De lente is in aantocht! En met de zonnige dagen deze week komen we al aardig in de stemming. Uit de wind en in de zon is namelijk al heel erg goed vertoeven op het terras. Heerlijk die lentekriebels! Precies het juiste gevoel om de nieuwe oogst rosé te testen. Vers van de pers proeven we BY.OTT Côtes de Provence rosé 2021 van het beroemde wijnhuis Domaines Ott*.
De lichte perzikkleurige wijn is fris, fruitig en barst van de aroma’s. We proeven witte perzik, exotisch fruit en een vleugje citrus. Een heerlijke wijn die perfect past bij een lunch of borrel op een zonnig terras. Bij de naam Domaines Ott denk je waarschijnlijk als eerste aan rosé Château de Selle in de iconische fles. Dit is een van de beste rosé wijnen die er in de wereld gemaakt worden. BY.OTT is net wat toegankelijker, maar zeker een fijn alternatief voor zijn bekende grote zus.
Dat het wijnhuis nog meer moois te bieden heeft wisten we al, maar het blijft keer op keer een waar genoegen om de wijnen te proeven in combinatie met goede gerechten. Want in combinatie met eten komen ze pas echt tot hun recht. Tijdens een lunch in het Amstel hotel proeven we onder meer Clos Mireille Blanc 2020 bij een gerecht van artisjok, feta en een kruiden vinaigrette. Deze stijlvolle witte wijn heeft tonen van meloen, jasmijn en voor de fijnproever een vleugje vanille. Hij is misschien wat minder bekend, maar zeker eentje om eens te ontdekken!
Cuvée Étoile rosé 2020 is de top rosé van Domaines Ott*. Deze relatief nieuwe wijn is slechts in een kleine oplage beschikbaar en daardoor erg exclusief. Voor deze prachtige volle wijn worden alleen de beste druiven gebruikt van de drie domeinen in de Provence. Dit zijn Clos Mireille, Château de Selle en Chateau Romassan. Waar de druiven uit het ene domein zorgen voor finesse geven anderen weer power en karakter aan de wijn. Er wordt met zo veel aandacht en vakmanschap gewerkt aan deze wijn dat je hem ook wel de haute couture kunt noemen onder de rosé.
Étoile is een feest te proeven. Hij is kruidig en heeft tonen van rozemarijn en tijm. Zijn lichtere kleur heeft hij te danken aan het rijpen in betonnen eieren in plaats van roestvrijstalen vaten zoals bij de andere rosé wijnen wordt gebruikt. Sommelier Ronald Opten serveert deze wijn bij een gerecht van rode mul met venkel, mais en een krachtige bisque. De smaken doen meteen denken aan een bouillabaisse, bij uitstek het gerecht uit de Zuid-Franse keuken waar deze wijn helemaal bij tot zijn recht komt.
Tot slot proeven we nog een rode wijn van de familie. Bandol Rouge Château Romassan 2017. Het Mediterraanse Bandol is vooral bekend door de mooie rosé die daar vandaan komt, maar Château Romassan produceert ook krachtig rood. Door een combinatie van Mourvèdre, Cinsault, Grenache en Syrah druiven proef je niet alleen een flinke dosis zwart fruit zoals zwarte bessen en kersen, maar ook kruidigheid zoals laurier. Een goede combinatie met een gerecht van lamsvlees, of in ons geval steak met een krachtige jus van tijm.
In de loop van deze maand ligt BY.OTT 2021 in de winkel. Op korte termijn zal Domaines Ott* nog een nieuwe wijn verwelkomen in de familie. Zodra deze wordt gelanceerd zullen we deze ongetwijfeld hier delen.