Op wijnreis door Barolo – Piëmont

Op wijnreis door Barolo - Piemonte

Met een grote glimlach op mijn gezicht denk ik terug aan mijn wijnreis door Barolo in Piëmont. Dit gebied is zo waanzinnig mooi en heeft op het gebied van wijn en eten zo veel te bieden. Je kunt Piëmont met recht wel een wine & food walhalla noemen. Er is eigenlijk te veel om op te noemen maar ik neem je mee naar de fijne plekken die wij hebben bezocht.

Barolo

Het gebied is wereldwijd bekend en dat komt vooral omdat de Barolo hier vandaan komt. Hij wordt dan ook de koning der wijnen genoemd. Zo groot als de naam is zo klein is het dorp dat deze naam draagt. Met een paar straatjes rondom de kathedraal en het kasteel heb je het wel gehad. Het is erg leuk om hier een kijkje te nemen en er zijn een aantal leuke restaurantjes en enoteca’s maar uiteindelijk viel er minder te beleven dan we hadden gedacht. Tot het gebied Barolo behoren overigens ook de gemeenten Castiglione, Falletto en Serralunga. In de brede omtrek van deze dorpen liggen de bekende wijngaarden en dan wordt het een stuk interessanter.

We bezochten een aantal tophuizen en kregen hier een kijkje achter de schermen en natuurlijk een uitgebreide tasting.

Op wijnreis door Barolo - Piemonte
Sandrone

Sandrone – Een relatief jong huis want ze maken pas sinds 1978 wijn. Maar met verve want het is Luciano Sandrone die in dit gebied de “cru” introduceerde. De collection bestaat uit een fijne Dolcetta d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo en twee Barolo’s. Het is met name hun Barolo Aleste die indruk maakt op ons. Niet alleen omdat hij uitmuntend is maar ook vanwege de naam. Luciano heeft zijn paradepaardje namelijk vernoemd naar zijn kleinkinderen Alessia en Stefano.

Vietti – Dit huis heeft een rijke historie en was een van de eerste wijnmakers die in dit gebied terroir gericht ging werken. Dat is een goede zet geweest want ze maken al jaren een aantal top Barolo’s. Tijdens de rondleiding bij Vietti kom je in de Middeleeuwse gangen rondom het kasteel van Falletti waar de vaten opgeslagen zijn en dat is wel echt bijzonder om te zien. Tijdens de proeverij presenteren ze een mooie afspiegeling van de uitgebreide collectie. Waaronder de Arneis, Dolcetta, Nebbiolo, Barbera d’Asti en uiteraard de Barolo’s. De afsluiter van de tasting was echt waanzinnig met de Barolo Brunate 2012. De uitspraak “de Barolo is de koning der wijnen” is hier absoluut van toepassing. Echt een aanrader!

Op wijnreis door Barolo - Piemonte
Proeverij bij Vietti

Damilano – Nog zo’n top plek. Je kunt zonder afspraak naar hun proeflokaal en daar kiezen uit de vele flights. Ook hier wordt de Arneis geschonken waarbij ik wil opmerken dat dit de elegantste is die we in het gebied hebben gedronken. Top! Maar dat is zeker niet de enige mooie wijn hier. We proeven de inmiddels gebruikelijke volgorde van Barbera, Nebbiolo en uiteraard de vele Barolo’s. Onze favorieten hier waren duidelijk de Liste 2012 en Cannubi 2012. Echt een must-try! Wat ook een leuke ontdekking was dat is de kruidige likeur Barolo Chinato.

De wijnen van Damilano worden bij ongekend veel sterrenrestaurants geschonken en uiteraard ook bij hun eigen Michelinsterrestaurant Massimo Camia wat direct naast het proeflokaal ligt. Zo kun je dus na je proeverij meteen door naar het restaurant.

Op wijnreis door Barolo - Piemonte
Damilano

Castello di Verduno – Het 17e eeuwse kasteel is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ze produceren vele Barbaresco’s en een aantal Barolo’s. We hebben hier de Verduno DOC Basadone geproefd. Deze wordt gemaakt van de Pelaverga druif welke alleen in Verduno wordt aangeplant. Deze wijn is kruidig en spicy. Heel apart en een aanrader om naar te vragen tijdens een proeverij.

Op wijnreis door Barolo - Piemonte
De kelder van Vietti

De omgeving van Barolo heeft dus heel veel te bieden. Het is ook zeker een aanrader om het pittoreske Monforte d’Alba en het charmante La Morra te bezoeken. Hier vind je veel leuke enoteca’s, bars en restaurants. Wil je meer levendigheid (vooral in de avond) dan moet je naar Alba. In deze stad is genoeg te beleven. In oktober en november vind je hier ook de truffel events. Binnenkort delen we onze tips voor restaurants en hotels in deze dorpen en komen we uitgebreid terug op ons bezoek aan het beroemde huis GAJA.

Voor de wijnen van Sandrone en Vietti hoef je trouwens niet helemaal naar Italie af te reizen. Deze zijn namelijk verkrijgbaar bij de verschillende winkels van Wijnkoperij De Gouden Ton en op degoudenton.nl.

Ben je benieuwd wat Italie nog meer te bieden heeft? Lees dan verder over de Zuidelijke streek Puglia.

Op wijnreis door Barolo - Piemonte
De kelder van Sandrone