bar Alt

De nieuwste aanwinst van de eigenaren van Jacobsz. Als fan van het eerste uur wilde ik natuurlijk het nieuwe restaurant snel testen. Ze hebben een chef van Aan de Poel** weten te strikken en die doet goede zaken. Mooie gerechten worden hier gecombineerd met speciaalbieren of vin nature. Aangezien ik geen bierdrinker ben heb ik me overgegeven aan deze wijn. Bar Alt is een fijne en toegankelijke plek waar je heerlijk kunt dineren maar die zich ook leent voor een biertje aan de bar. Lees hier meer over Bar Alt.

 

Hofstede Meerzigt

Voor de gelegenheid gingen Alain Adriaanse en Ron Blaauw samen de keuken in. Dit resulteerde in een avond culinair genieten. De chef’s serveerden om en om hun favoriete gerechten van het seizoen. De King Crab van Ron zal ik niet snel vergeten en de Chardonnay 1685 van het Zuid-Afrikaanse huis Boschendal evenmin. Wijn is tijdens een diner voor mij minstens net zo belangrijk en dat hebben ze hier goed begrepen. Lees hier meer over het diner en de wijnen.

Restaurants aan de Zuidas
Bolenius

Bolenius

Al ruim 10 jaar werk ik aan de Zuidas. En shame on me dat ik nog niet eerder bij Bolenius was geweest. Nu kwam het er eindelijk van. Als je bij Bolenius gaat eten kies dan vooral veel groentegerechten want daar staan ze om bekend. De groentetuin van de Zuidas is een echte aanrader en ook het bietje in klei moet je zeker proberen. De laatste wordt aan tafel bereid dus dat maakt het extra leuk. Lees hier meer over Bolenius.

Winehouse SOMM

Mijn favoriete wijnbar in Amsterdam. Meerdere keren schreef ik al over deze leuke zaak in de Baarsjes. Ik noemde mijn eerste ervaring hier zelfs fenomenaal. Inmiddels is Winehouse SOMM meer een restaurant dan een wijnbar en staat ze sinds kort zelfs in de Gault&Millau restaurantgids. En dat is niet voor niets. Je kunt hier super goed eten en qua wijnen kun je het hier zo gek maken als je wil. Maar zelfs het meest eenvoudige glas wijn is erg goed en heel betaalbaar.

De beste restaurants van 2018
Winehouse SOMM

BAUT Spaarndammerstraat

De eerste persdiner van het jaar en misschien wel een van de gezelligste avonden. De opening van de nieuwe BAUT aan de Spaarndammerstraat werd groots aangepakt en gaat de boeken in als een memorabele avond. Lees hier meer over BAUT.

In het nieuwe jaar kijk ik heel erg uit naar de opening van Carstens en Neni!