Lente gerechten bij Winehouse SOMM in Amsterdam

Lente gerechten bij Winehouse SOMM in Amsterdam

Mijn laatste diner bij Winehouse SOMM was al weer een jaar geleden. Hoog tijd dus om terug te gaan naar deze parel in de Baarsjes.

En wat is hier veel veranderd. Winehouse SOMM begon twee jaar geleden als een toegankelijke wijnbar waar je ook nog eens lekker kon eten. Dat werd gedurende de tijd steeds uitgebreider en inmiddels schaar je SOMM eerder in de categorie restaurant. Ze werden dan ook niet voor niets opgenomen in de restaurantgids Gault & Millau 2019. Ook de wijnkaart is in de tussentijd enorm uitgebreid. Daar roemde Perswijn het restaurant om en nam Winehouse SOMM op in de Grootspraak wijnrestaurantgids 2019.

Aperitivo Sunday bij Winehouse SOMMEen hoop erkenning uit het vak dus. En dat blijkt terecht want de gerechten en wijnen die we tijdens ons diner krijgen zijn fantastisch. We starten met gemarineerde ‘Yellow fin’ tonijn met soja & sesam, gesauteerde groene asperges, eigeel gel, crème fraîche met vliegende viseitjes. Hierbij schenken ze een heerlijk glas Grüner Veltliner van wijnhuis Pacher Hof in Alto Adige in Italië. Heerlijk fris en lekker licht om mee te beginnen.

Lente gerechten bij Winehouse SOMM in AmsterdamDoor het mooie lenteweer van de afgelopen weken zijn er al volop asperges. Erg vroeg in het seizoen maar we doen er ons voordeel mee. Ook in ons volgende gerecht krijgen we asperges. Dit keer witte asperges met een ‘Cassoulet’ van coquille, knapperige tuinboontjes, mini shiitake, zeekraal wat 25 jaar oude Aceto balsamico en basilicum olie. In het glas een mooie Soave Classico ‘Calvarino’ van Pieropan uit Veneto Italië. Mijn tafelgenote en tevens echte wijnkenner is bekend met deze wijn en zegt dat het in haar optiek de mooiste Soave is die er gemaakt wordt. Ik kan alleen maar beamen dat het een heerlijke wijn is die perfect aansluit bij het gerecht.

Lente gerechten bij Winehouse SOMM in AmsterdamEigenaar Sascha Holzkämper heeft jaren als sommelier en maître gewerkt bij Michelinsterrestaurants zoals Bord’Eau** en Beluga**. Ook al staat hij tegenwoordig liever in de keuken, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van mooie wijnen wordt Sascha mega enthousiast en het liefste wil hij alles wel op de kaart. Uiteindelijk is er een ge-wel-di-ge selectie gekomen van maar liefst 180 wijnen. Hiervan worden een stuk of 40 wijnen per glas geschonken en de rest is beschikbaar per fles. Wijnliefhebbers kunnen hier dus echt alle kanten op. Met een voorliefde voor wijnen uit de oude wereld ben ik hier helemaal in mijn sas. Bij ons hoofdgerecht krijgen we een Chianti Classico van het huis Istine uit Toscane. Deze Sangiovese is fruitig en mooi in balans. En ook licht genoeg om de lamshaas met puree van erwten en munt de hoofdrol te gunnen.

Lente gerechten bij Winehouse SOMM in AmsterdamOmdat we zo enthousiast zijn over deze wijnen komt er nog een kleine toegift: Barbera d’Alba 2016 van Sandrone. Top! Deze wijn ken ik nog van mijn wijnreis door Barolo twee jaar geleden. Toen heb ik dit relatief jonge huis bezocht en hun collectie uitgebreid mogen proeven. Ze maken prachtige wijn. En deze is dus vanaf nu ook te vinden op de nieuwe wijnkaart van Winehouse SOMM. Ik kan alleen maar zeggen reden genoeg dus om snel zelf eens op ontdekkingstocht te gaan bij SOMM!

Winehouse SOMM

Baffinstraat 1

Amsterdam

Lees ook: Aperitivo bij Winehouse SOMM, restaurants in Westerpark of terrassen in Amsterdam.