Een indrukwekkende wijnproeverij bij GAJA

Een indrukwekkende wijnproeverij bij GAJA

In november mocht ik een bezoek brengen aan het wereldberoemde huis Gaja in Barbaresco. Ik sprak hier met Angelo Gaja en na dit interview mochten we uiteraard ook een aantal van hun geweldige wijnen proeven. We proeven 4 van hun topwijnen die een mooie afspiegeling zijn van wat ze in het gebied Piemonte produceren. Een indrukwekkende wijnproeverij bij GAJABARBARESO 2014

Een mooie start met de kenmerkende wijn die Barbaresco wereldberoemd heeft gemaakt. Deze Barbaresco is 2 jaar gelagerd in eikenhouten vaten en heeft hierdoor mooie houttonen. Maar daarnaast proeven we vooral pruimen en bessen.

SPERSS 2013

Een prachtige jonge Barolo die nog heel lang kan rijpen. Hij is 1 jaar gerijpt in barrique en daarna nog 18 maanden op eikenhout gelagerd. De wijn is kruidige en heeft mooie tonen van zwarte kersen en zoethout. Waanzinnig! Achter iedere naam zit natuurlijk nog een verhaal. Sperss betekent in het Piemontese dialect nostalgie. Een verwijzing naar de wens van Angelo om een topwijngaard te verkrijgen in het gebeid Barolo. Die wijngaard kocht hij in 1988 met deze Sperss als resultaat. Een indrukwekkende wijnproeverij bij GAJASORI’ SAN LORENZO 1999

Een hele krachtige wijn, gemaakt van 95% Nebbiolo en 5% Barbera, die heel lang kan rijpen. Hij is 12 maanden in barrique gerijpt en daarna 12 maanden in eikenhouten vaten. San Lorenzo is de naam van de wijngaard. En Sori betekent de top van de heuvel met zicht op het Zuiden. Deze kruidige en krachtige wijn is mooi in balans. We werden er stil van. Zo veel geweldige wijnen in een proeverij.

GAIA & REY 2006

Een eerbetoon aan Angelo’s oma Clotilde Rey en zijn oudste dochter Gaia. Deze Chardonnay wordt in de Langhe geproduceerd en is de enige witte wijn die ze in dit gebied maken. Een prachtige rijke Chardonnay met tonen van abrikoos en een lichte houtrijping. Een hele elegante en verrassende wijn die uitzonderlijk goed kan rijpen.

Als we het mooie kasteel van de familie Gaja verlaten zijn we nog een beetje beduusd en zwaar onder de indruk van de ochtend. Deze kennismaking en proeverij is er een om nooit meer te vergeten.

GAJA

Via Torino 5

12050 Barbaresco Italie

Lees ook: Op wijnreis door Barolo

Een indrukwekkende wijnproeverij bij GAJA