Restaurant Jacobsz heeft weer een vleugje van het oude Staets

Restaurant Jacobsz heeft weer een vleugje van het oude Staets

Restaurant Jacobsz in Oost is al vanaf dag 1 een van mijn favoriete restaurants in Amsterdam. Altijd als ik hier kom krijg ik een super warm welkom en weet het team er een mooie avond van te maken.

De eerste ontmoeting met dit leuke team van Jacobsz was al in de tijd dat ze pop-up restaurant Staets runden. Inmiddels zijn we wat jaren verder maar bij het noemen van deze naam worden veel mensen direct weer enthousiast. De charme van dit statige pand en de fijne sfeer die hier heerste maakte deze plek erg geliefd. De nieuwe locatie Jacobsz is bruisender en heeft een jongere uitstraling en is eigenlijk niet te vergelijken met haar voorganger. Maar sinds afgelopen weekend kun je eigenlijk weer een beetje kiezen tussen beiden. Want de eerste etage van Jacobsz is vanaf nu op de vrijdag en zaterdag geopend voor restaurant gasten. Voorheen was deze ruimte exclusief af te huren voor een diner maar nu dus in het weekend onderdeel van het restaurant. En hier komt dat oude Staets gevoel weer terug. Op deze etage is de oude historie die dit pand meebrengt voelbaar. Met haar hoge plafonds en de karakteristieke kenmerken van het voormalige ‘Reghthuys de Herberg’ heeft het die typische uitstraling uit de 18e eeuw. Naar verluid heeft Napoleon hier zo’n 200 jaar geleden de sleutel van het toenmalige Amsterdam in ontvangst genomen. Een pand met een verleden dus. Des te leuker is het dus dat je nu kunt kiezen uit “the best of both worlds”. Beneden het bruisende, good old Jacobsz. En wie een beetje heimwee heeft krijgt op de eerste etage de intiemere setting die me doet denken aan het authentieke Staets.

Het menu, de wijnkaart en de service zijn uiteraard gelijk. Ze serveren nog steeds een regelmatig wisselend 3, 4 of 5-gangen menu wat eventueel is aan te vullen met een mooi kaasplateau. Onze favorieten van de menukaart van deze maand zijn de witte kool met eekhoorntjesbrood, spruitjes, yuzu en Parmezaamse kaas en het Baamsbrugs big met schorseneer, lardo en paddenstoelen. Super lekker. Voor een goed glas wijn zitten wijnliefhebbers hier heel erg goed. Ze hebben een uitgebreide wijnkaart met een ruime keuze uit vin naturel en klassieke wijnen. Ik ben zelf meer een liefhebber van de laatste en koos voor een mooie Chardonnay van Thomas Pico uit de Bourgogne en bij het hoofdgerecht voor Les Creisses 2016 een blend van Syrah, Grenache en Cabernet Sauvignon uit de Languedoc. We sloten af met het kaasplateau en een mooi glas Sijnn 2012 uit Malgras in Zuid-Afrika. Wil je iets buiten de kaart om check dan de speciale wijnkamer want de mannen van Jacobsz hebben hier vaak nog wat verborgen pareltjes liggen.

Kortom redenen genoeg om een bezoekje te brengen aan Jacobsz.

Jacobsz

Ringdijk 1A

Amsterdam

Lees ook: Private dining in Amsterdam of Franse restaurants in Amsterdam.

Wil je iets nieuws proberen check dan restaurant Maris Piper of BAUT Spaarndammerstraat.