Rathfinny mousserende wijn uit Engeland

Rathfinny mousserende wijn uit Engeland

We hebben een nieuwe feestelijke ontdekking: Rathfinny mousserende wijn uit Engeland, Sussex om precies te zijn!

Door de klimaatverandering zien we dat het gebied in Europa waar wijnbouw mogelijk is zich steeds verder uitstrekt naar het Noorden. We merken zelf dat Nederland zich ontwikkelt als wijnland en dat er steeds meer en betere wijn wordt gemaakt. En diezelfde ontwikkeling zien we ook in het Zuiden van Engeland.

Landgoed Rathfinny ligt op minder dan vijf kilometer van het Engelse Kanaal, waardoor het een semi-continentaal zeeklimaat heeft en dat is gunstig voor wijnbouw. De wijngaard ligt voornamelijk op het zuiden en heeft door de vele zonuren en gematigde regenval een hele goede positie voor wijnbouw.

Rathfinny mousserende wijn uit Engeland

Daarnaast is er nog een zeer belangrijke en interessante factor die meespeelt. Rathfinny ligt namelijk op de krijtstrook die het “Bekken van Parijs” vormt, deze loopt van Noord-Frankrijk naar Zuid-Engeland. En dit is ook dezelfde kalkrijke grond die we in de Champagnestreek vinden. De krijtlaag geeft de wijnstokken ondiepe maar vruchtbare, goed doorlatende kalkachtige grond. In combinatie met het koele klimaat is dit een uitstekende basis voor de teelt van mousserende wijndruiven.

Rathfinny mousserende wijn uit Engeland

Rathfinny heeft in 2012 de eerste wijnstokken aangeplant en produceert sinds enkele jaren hun mousserende wijnen. Hiervoor worden dezelfde druivenrassen gebruikt als in de Champagnestreek: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Veel gelijkenissen dus die veel potentie geven voor de toekomst. Ondanks het korte bestaan van Rathfinny zijn ze nu al uitgeroepen tot een van de beste mousserende wijnen van Engeland.

Rathfinny mousserende wijn uit Engeland

Momenteel zijn er 4 wijnen beschikbaar:

Rathfinny Classic Cuvée is een blend van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.  De goudgele cuvée heeft een stevige mousse en tonen van toast en wit steenfruit.

Rathfinny Rosé is een blend van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Deze verfrissende rosé heeft uitgesproken tonen van aardbei en een beetje citrus. In de neus aroma’s van sinaasappel en perzik.

Rathfinny Blanc de Blancs is gemaakt van 100% Chardonnay. Je proeft en ruikt in deze levendige wijn  verschillende citrus tonen zoals sinaasappel, citroen, grapefruit en een beetje kumquat.

Rathfinny Blanc de Noirs is een blend van 85% Pinot Noir en 15% Pinot Meunier. Dit is een mooie heldere saffraangele wijn met tonen van amandel, rood fruit en een vleugje peer.

De wijnen rijpen 30 maanden op fles. Alleen de rosé ietsje korter, deze rijpt 24 maanden op fles.

Na het proeven van de vier mousserende wijnen komen de Blanc de Blancs en de Blanc de Noirs voor mij als winnaar uit de bus! Wil jij deze nieuwe wijnen uit Engeland ook eens proberen? Check dan de website van Perfectewijn.nl. om ze te bestellen. De prijzen variëren van 35 tot 45 Euro per fles. Extra leuk om iets nieuws te ontdekken tijdens de feestdagen. Of om cadeau te geven natuurlijk.

Mocht je op reis gaan naar Engeland en Sussex bezoeken, dan is het wel de moeite waard om een bezoek te brengen aan het landgoed. In de tasting room of op het terras met uitzicht op de wijnranken kun je de verschillende wijnen proeven.

Lees ook over: Champagne Deutz, de Provence wijnen van Domaines Ott of over de Portugese Douro wijnen van Ramos Pinto.