Envy

Envy

Wanneer meerdere bekenden en vrienden je erop attenderen dat Envy de laatste maanden “on Fire” is. Hoef je niet lang na te denken voor jezelf een kijkje gaat nemen.

Bij binnenkomst zie je direct de open keuken én de jonge brigade. Allemaal gewoon lekker enthousiast aan het werk en dat maakt een leuke entree. Executive Chef Floris neemt de tijd me welkom te heten en laat me direct zien waar Envy de afgelopen maanden mee bezig is geweest. Achter de glazen deuren van het restaurant staan vele wekpotten met verschillende soorten ingemaakte groenten. Het inmaken van groenten is echt een authentieke manier van conserveren maar tegenwoordig dé tool om gerechten ‘op te spicen’ met een hele nieuwe dimensie aan smaken. Een van die producten zien we later terug in ons favoriete gerecht van de avond.

Maître Job Brink neemt het stokje van Floris over en neemt ons mee naar de Chef’s Table. Heel eerlijk ben ik niet al tijd fan van het concept “Chefs’s Table” omdat je hiermee soms de sfeer van het restaurant mist. Bij Envy daarentegen zeker geen straf. In een charmante koof recht tegenover de keuken krijg je alles mee van zowel het keuken als service team. Terwijl wij al nippend aan “het Envy aperitief”, een cocktail geïnspireerd op de salade Caprese, met frisse tonen van basilicum, naar de menukaart kijken zien we dat het enthousiasme en de lol er vanaf spat in de keuken. Heerlijk we zijn begonnen.

We gaan vanavond “all out” voor het 8-gangen menu. Die het overigens allemaal verdienen benoemd te worden. Bij deze dé favorieten van de avond; een langzaam, op 62 graden gegaarde eierdooier met aardpeer en jonge knoflook. Afgemaakt met een lepel super zachte, zilte Oscietra kaviaar op je hand. De romige dooier, lichte kick van knoflook en de kaviaar zijn hemels op je tong. Envy-AmsterdamDe echte topper van de avond is de coquille met zwarte walnoot (een van de ingelegde producten) en artisjok. De zoetheid van een perfect gebakken Sint Jacobs mossel. Met zo’n heerlijke karamelsmaak en de unieke nootsmaak van de zwarte walnoot. Dit alles gecombineerd met een glas Limoux van Chateau de Gare. Wauw. Job vertelde aan het begin van de avond al dat biologisch geteelde wijnen een fascinatie zijn. Maar als ze zo prettig complex, romig, honigachtig, hout gelagerd zijn als deze. Dan zullen er nog vele top wijnen in de toekomst volgen. De Limoux afkomstig uit de Languedoc, is opgebouwd uit drie druiven rassen; Chardonnay, Chenin Blanc en Mauzac. Smaken zoals Abrikozen, nectarines, gebrande noten, sinaasappelbloesem en vanille liften dit goddelijke gerecht naar een hoger level. Echt zo’n gerecht waar je me morgen zo voor wakker mag maken!

Maar ook de keuze om als Piece sukade te serveren, kort gebakken als een biefstuk maakt me mega enthousiast. Zo’n onpopulair stuk vlees, wat zo divers kan zijn. Floris serveert hem met zeekraal, mierikswortel en een heerlijke diepe port reductie. Envy-Amsterdam

Na zulke mooie, smaakvolle gerechten is het voor mij als non-chocoholic, vaak teleurstellend wanneer het tijd is voor het dessert. En dan komt Job gewoon heel nonchalant met een glas, huisgemaakte Limoncello met een vleug basilicum als match. Laat dit digestief voor mij nu echt een guilty pleasure zijn, waarmee mijn aandacht dus ook voor de laatste gang op volle toeren draait. Hij wordt namelijk gecombineerd met een prachtig dessert met structuren van citroen, gekonfijt, sorbet, merengue en een gelei van de huisgemaakte Limoncello.

Van begin tot eind heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten en genoten van elke smaak. Floris is een oude bekende en dat hij kooktalent heeft dat wist ik wel. Maar dit heeft echt mijn verwachtingen zwaar overtroffen. Zoveel passie, zoveel talent. Ik kan alleen maar aanraden om er heel snel te gaan eten en het zelf te ondervinden.

Envy Amsterdam

Prinsengracht 381IV

Amsterdam

Lees ook: MOS Amsterdam of Franse restaurants in Amsterdam