MOS Amsterdam

MOS-Amsterdam

Op het alleruiterste puntje van het IJdok vind je Restaurant MOS Amsterdam. Een beetje verborgen. Dat geeft misschien al wel de beste eerste aanwijzing over wat er te wachten staat. Niet te opzichtig, maar pure liefhebberij voor wijn en spijs. Na een zeer warm welkom heb je direct een wow moment. Dat uitzicht! Adembenemend. Je kijkt uit over het IJ en kan zelfs EYE film museum aan de overkant zien liggen. Met een beetje geluk zit je front row als er een cruiseship voorbij komt varen.

Het interieur is relaxed, lekker ongecompliceerd eigentijds. Wat direct opvalt is hoe groot het restaurant eigenlijk is. Het heeft drie verschillende delen; begane grond, eerste etage en vervolgens nog een deel dat op een soort mezzanine ligt. Toch heb je als gast echt niet het gevoel dat hier wel 80 gelukkigen per servies de deuren passeren.

MOS-AmsterdamMaar goed we zijn hier natuurlijk niet gekomen voor het uitzicht en het interieur. Terwijl we toasten met een heerlijk glas Biondelli Franciacorta kunnen we de verrichtingen van Chef Egon en zijn brigade in de open keuken gadeslaan. Egon is zeker geen onbekende in de Amsterdamse horeca, als voormalige Chef van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Aan de Poel. Het is een Chef die “gewoon” bezig is met mooie producten om te toveren tot een heerlijk gerecht. Geen poespas. Geen onnodige bombarie. Dat maakt zijn stijl ook zo uniek.

Je komt echt naar MOS voor het eten, de mooie wijnen, voor de aangename eetervaring. Daarbij kan je de sprankelende sommelier Danilo ook echt niet overslaan! Deze man brengt met zoveel liefde voor zijn vak de één naar de andere mooie bijpassende en verassende wijn. Zelf omschrijft hij dat als zijn stijl. Als dit jouw stijl is Danilo…then please keep on pouring! MOS-AmsterdamZeker niet te missen bij dit pareltje aan het IJdok zijn de salade van verschillende garnalen met ingelegde ui met een vinaigrette van granaatappel. De crispy mini garnaaltjes in het midden van het bord geven dat stukje extra smaak. De intensiteit die je als foodie ervaart wanneer je kop van een gepelde garnaal uitzuigt. Dat in combinatie met een stevig glas Clos Venturi Rosé neemt je even mee op vakantie.

Favoriet van de middag is toch wel de corvina met macadamia, doperwten, venkel en ossenstaart bouillon. Deze wordt geserveerd met een glas Chateau Pauqué Riesling. Nu moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik niet mijn favoriete wijn is. Maar deze combinatie is zo vilein dat je er alleen maar van kan genieten. MOS-AmsterdamMOS Amsterdam stond op mijn “Food Bucketlist” en heeft mijn verwachtingen geheel overtroffen. Van 7 tot 21 augustus zijn ze heel even met vakantie. Zodra ze weer terug zijn is dit zeker een aanrader om direct aan te schuiven.

MOS Amsterdam

IJdok 185

Amsterdam

PS. Zoals gezegd hebben de heren ons een paar geweldige wijnen laten proeven. We verklappen binnenkort welke toppers ze hier schenken. So stay tuned!

Ben je benieuwd naar andere Michelinsterrestaurants? Lees dan de reviews over   ‘T Amsterdammertje en Vermeer.

Lees ook: Franse restaurants in Amsterdam.

MOS-Amsterdam