Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem

Sinds maart is Restaurant ML verhuisd naar het Klokhuisplein in Haarlem. Hemelsbreed een kleine stap maar door de nieuwe koers een grote verandering en uitdaging. Eigenaren Liane en Mark Gratama en Kevin Kroon vonden het tijd voor een nieuwe fase.

Bij de overname van het pand waar voorheen Stempels huisvestte is er een nieuw tijdperk aangebroken. Restaurant ML heeft gelukkig haar Michelinster behouden maar er is meer dan een nieuwe locatie. De ambitie rijkt verder dan het sterrenrestaurant dus is er uitgebreid met ML Bistro, een mooie (cocktail)bar en een klein hotel met 17 kamers.

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem
De Serre.
Foto: René van Dongen

Het grote 18e eeuwse hoekpand leent zich perfect voor deze verschillende outlets. Door de verschillende ruimten heerst er een intieme en prettige sfeer en komt het niet massaal over ondanks de enorme capaciteit. De verschillende stijlkamers hebben ieder een eigen identiteit gekregen waarbij de historie in ere wordt gehouden.

Restaurant ML

Het restaurant waar het allemaal mee begon. ML behaalde in 2011 haar Michelinster en heeft deze na de verhuizing dus behouden. In het nieuwe onderkomen heb je nu verschillende mogelijkheden. De stijlkamer van het voormalige woonhuis van de familie Enschedé heeft een warme en intieme sfeer. Een prachtige ruimte met mooie groentinten en opvallende grote lampen. Echte eyecatchers, iets waar ontwerper Jeroen Smeele bekend om staat.

In de aangrenzende serre heerst een modernere lichte sfeer met een echte chefs bar die plaats biedt aan 10 personen. Vanaf deze plek heb je direct een kijkje in de keuken. Ook hier is dus weer gespeeld met verschillende sferen. Complimenten voor team Smeele want het interieur absoluut een lust voor het oog. Ik zou willen dat ik mijn nieuwe huis er zo sfeervol uit zag.

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem
Links Taco met mais en garnaal
Rechts Eendenleverbonbon met biet en Granny Smith

Maar we komen niet alleen voor de inrichting, eigenlijk voornamelijk voor de lunch. En deze is zeer aangenaam. We starten met een mooie ceviche van zeebaars met venkel, hangop en heel opvallend een dressing van appeltabak. Normaal gaat deze tabak dus in de waterpijp en hier gebruiken ze de extracten voor de dressing. En dat is een verdomd goede combinatie. Met een mooi glas Galil Viognier uit Israël erbij een goed begin.

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem
Zeebaars – appeltabak – venkel – hangop

Ons hoofdgerecht, de sukade met cêpes, raviolo, koolrabi en beetje sambai, is zelfs nog aangenamer. Vol van smaak en heerlijk comfortfood. Dit smaakt absoluut naar meer. De gekozen Sangiovese vond ik helaas wat minder goed aansluiten bij dit gerecht. Een mooie wijn maar naar mijn idee niet helemaal passend bij dit heerlijke gerecht.

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem
Sukade – cepes – ravioli – koolrabi – sambai

We sluiten de middag af met een lemoncurd met maple syrup, karamel en een fris zuurtje van yuzu. Deze lunch was slechts een kleine preview maar ik kan je zeggen dat hij zeer geslaagd was. Ik kom hier heel graag nog een keertje terug.

Het vernieuwde restaurant ML in Haarlem
Lemoncurd – maple syrup – yuzu – karamel

Het nieuwe ML is prachtig geworden en biedt veel mogelijkheden. Naast dit restaurant heeft het een bistro waar je ook heerlijke kunt lunchen en dineren. Voor 35,- heb je al een 3-gangenmenu maar je kunt ook a la carte gerechten bestellen zoals krokante sushi met kreeft, steak tartaar, of het bekende dessert de “snickers”.

Bij mooi weer zit je bij ML ook goed want het terras is enorm. Met zo’n 200 zitplaatsen is hier altijd wel een plekje in de zon te bemachtigen.

ML met al haar concepten is echt een verrijking voor de Haarlemse horeca. En er komt nog meer! Het pand dat Liane en Mark hebben achtergelaten heeft inmiddels een andere bekende top chef weten te trekken. Niemand minder dan Menno Post** gaat hier deze zomer zijn nieuwe restaurant Olivijn openen. Heerlijk om te zien dat Haarlem zo in de lift zit. Genoeg redenen dus om een tripje naar deze stad te plannen.

Restaurant ML

Klokhuisplein 9

Haarlem

Lees in deze categorie ook: Bord’Eau met Bas van Kranen, MOS’t Amsterdammertje en 212.