Wijnbars in Amsterdam

wijnbars-in-amsterdam

We hebben al jaren een zeer breed aanbod van wijnbars in Amsterdam. Tegenwoordig willen we meer dan alleen “een wijntje” drinken en laten we ons maar al te graag wegwijs maken in de wondere wereld van wijn. Hier spelen wijnbars handig op in en opent de ene na de andere zaak. Maar wat zijn nu de leukste spots?

Dit zijn de leukste wijnbars in Amsterdam:

Wijnbar Boelen & Boelen – Ook wel gewoon “De Wijnbar” genoemd. Dit was zo’n 20 jaar geleden de eerste van alle wijnbars in Amsterdam en nog steeds een van de beste van de stad. Met veel enthousiasme schenkt eigenaar Martijn een uitgebreid assortiment dat wordt afgestemd op het seizoen met daarnaast hele lekkere bites. In de zomer zit je top op het terras van deze wijnbar in de Pijp. Favoriet is hier de rosé BY OTT van Domaines Ott. En die kun je dus gewoon lekker per glas bestellen.

Wijnbars in Amsterdam

Café Parlotte – In het hart van de Jordaan vind je het immer gezellige Parlotte. Liefhebbers van het goede leven komen hier samen om onder het genot van een lekker glas wijn en wat bites bij te praten. Daarnaast is er de mogelijkheid om aan te sluiten voor het 3- of 4-gangenmenu van de dag.

Rayleigh & Ramsay – Hier vind je een heel ander concept, want hier wordt je geacht zelf op ontdekkingstocht te gaan en tap je je eigen glas uit de diverse wijn dispensers. Je kunt kiezen uit verschillende eenheden zoals een klein proefglas om eerst eens een slokje te proeven, een half glas of een heel glas als je weet wat je lekker vindt. Met een aanbod van ruim 100 wijnen zit er altijd iets moois bij naar jouw smaak en budget. Rayleigh & Ramsey zijn te vinden aan de Spaarndammersstraat, Oranje-vrijstaatkade en aan de Van Wou.

Wijnbars in Amsterdam

4850 – Dit is de wijnbar in Amsterdam Oost. Op de wijnkaart vind je een aanzienlijk aanbod van natuurwijn en dan voornamelijk uit Frankrijk. Ze schenken veel per glas, maar ik zou vooral sommelier Daniel vragen om je wegwijs te maken in het aanbod van wel 400 wijnen.

Shiraz – Voor een borrel met vrienden is Shiraz een aanrader. Deze wijnbar in het hart van Amsterdam is de moderne versie van een gezellige kroeg. Het is hier dan ook altijd gezellig druk. Op de wijnkaart zo’n 260 wijnen. Om de keuze daaruit wat makkelijker te maken zijn ze aangeduid met karakteristieken in de wijn, zoals vol, moneralig, houttonen, kruidig, bloemig etc.

Nieuwe wijnbars in Amsterdam
Shiraz

Wijnbar Paskamer – Weer zo’n leuke plek in de Pijp. Deze gezellige bar schenkt alle wijnen per glas en serveert lekkere gerechtjes om met elkaar te delen. Tip voor de echt wijnliefhebbers: vraag naar het zwarte boekje. Hier staan nog veel meer mooie en speciale wijnen in.

Oocker – Een nieuwkomer in het Centrum is wijnbar Oocker. In de luwte van het Frederiksplein hebben ze een lekker terras voor de zonnige dagen. Voor een wijnbar is de wijnkaart per glas wat beperkt, maar ze maken gebruik van Coravin en schenken alle wijnen die per fles op de kaart staan op die manier ook per glas. Dus ga lekker bladeren en kies zelf wat moois uit.

Wijnbars in Amsterdam
Oocker

Five Brothers Fat – Beter bekend als de Champagneria. Een super leuke bruisende spot! Hier geen uitgebreide wijnkaart maar wel een breed assortiment met cava’s. Top plekje voor een coppa de cava en wat bijpassende tapas. Ze hebben een bar in Amsterdam West, Zuid en Oost.

Five Brothers Fat Champagneria wijnbars in amsterdam

Barrica – Op de hoek van de Wilheminastraat vind je deze kleine bar waar vooral veel mensen uit de buurt voor een glas wijn of bite aanschuiven aan een van de lange tafels. Heel knus en gezellig.

Glou Glou – Liefhebbers van vin nature kunnen hier hun hart ophalen. De wijnkaart is echter wat beperkt en ook de foodkaart biedt slechts wat hapjes zoals een worstje of rilette. Hun nieuwe vestiging Bar Centraal biedt een breder assortiment. Ook hier ligt de focus op vin nature.

Wijnbars in Amsterdam
Glou Glou

Naast alle wijnbars in Amsterdam zijn er ook een aantal restaurants waar je aan de bar ook uit een super breed assortiment kunt proeven:

De Klepel – Dit restaurant staat bekend om haar goede wijnen en zit altijd vol. De sommelier heeft een mooi assortiment samengesteld (voornamelijk Frans) en dat maakt De Klepel ook een goede plek om snel even langs te gaan een glas wijn te drinken aan de bar.

Bistrot Neuf – Bijna iedereen kent Bistrot Neuf als restaurant maar ze hebben ook een kleine wijnbar. Met zo’n 60 open wijnen van het naastgelegen Chabrol is dit absoluut een fijne plek om wijn te proeven.

Lees ook wijnbars in Rotterdam  of Franse restaurants in Amsterdam.