Bolenius restaurant* aan de Zuidas in Amsterdam

Bolenius restaurant* aan de Zuidas in Amsterdam

Bolenius restaurant vind je midden in het zakendistrict Zuidas in Amsterdam. Dit top restaurant is vooral onderscheidend door hun focus op groenten. Het werd zelfs in 2015 door Gault Millau uitgeroepen tot Beste Groenterestaurant van Nederland en recent in de top 15 wereldwijd in de Green Guide van We’re Smart. In december 2016 werden ze ook nog beloond met een Michelinster tot grote vreugde van eigenaren Luc Kusters (chef-kok) en Xavier Giesen (gastheer).

Luc Kusters is een van de oprichters van culinair platform Dutch Cuisine. Het kan dan ook niet anders dat de filosofie om de Nederlandse keuken op de kaart te zetten volledig wordt doorgevoerd in zijn restaurant.

Het resultaat is dat ze bij Bolenius werken met lokale, seizoensgebonden en biologische producten. Ze beschikken zelfs over een eigen moestuin op de Zuidas waar verse groente en kruiden worden verbouwd. Een enorme luxe op een van de duurste plekken van Nederland.Bolenius restaurant* aan de Zuidas in AmsterdamWe starten de avond met een bittergarnituur van groente en een hoorntje met sorbet van Amsterdamse ui, ossenworst en VOC-specerijen. Dit alles bij een mooi glas Veuve Clicquot. Bolenius restaurant* aan de Zuidas in Amsterdam

Gevolgd door het voorgerecht – De moestuin van de Zuidas – dat bestaat uit een uitgebreide selectie van deze groente, kruiden en wat fruit. Een heerlijk fris en licht begin.

Je kunt natuurlijk voor een 5- of 7-gangen groentemenu kiezen maar wij laten ons toch ook graag verrassen door enkele vlees- en visgerechten. En daar krijgen we geen spijt van. Het volgende gerecht is een gegrilde langoustine met honing-aalbes en dungesneden radijs. Prachtig! Bolenius restaurant* aan de Zuidas in AmsterdamDe volgende gang bestaat uit een aantal gerechtjes. Te beginnen met een beetje Anna Dutch Caviar uit een kwekerij uit Eindhoven. Kaviaar van Nederlandse makelij dus i.p.v. de traditionele Russische. Gevolgd door een frisse combinatie van tomaat met watermeloen en Hollandse garnalen met appel. Bolenius restaurant* aan de Zuidas in AmsterdamIn rap tempo volgen de gangen elkaar op. Vol energie vertelt de bediening over de gerechten en hun achtergrond. Het plezier straalt ervan af. Met veel enthousiasme wordt dan ook de volgende wijn toegelicht, een Albariño van Terras Gauda o Rosal. Dit blijkt mijn favoriete witte wijn van de avond te zijn. Een complexe wijn met aroma’s van appel, peer en sinaasappel. Een uitstekende begeleider van de rode poon met tomaat en venkel. Heerlijk! Bolenius restaurant* aan de Zuidas in AmsterdamBij het hoofdgerecht wordt nog zo’n fantastisch glas geschonken. Ik hou van volle en complexe wijnen dus tegen de tijd dat we bij het hoofdgerecht aankomen ben ik doorgaans helemaal in mijn element. Zo ook met de Tempranillo van het huis Sentido uit Robera del Duero. Een heerlijke wijn die goed aansluit bij de wilde eend met vlierbes en Amsterdamse ui.

Heel opvallend vind ik het dat we hierna nog een warm gerecht krijgen. Aan tafel wordt de bekende Bolenius Biet in de klei geserveerd. Vanaf de guéridon wordt de biet van de klei ontdaan en getranceerd. Hierbij komt een krachtige jus van morielje. Weer zo’n mooi gerecht en de bereiding aan tafel geeft het een extra dimensie. Bolenius restaurant* aan de Zuidas in AmsterdamHet menu is door het aantal groentegerechten licht verteerbaar maar geeft absoluut een voldaan gevoel. Bolenius is zeer geschikt voor de zakelijke markt maar ook voor een romantische date. De Zuidasser kan hier trouwens ook goed terecht voor de lunch want een 3-gangenmenu kan al binnen een uur geserveerd worden.

Bolenius Restaurant

George Gershwinlaan 30

Amsterdam

Luc Kusters is ook consulting chef bij het recent geopende restaurant Persijn.

Check hier het hele overzicht met restaurants aan de Zuidas.

Lees ook: Bord’Eau, MOS en 212.