Sommelier Sascha Holzkämper van Winehouse SOMM

Sommelier Sascha Holzkämper van Winehouse SOMM

We zijn voor Somms choice op bezoek geweest bij Sascha Holzkämper, sommelier en eigenaar van Winehouse SOMM in Amsterdam.

Sascha is super gedreven en verstaat zijn vak. Hij heeft jarenlang in topzaken in binnen-en buitenland gewerkt. Zo was hij sommelier bij Beluga in Maastricht, bij Bord’Eau in Amsterdam maar ook in Londen bij Gordon Ramsey en zo nog wat vergelijkbare namen. Ondanks deze prachtige ervaringen kwamen er andere ambities en ging het roer om.

Vorig jaar heb je Winehouse SOMM geopend. Wat maakt deze plek zo speciaal?

Ik heb heel veel passie en liefde voor het vak en wilde heel graag een toegankelijk wijnbar opzetten. De natuur inspireert mij. Dit komt tot uiting in de inrichting van de zaak en door met pure ingrediënten te werken. Bij SOMM volgen we geen hypes en gebruiken we geen trendy producten. We serveren normale gerechten volgens klassieke bereiding. Ik volg vooral mijn eigen gevoel als ik zelf sta te koken en wil daar iets moois van maken. Sommelier Sascha Holzkämper van Winehouse SOMMWaar komt je passie voor wijn vandaan?

Vanuit mijn opvoeding. Eten was heel belangrijk bij ons thuis. Mijn opa en moeder werkten allebei in de horeca in Keulen. Dus het is me met de paplepel ingegoten. Eten was voor mij iets heel belangrijks. We gingen regelmatig uit eten en ik keek altijd uit naar ieder bezoekje. Het verveelde me nooit. Het is een moment dat je bij elkaar komt, met elkaar praat en je tijd maakt voor elkaar. Toen ik naar de hotelschool ging ontdekte ik de wijn van GAJA. Ik raakte zo gefascineerd door deze wijn dat het me nooit meer los heeft gelaten.

Wat is bij SOMM je favoriete wijn?

Dan heb ik eigenlijk 3 keuzes, afhankelijk van het moment kies ik:

  1. Moulin a vent, Domaine Thillardon. Dit is voor mij een “Vin de plaisir”, een wijn waar je van moet genieten.
  2. Jean-Michel Gerin, Champin le Seigneur, Côte-Rotie. Deze wijn geef ik graag als cadeau.
  3. Sancerre, La Bourgeoise van Henri Bourgeois. Deze is heerlijk om bij een diner te drinken. Somms choice: Sommelier Sascha Holzkämper van Winehouse SOMM

Als je zelf uit eten gaat of naar een wijnbar. Waar ga je dan graag naartoe en waarom? Welke wijn adviseer je bij dit restaurant of wijnbar?

Dapper Tutto, dat ligt bij brouwerij ‘t ij. Het leuke daar is dat de kok zelf aan tafel uitleg komt geven. Je eet daar uit “Mama’s keuken”, zoals Mama’s pasta. De smaken van die gerechten zijn daar bloody lekker. Als je daar bent krijg je het gevoel van die warme deken om je heen. Ze geven het gevoel van jij bent bij mij thuis en ik ga jou verwennen.

Verder ga ik graag naar Daalder. Wat Dennis Huwaë daar doet vind ik geweldig. Maar ook Rijsel en Tales & Spirit vind ik erg leuk in Amsterdam.

In Antwerpen ga ik naar The Glorius. Dit is het restaurant van een vriend van mij. Hij was maître bij Chez Bruno en hij is zelfs twee keer verkozen tot sommelier van België. The Glorius is een hippe sjeike zaak maar nog wel toegankelijk. Een topconcept.

Je bent recent nog naar Bourgogne geweest voor een klein wijnreisje. Heb je daar nog wat moois ontdekt?

Bourgogne is absoluut mijn favoriete gebied. Mijn tip is om een bezoekje te brengen aan Meursault en dan specifiek Costu Riche. Echt een legendarische Meursault! Dit is het alter ego van Le Montrachet. Er is niets mooier dan deze witte wijn. Mijn tweede tip is Corton Charlemagne. Een van de mooiste appellaties van de Bourgogne.

Welke trends en ontwikkelingen zie jij op het gebied van wijn? 

We gaan in de wijnwereld terug naar de basis en dus steeds meer terug naar de wijnen uit de oude wereld. Restaurants gaan voor kwaliteit en gaan steeds meer werken met een vaste lage opslag om de wijnen toch aantrekkelijk te maken.

Winehouse SOMM

Baffinstraat 1

Amsterdam

Ben jij een echte wijnliefhebber? Ontdek dan zelf hoe leuk deze wijnbar is reserveer snel je tafeltje. Lees hier meer over Winehouse SOMM.

Lees ook het interview met Angelo Gaja, Natasja Noorlander en Job Ijspeert.

Sommelier Sascha Holzkämper van Winehouse SOMMSommelier Sascha Holzkämper van Winehouse SOMM