Het aspergeseizoen is weer begonnen. En hier eet je de lekkerste gerechten met asperges!

Het aspergeseizoen is weer begonnen. En hier eet je de lekkerste gerechten met asperges!

Ieder jaar kijk ik er reikhalzend naar uit, de start van het asperge seizoen. De komst van het eerste witte goud lijkt ook ieder jaar eerder te komen. Zo werd er bij Aspergekwekerij Berkershoeve in Liessel op zaterdag 9 maart al de eerste asperge gestoken uit de koude grond. Volgens het Brabants Asperge Genootschap is er niet eerder zo vroeg naar asperges gestoken. Het vorige record, afkomstig uit 2016, is met maar liefst 7 dagen verbroken.

Maar niet alleen de telers staan te springen. Ook de Chefs en hun initiatieven om alvast aan de slag te gaan met deze pareltjes. Eric Swaghoven van Hotel Restaurant Brasserie Valuas is er jaarlijks als de kippen bij. Ook dit jaar verzorgde hij een unieke kick off van het asperge seizoen in samenwerking met Teboza. De eerste asperges van de koude grond hadden hun kop nog niet boven het zand gestoken of de samenwerking met Jarno Eggen, Wilco Berends, Eric van Loo, Martin Kruithof en Jef Schuur was een feit.

Tezamen zijn ze goed voor 9 Michelinsterren dus dat beloofd zeker wat! Hun samengestelde 6-gangen menu moet een ode zijn aan het, in deze Limburgse, witte goud.

Het aspergeseizoen is weer begonnen. En hier eet je de lekkerste gerechten met asperges!Maar niet alleen de Limburgse Chef’s zien het asperge seizoen als een uniek moment hun kunsten te etaleren.

Ook in het Amsterdamse barst de “Asperge Madness” weer los. Bij Envy gaat de gekte, onder leiding van Chef Floris van Straalen vanaf 11 april van start. Net als voorgaande jaren heeft hij maar liefst een 8-gangen menu samengesteld om de Asperge te eren.

Het aspergeseizoen is weer begonnen. En hier eet je de lekkerste gerechten met asperges!De namen van de gerechten doen ons nu al watertanden. Wat denkt u van de “White Gold Dish”; de Chef’s tattoo gemaakt van witte asperge, gerookte zalm en shiso bouillon of de “Verstopte kabeljauw”; kabeljauw van de Big Green Egg met een stoof van witte asperge met bieslook en sjalot, Hollandaise saus, aardpeer chips en kruiden van het seizoen. Dat ze bij Envy graag een stap verder gaan is bekend. Zo ook tijdens het asperge seizoen. Speciaal om deze unieke groente te eren gaan ze zelf asperges pekelen en inleggen. Niet alleen zorgt dit voor een extra dimensie in elk gerecht, maar het is vooral ook een mooie manier om de diversiteit van asperge uit te nutten.

Lente gerechten bij Winehouse SOMM in AmsterdamNaast Envy kan je dit seizoen zeker goed terecht bij Winehouse SOMM. Wellicht doet de naam anders vermoeden. Het geeft het idee dat de hoofdmoot om wijn zal draaien, maar niets blijkt minder waar. In den beginne serveerde ze bij SOMM inderdaad alleen kleine gerechtjes ter begeleiding van de wijn. Nu heeft SOMM veel meer weg van een allround restaurant. Zo ook tijdens het asperge seizoen. SOMM toont haar kwaliteit middels pareltjes als de gesauteerde coquille met tuinboon en gegrilde witte asperge. Of de vilein verwerkte tonijn, die slechts aan één zijde wat garing heeft genoten, om zo optimaal zacht, licht zoet van smaak af te steken tegen de noterigheid van de groene asperge. En dan te bedenken dat ze bij SOMM een eindeloze kast hebben met de mooiste wijnen. Genieten van wijn en spijs staat hier centraal.

Lente gerechten bij Winehouse SOMM in Amsterdam

Wanneer u in de buurt bent van de prachtige Houthavens. Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan MOS. De testberichten van Chef Egon van Hoof beloven wederom kunststukjes. Zo maakte hij ons al lekker met gerechten als; Asperge met kokos, krab en daslook olie. Fusion, maar gezien de verfijnde touch van de chef, ongetwijfeld zalig.

Voor de liefhebbers van het witte goud is het tot medio juni ultiem genieten van deze Hollandse lekkernij. Voor de echte fan organiseert het Nederlands Asperge Centrum op 31 mei “De dag van de Asperge”. In het hele land worden hier activiteiten omheen georganiseerd. Uiteraard kan je deze (of andere dagen) ook gewoon thuis deze Hollandse traditie eren.

Hoe je het asperge seizoen ook in gaat, vergeet vooral niet te genieten. We moeten immers weer 9 maanden wachten tot het volgende seizoen!

Lees ook over: Lars Amsterdam, Daalder, Carstens of GUTS.