Restaurant 212 is verrassend en indrukwekkend

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Restaurant 212 van Michelinsterchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot is momenteel talk of the town.

Sinds de opening begin januari houdt iedereen nauwlettend in de gaten wat de equipe hier doet. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. In februari is het mijn beurt om aan te schuiven bij 212. Aan de bar welteverstaan want tafels zijn er nauwelijks. Vanaf je plek aan de bar krijg je letterlijk een kijkje in de keuken Dit geeft de dinerervaring een extra dimensie. Onder het genot van een glas Champagne en de eerste amuses zien we de keukenbrigade geconcentreerd aan het werk.

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Richard en Thomas

De gerechten worden dus voor onze neus bereid en zo zien we hoe de laatste hand wordt gelegd aan de Noordzeekrab met citroengras, kippenhuid en een soubise van zwezerik. Een prachtig en elegant gerechtje waarvan vooral de soubise indruk op mij maakt.

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Langoustine geconfijt in eendenvet met Albufera van dashi, koffie en Katsuobushi

Hierna volgen de andere gerechten zoals de Langoustine geconfijt in eendenvet met Albufera van dashi, koffie en Katsuobushi en de Zeeduivel gelakt met gerookte knoflook, bouillon van mossel Garam masala roos en zeeduivel lever. Dit is genieten!

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Zeeduivel gelakt met gerookte knoflook, bouillon van mossel Garam masala roos en zeeduivel lever

Op de wijnkaart vele pareltjes. Opvallend is wel dat er geen wijnarrangementen worden aangeboden maar dat de somm wijnen adviseert die je bij verschillende gerechten door kunt drinken. Ik kies voor de 2016 Jean Manciat Saint-Véran.

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Gekookte krieltjes gevuld met Robiola kaas, kruidnagel sabayon zwarte truffel

Verrassend zijn de gekookte krieltjes. In eerste instantie weet je niet wat je hier moet verwachten van een ogenschijnlijk eenvoudig product. Wat blijkt; ze zijn gevuld met Robiola kaas, een kruidnagel sabayon en daarover wordt de zwarte truffel geschaafd. Een waanzinnige combinatie.

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Reerug met groene peper, groene olijf, lardo di Callonata en krokante olijven pitten

Na flink wat visgerechten toch een stukje vlees. En wat voor een. Een prachtig stukje Reerug met groene peper en groene olijf, lardo di Callonata en krokante olijven pitten. Daarbij schenkt sommelier Daphne de 2016 Guy Robin Crozes Hermitage Papillon.

Voordat we naar de zoete afsluiter – Geflambeerde Amarena kersen met smokey Bourbon en citrus – gaan volgt nog wat grappigs. Een bevroren soufflé met lemoncurd en kerrie die wordt overgoten door stikstof. Dit zorgt voor grappige taferelen aan de bar.

Dineren bij Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot
Bevroren soufflé, lemoncurd en kerrie

We hebben een bijzondere avond gehad met een keur aan verrassende en elegante gerechten. Naar mate de tijd vordert zal het team de gerechten vast nog meer perfectioneren en op elkaar ingespeeld raken. Het is duidelijk dat er enorme ambities zijn. Volgens mij is het niet de vraag óf Michelin in november een ster uitgereikt aan restaurant 212 maar wordt het eerder de vraag hoeveel.

Restaurant 212

Amstel 212

Amsterdam

PS. Mocht een diner nou net iets te heftig zijn voor je portemonnee ga dan voor een lekkere lunch. Dan kun je wel verschillende gerechten proeven maar ben je net wat minder geld kwijt.

Meer lezen over Michelinsterrestaurant? Lees dan: Bord’Eau met Bas van Kranen, MOS Amsterdam of Ciel Bleu.