Proeven, eten en slapen in de Champagne

Proeven, eten en slapen in de Champagne

Op slechts een paar uur rijden ligt de wereldberoemde Champagne. Een perfecte bestemming dus voor een gastronomisch weekend weg.

De goddelijke mousserende wijn dankt haar naam aan de streek waar ze vandaan komt. Alleen de wijn die uit dit gebied komt mag zichzelf dus champagne noemen. De meeste producenten zijn gevestigd in Reims en in Epernay dus hier kun je naar hartenlust proeven. Naast alle commerciële huizen zijn er ook heel erg veel kleine huizen die hun champagne in een proeflokaal verkopen of gewoon aan huis. Er is dus een enorm aanbod en genoeg moois om te ontdekken.

Proeven, eten en slapen in de Champagne
De wijnranken van Moët & Chandon in Hautviller

De grote huizen zijn heel leuk om te bezoeken omdat je een kijkje achter de schermen krijgt en ontdekt hoe het productieproces in elkaar steekt. Bij een aantal hiervan kun je ook de beroemde kalkgrotten bezoeken. Dit geeft extra cachet aan het bezoek. De streek heeft veel te bieden. Per gemeente zijn dit onze tips:

Reims

Veuve Clicquot is een van de meest bekende champagne huizen ter wereld. Wat een bezoekje aan dit huis absoluut de moeite waard maakt is de rondleiding door de kalkgrotten, ook wel calqueres genoemd. Dit is echt heel erg leuk en bijzonder om te zien Tijdens de rondleiding hoor je alle ins en out over het proces om champagne te maken en natuurlijk het verhaal van de weduwe van Clicquot aan wie dit label haar naam heeft te danken. Als afsluiter is er uiteraard een uitgebreide proeverij.

Proeven, eten en slapen in de Champagne
Veuve Cliquot

Collega Ruinart is ondanks de bekende naam een stukje exclusiever en laat alleen gasten binnen op afspraak. Dit is wel de moeite waard om aan te vragen.

Pommery heeft een indrukwekkend en groot sprookjesachtig landgoed waarbij je je bijna in Disneyland waant. Ook bij dit huis heb je de mogelijkheid om de enorme kalkgrotten te bezoeken en de tour af te sluiten met een proeverij in de “Blauwe Kamer”.

Het leuke aan deze streek is dat je overal champagne per glas kunt bestellen. De keuze is erg uitgebreid dus je kunt je proeverij ook voortzetten bij een bar of restaurant. Le Wine Bar is zo’n adresje. Hier zit je op het terras goed voor een glas champagne en een lekker plateau charcuterie et fromage. Dineren doe je in Reims bv bij Excelsior. Een typisch traditioneel Frans restaurant vol met heerlijke klassiekers op de kaart.

Proeven, eten en slapen in de Champagne
Le Wine Bar – Reims

Epernay

Aan de bekende Avenue de champagne vind je de grote huizen. Moët & Chandon is een de bekendste wijnhuizen met wereldwijd de grootste omzet. Net als Veuve Cliquot, Dom Perignon en Ruinart onderdeel van LVMH. Je kunt hier zonder afspraak binnenlopen voor een rondleiding door de kalkgrotten met aansluitend een proeverij. Een alternatief is hier het huis Mercier waarbij je niet te voet maar met een treintje door de grotten gaat. Dat is wel een klein beetje cheesy natuurlijk.

Een van mijn favorieten in Epernay is De Venoge. Het huis is niet open voor het publiek maar heeft wel een leuk zonnig terras waar je uitgebreid kunt proeven (zonder afspraak). Vooral de Princes champagnes zijn hier top.

Proeven, eten en slapen in de Champagne
Nicolas Feuillatte

Nicolas Feuillatte ligt net buiten Epernay in het plaatsje Chouilly. Hier vind je het proeflokaal van dit relatief jonge huis. Een coöperatie van 82 wijnboeren die hier deels hun eigen wijn maken of hun druiven verkopen aan het huis. Bij dit moderne huis kun je een rondleiding boeken met aansluitend een proeverij. Ik kreeg hier een exclusieve privé tasting, mijn favoriet was hier de Palmes d’Or vintage 2006.

Voor een heerlijke en luxe overnachting, een gastronomisch diner of lunch moet je bij Les Avises zijn. De equipe hier heeft haar strepen wel verdiend. Tot een paar jaar geleden werkte de eigenaren nog bij toprestaurants in de Provence, maar nu hebben ze een klein hotel met een geweldig restaurant net buiten Epernay.

Aan de bekende Avenue de champagne vind je het kleine hotel Le 25 Bis by Leclerc Briant. Kun je direct bij de buren aansluiten voor de champagne proeverij. Wil je het nog wat luxer? Dan is Les Crayeres de moeite waard om te checken. 

Hautvillers

Dit kleine liefelijke dorp is bekend geworden door Dom Pérignon. Deze oude monnik heeft veel betekend voor de ontwikkeling van de champagne en is daardoor vereeuwigd. In de kerk is de grafsteen van Dom Perignon nog steeds te bezoeken. Daarnaast kom je hier zijn naam nog op diverse plekken tegen. Als je de prestigieuze bubbels wil proeven die naar hem zijn vernoemd dan kun je bij Moët & Chandon terecht in Epernay.

Proeven, eten en slapen in de Champagne
Veuve Clicquot – Reims

Een gezellig proeflokaal waar je alle champagnes van het huis kunt proeven is Gobillard & fils. Als je na afloop een aantal flessen koopt dan wordt de proeverij door het huis aangeboden. Je kunt uiteraard ook alleen een proeverij doen. Het proeflokaal van Tribaut heeft een mooi uitzicht over het wijngebied en is vrij bekend. In alle eerlijkheid vonden we de champagne en het proeflokaal nogal tegenvallen. Bij Au36 is het op het terras beter vertoeven. Dit is een relaxte plek waar je een kleine proeverij kunt doen met een lunch of plateau charcuterie et fromage.

Chambre d’Hotes La Chevallé (Bed & breakfast) met een leuk terrasje en uitzicht op de wijngaard en de rivier. Ze verkopen hier champagne uit de eigen kleine wijngaard. Deze is prettig en heel toegankelijk.

Rilly la Montagne

Fagot is een klein familiebedrijf waarbij je bij de wijnmaker aan huis kunt proeven en kopen. Ik ben erg fan van dit huis want ze maken hele lekkere champagne en hij is echt helemaal niet duur. Flessen starten bij 17 Euro. Je kunt hier dus met een gerust hart je kofferbak volladen. Ook Roger Manceaux is ook een aanrader in Rilly la Montage.

Proeven, eten en slapen in de Champagne
Chateau Rilly

Een bezoekje aan Fagot kun je heel goed combineren met een uitgebreide lunch bij Château de Rilly. Een prachtig oud Château met een waanzinnig mooi terras met uitzicht op de tuin. Overnachten kan hier ook in een van de 15 klassieke kamers.

Lees ook: Champagne van Hatt et Söner en Champagne Deutz.

Meer lezen over wijnreizen? Check dan de tips voor Barolo, Barbaresco of Zuid-Afrika.

Zoek je tips voor de Nederlandse kust? Bestel dan hier het boek Aan de Kust. Hierin staan meer dan 200 adressen voor fijne accommodatie, restaurants, strandtenten en leuke dingen om te doen.

De leukste strandtenten aan de Nederlandse kust