Bar Alt is mijn nieuwe favoriet in Amsterdam Zuid

There is a new kid in town: Bar Alt. Hét nieuwe restaurant van de mannen achter het super succesvolle Jacobsz. De trouwe lezer weet dat ik groot fan ben van dit restaurant dus ik was dan ook zeer nieuwsgierig naar hun nieuwste aanwinst.

Bij Bar Alt draait het om de ideale bier-spijspairing. Eigenaren Adriaan en Rick zijn liefhebbers van dit zogenaamde alt bier en ontdekten hoe goed je deze bijzondere biertjes kunt combineren met mooie gerechten. Ik vind het best wel gedurfd om je hele concept te laten draaien om gastronomische combinaties met bier. We hebben het hier natuurlijk niet over pils maar craft bieren van het Nederlandse Two Chefs Brewing en ’s werelds beste Internationale brouwers. En dat zijn er nogal wat. Met zo’n 20 biertjes van de tap en nog eens een heel resiment uit blik of fles hebben ze hier een bierkaart waar je u tegen zegt. Tapbiertjes met funky smaken, limited brouwsels, geuzebieren en barrel aged specials. Ze hebben het allemaal. Ben je geen bierliefhebber? Geen nood. Bar Alt heeft ook een uitgebreide kaart met natuurwijnen. Deze wijnen liggen qua smaak dicht bij de biertjes die ze hier schenken dus vandaar dat hiervoor is gekozen. Als aperitief laat ik me verrassen door een aantal tapbiertjes en vind ze opvallend fris en lekker. Maar in alle eerlijkheid, ik ben niet zo’n bierdrinker dus ga ik daarna toch over op de wijn. We trappen af met een glas champagne en een frisse tartelette. Aan een vaste menukaart doen ze niet bij Bar Alt. Chef Thomas Kooijman – bekend van Aan de Poel**, MOS* en De Nederlanden – verrast zijn gasten met een 4-, 6- of 8 gangenmenu. Kortom, geef je over en ga genieten. Dus dat doen wij ook. Te beginnen met de Noordzeekrab met satijn van topinamboer, mierikswortel en algenpoeder. Mijn tafelgenoot krijgt een ceviche van corvina met yoghurt, Madame Jeanette, krokante rode ui, komkommer en het Peruviaanse Leche de Tigre. Beide mooie gerechten en ook nog eens een lekkere start van de avond. Hierna volgt een ware smaak bom. Octopus van de BBQ gemarineerd in pil pil, piquillo peper, salsa verde en toast sobrasada. De smaakpapillen worden flink wakker geschud door dit gerecht maar de boel blijft ondanks de lichte spicyness goed in balans.

We vervolgen daarna nog met een te gek gerecht van kalfslende met zwezerik, ui en zoete aardappel. In een woord: genieten! Niets anders dan lof voor de prestaties van dit team. De focus op de bier pairing hield me in eerste instantie een beetje tegen maar met zo veel keuze uit natuurwijn is er voor ieder wat wils. Ook bij het zoete dessert heb je de optie voor een mooie bierpairing. Dolle Dries, een Russische Imperial Stout, wordt gereserveerd bij de kersen met vlierbloesem likeur, gin en anijs. Een heerlijk gerecht dat gelukkig voor mij ook perfect gaat met een afsluitend glas champagne in plaats van de Dolle Dries.

De gerechten zijn top, de service is net zoals ik bij Jacobsz gewend ben spot on en super hartelijk. Sommelier Julian Woesik en Pauline van der Most hebben de overstap gemaakt van Jacobsz naar Bar Alt en zijn vanaf nu hier de vaste stralende gezichten die je verwelkomen. Met dit mooie restaurant (inclusief terras!) heeft Zuid er echt een top zaak bij. Mijn advies: boek hier een tafel en ga het zelf ervaren.

Bar Alt

Stadionplein 103

1076 CK Amsterdam

Lees ook over restaurants Jacobsz, Daalder of Maris Piper.