New King aan de Zeedijk

New King de lunch plek voor het weekend

Het is zaterdag. De zon schijnt. Een prachtige dag om de fiets te pakken richting de Zeedijk. Onderweg stoppen we bij allerlei leuke winkeltjes en genieten we van de schoonheid van de stad. Van de mensen die door de straten slenteren en van de zon die weerspiegeld op de grachten. Amsterdam is op zijn best.

Aangekomen bij de Nieuwmarkt slenteren we over het marktje naar de Zeedijk, met als doel New King. We lopen de hoofdstedelijke “China Town” in. Direct verandert het straatbeeld. De naamborden duiden Chinese teksten aan. Om ons heen vind je toko’s en de lekkerste Aziatische restaurants; Thai, Vietnamees en uiteraard Chinees, waaronder ook New King.New King de lunch plek voor het weekendVerlekkerd kijken we naar de prachtig geglaceerde pekingeenden die in de “etalage” hangen. We lopen naar binnen de trap op en krijgen een gezellig tafeltje toegewezen. We kiezen voor een ijskoud biertje terwijl we met één oog alvast op de kaart kijken. Hierop prijken vele heerlijke schotels die geserveerd worden met rijst, nasi, bami of mihoen, maar vandaag kiezen we tijdens de lunch voor een selectie kleine gerechtjes.New King de lunch plek voor het weekendAl snel staat de tafel vol met heerlijkheden waaronder; oesters New King stijl, hakau (gestoomde garnaal-jonge bamboe dumplings), knapperige gefrituurde dumplings en St. Jacobsmossels geserveerd in eigen schelp.

De zilte oester wordt geserveerd met bosui, rode peper, kleine zwarte bonen en soja. Wat een heerlijk begin. Ook de glasnoedels met een flinke dosis knoflook en de St. Jacobsmossel glijden soepel naar binnen. Het zoete van de St. Jacobsmossel met de knoflook en bosui vind ik echt goddelijk.New King de lunch plek voor het weekendNaast deze gerechten kiezen we voor een aantal echte klassiekers uit de Mandarijnse keuken. De gestoomde bao met pekingeend en hoisin saus en garnalen-sesam toast. De bao is rijkelijk gevuld met de zachte geglaceerde pekingeend en is afgetopt met saus. Deze klassieker blijft een wonderlijk lekkere combinatie ongeacht hoe vaak je hem eet.

Als laatste krijgen we de sesam toast. Dit is echt zo’n gerecht, mits goed bereid, een winnaar in elk menu. We stellen de proef op de som. De eerste hap, hmm. Wat een sappige garnaal, perfect bereidt, knapperige toast en sesam! Een voltreffer dus.New King de lunch plek voor het weekend

Voldaan en tevreden drinken we nog een koud biertje en wandelen zo weer de Amsterdamse gezelligheid in.

Echt de moeite om, bijvoorbeeld op een lome zaterdag, eens uitgebreid te lunchen. New King is geopend maandag t/m zondag van 11.00 tot 22.30.

New King
Zeedijk 115-117
Amsterdam

Lees ook: Maris Piper en Bolenius in Amsterdam.