Rond de Tafel met Erik van Loo in de Gashouder

Rond de Tafel met Erik van Loo in de Gashouder

Deze zomer kan er vanwege corona geen enkel evenement plaatsvinden in de altijd drukbezette Gashouder op het Westergasterrein in Amsterdam. Dus dat biedt kansen voor nieuwe initiatieven. Er werden snode plannen gesmeed en binnen no time was daar het grootste anderhalve meter restaurant van Nederland. In samenwerking met Les Patrons Cuisiniers werd de crème de la crème van de Nederlandse gastronomie geselecteerd en ontstond het event Rond de Tafel.

Rond de Tafel met Erik van Loo in de Gashouder

Van 1 juli t/m 31 augustus gaan 5 sterrenchefs te koken in de Gashouder. Erik van Loo (Parkheuvel**) heeft de eerste editie, daarna volgen Richard van Oostenbrugge (212*), Egon van Hoof (Mos*), Soenil Bahadour (De Lindehof**) en Wilco Berends (De Nederlanden*) sluit af in augustus.

Iedere chef verzorgd 2 weken lang zijn menu. Je hebt hierbij keuze uit een 4-gangenlunch (55,00) of een 5-gangendiner (69.50). Voor een bijpassend wijn arrangement kun je kiezen uit de AOC, Premier Cru en Grand Cru arrangementen. Je kunt het dus zo gek maken als je wil, arrangementsprijzen variëren tussen de 39.50 en 95.00 per persoon.

Erik van Loo van tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam trap het event af en wij waren een van de gelukkigen die mochten aanschuiven. Na een frisse amuse van groene gazpacho met haring en een glas champagne van De Venoge is ons smaakpalet geactiveerd en gaan we van start.

Als voorgerecht serveert Erik krab met grapefruit, munt, koolrabi en witte miso. Een mooi verfijnd gerecht waar een mooi glas rosé Trocken van Weingut Wittmann bij wordt geschoken. Erg lekker.

Rond de Tafel met Erik van Loo in de Gashouder

We zijn helemaal in onze nopjes als we zien dat de Bresse kip 1992 op het menu staat. Dit bekende signatuurgerecht van Erik is namelijk écht fantastisch. Het gerecht bestaat uit een ravioli gevuld met poulet noir, paddenstoelen, truffel en langoustinestaartjes. Daarop komt een gebakken langoustine en om het geheel af te maken een heerlijke kreeftencrèmesaus. Werkelijk een goddelijk gerecht. Dit is dus de Champions League van de gastronomie als je het mij vraagt. We hebben toevallig het recept van dit gerecht hier op de site staan. Dus als je het aandurft dan is dit er zeker een om thuis te maken maar of je hem zo geweldig krijgt als de chef? De lat ligt hoog.

Rond de Tafel met Erik van Loo in de Gashouder

Valt dit gerecht te overtreffen? Dat wordt moeilijk maar de kalfshaas die volgt is botermals. En ook dit is een topgerecht. De gepocheerde kalfshaas wordt gereserveerd met gnocchi van Parmezaan, wat groene asperge en wederom een zalige klassieke saus. Koen van der Plas verzorgd de winepairing tijdens het event en schenkt hierbij een prachtige Pinot Noir 2017 van Weingut Franz Keller. Nog zo’n gastronomisch begrip. Het wijnarrangement bestaat overigens uit louter Duitse wijnen. Duitsland is niet mijn favoriete wijnland maar alle wijnen die we bij de gerechten hebben mogen proeven waren erg goed.

Als dessert wordt een luchtige aardbei savarin met vanille-ijs geserveerd. Ook weer veel lof voor dit gerecht. Dit menu is natuurlijk een fantastisch voorproefje van wat een vervolgbezoek aan Parkheuvel in Rotterdam allemaal te bieden heeft. De timeslots van Erik van Loo tijdens De Ronde Tafel zijn inmiddels allemaal volgeboekt maar voor een aantal andere chefs kun je nog een tafel reserveren via deze link.

Lees ook de reviews over Michelinsterrestaurants MOS, 212, Ciel Bleu, Bord’Eau, Sinne, Bolenius, Vermeer en ‘t Amsterdammertje.