Het Portugese Dona, een eerbetoon aan oma’s

Dona is een restaurant geïnspireerd door de oma’s van de twee eigenaren. Het restaurant biedt een unieke eetervaring met een knipoog naar zowel een Portugese als een Nederlandse oma. Dit komt terug in de gerechten, het interieur en het servies van het restaurant. Zo worden oma’s champagneglazen gebruikt om de feestelijke drankjes te serveren en komen diverse accessoires binnen het restaurant uit oma’s verzameling.

Bij Dona, gelegen bij de Kinkerstraat in Amsterdam West, geniet je van heerlijke Portugese gerechten. Wij lieten ons verrassen door het viergangenmenu, een culinaire reis door de Portugese keuken, verrijkt met liefdevolle herinneringen aan oma’s keuken. Het unieke aan Dona is dat ze echt de tijd voor je nemen, zo werken ze niet met een tijdslot. De tafels bezetten ze per avond slechts één keer, dus je kunt de hele avond genieten van je diner. Dona heeft nu voor haar eenjarige bestaan ook een prachtig terras, vol in de avondzon. Het terras is een typisch Portugees exemplaar dat daadwerkelijk uit Lissabon komt en kleurt prachtig bij de klimop tegen het restaurant.

We begonnen, zoals vaak bij een diner, met een vers broodje en olijven. Dit werd geserveerd met een geweldige ansjovisboter, die perfect in balans was en niet te overheersend van smaak. Daarna kregen we een amuse: gefrituurde snijboontjes in panko met een citroenmayonaise, ook wel ‘visjes uit de tuin’ genoemd. Dit eerste gerechtje was een smakelijke verrassing en hoorde niet eens bij de vier gangen!

De eerste echte gang was een gazpacho van tomaat, maar ook met kersen en aardbeien de favoriete vruchten van de oma’s. Het was een feestje in de mond, perfect passend bij het zomerse weer. De koude soep werd aan tafel ingeschonken in het meest prachtige servies!

Vervolgens genoten we van de ‘Migas de Tomate com Carapaus Fritos,’ een dikke saus van tomaat en brood, met een gefrituurd visje. Het gerecht was een lust voor het oog en een feest voor de smaakpapillen! Daarna kwam het hoofdgerecht. Bij dit Portugese restaurant houden ze van delen en kiezen ze in hun menu’s voor hoofdgerechten om samen te eten. Deze keer was het de catch of the day, geserveerd in een Cataplana-pan. Dit heerlijke gerecht, gevuld met allerlei verschillende zeevruchten, stond midden op tafel en zorgde voor een gezellig en huiselijk gevoel.

Als toetje, wat natuurlijk niet kan ontbreken bij een diner geïnspireerd op oma’s keuken, kregen we mandarijnijs met geklopte karamelcrème. Dit werd afgemaakt met het koekje waar iedereen aan denkt bij een kopje thee bij oma: het Maria-biscuitje! Wist je dat dit koekje oorspronkelijk uit Portugal komt? Het was de perfecte afsluiting van een onvergetelijk diner.

Met de heerlijke avondzon en het waanzinnige menu van Dona leek het alsof we voor een avondje op vakantie waren in Portugal. Dona is echt een aanrader en heeft zich zeker bij onze nieuwe favorieten gevoegd! Hier komen we absoluut nog eens terug!

Ook naar Dona? Reserveren kan via deze link!

Restaurante Dona

Nicolaas Beetsstraat 47 H

Amsterdam-West

Lees ook: Restaurants in Amsterdam West, De leukste terrassen in Amsterdam en De beste ijssalons in Amsterdam!