Restaurant Felix in Felix Meritis in Amsterdam

Restaurant Felix in Felix Meritis in Amsterdam

Eindelijk is het zover. Deze maand gaat Restaurant Felix open voor het grote publiek. Maar voor het zover is zijn wij alvast een voorproefje gaan nemen.

Bij binnenkomst valt het majestueuze van Felix Meritis direct op. De hoge plafonds, authentieke details en het indrukwekkende trappenhuis. Al is het nu mega verleidelijk rond te gaan struinen door dit prachtige pand, komen we vanavond voor iets heel anders.

Restaurant Felix in Felix Meritis in AmsterdamIn goed gezelschap krijgen we de mogelijkheid om kennis te maken met Felix Meritis’ eerste echte restaurant; Felix. Na een warm welkom van onder meer Chef Floris van Straalen laten we ons naar de eetzaal begeleiden. De warme donkere kleuren in combinatie met het unieke behang doen behaaglijk aan. Grappig is te vernemen dat het geen behang betreft, maar eerder een soort van tapijt. Ook is het design, wat roze en blauw oogt meer dan alleen een design. Het vormt de zonsondergang boven de stad. Charismatisch en uitgesproken. Maar dat verwondert niet, daar de architecten van i29, die ook Felix onder handen hebben genomen, dit tot hun eigen signatuur hebben gemaakt.

Ook de tafels zijn zeer smaakvol gedekt, met mat gouden couverts, prachtige getourneerde waterglazen en ranke wijnglazen. Elegant, stijlvol en modern.

Restaurant Felix in Felix Meritis in AmsterdamEr wacht ons een proeverij van 7-gangen met bijpassende wijnen. Floris beloofde ons eind vorig jaar, tijdens een tête-à-tête, al een nieuwe manier om de Nederlandse keuken uit te lichten. Niets is vanavond minder waar gebleken. Op geheel eigen wijze, indrukwekkend mag ik wel zeggen, geeft hij invulling aan New Dutch Cuisine.

Van vileine lekkernijen, zoals een kastanjechampignon met piri piri als amuse. Of de Zeeuwse platte Oester met sambai en limoen die er zo heerlijk theatraal aan tafel met stikstof overheen wordt gedrapeerd. En dan de opgeklopte boter met “Viking zout” en overheerlijk brood.

Restaurant Felix in Felix Meritis in AmsterdamShowstopper van de avond is de snoekbaars met kool, zalmeitjes én een beurre blanc van sake. Jongens, jongens, jongens…wat een uitvinding. De beurre blanc en sich is al overheerlijk, maar door de toevoeging van sake brengt dit weer een hele nieuwe dimensie met zich mee. Elke hap een perfect gegaarde snoekbaarslamel en dan popt er een ziltig zalmeitje open, gevolgd door die overheerlijke sake beurre blanc. Wat een feest. Groot compliment voor Chef en Sommelier. Gedurfd.

Ook het hoofdgerecht toont de nodige ‘ballen’. Perfect gegaarde rosbief met een licht pittige auberginecrème, geroosterde pastinaak in een uienpoederjasje en afgemaakt met een jus. Zo fluweel, krachtig en vol. Simpelweg wauw.

Restaurant Felix in Felix Meritis in AmsterdamNiet alleen de Chef is een vondst voor dit nieuwe fine dining restaurant. Ook Sommelier Saskia Smeenk is echt op dreef. Buiten het feit dat ze door de ruimte heen straalt, maakt ze haar eigen keuzes. Geen gebaande paden en bovenal gedurfd.

Dat de Chef en Sommelier graag beiden de smaakgrenzen opzoeken blijkt ook uit het pré dessert. Als een duveltje uit een doosje komt er onder de deksel van dit prachtige schaaltje rook vrij. Omhult in deze comfortabele rook, die je terugbrengt naar huiselijkere sferen, proef je koolrabi, mierikswortel en buffelyoghurt. Om het “krankzinnige” maar oh zo lekkere feest af te maken serveert Saskia hier een fantastische Tribaumer Traminer Spätlese bij. Knap staaltje teamwork.

Maar was alles dan al perfect? Nee, dat niet. De Caesarsalad met langoustine, ansjovis en tapioca cracker miste wat zuur en balans. Of past simpelweg minder bij mijn smaakpalet.

Restaurant Felix in Felix Meritis in AmsterdamWat me bovenal duidelijk is geworden vanavond, is het talent van het team wat hier staat. Voor een openingsmenu is er gekozen voor gedurfde gerechten met fenomenale uitschieters. Kortom, ik voorzie nog vele smaakvolle avonden aan de Keizersgracht in mijn verschiet. En zal een ieder zeker aanraden dit voorbeeld te volgen.

En dat hoeft zeker niet voor niets te zijn. Als in een heuse “Sjakie en de Chocoladefabriek-achtige sfeer” ontvang je aan het einde van het diner een chocoladereep mee naar huis. Ben jij de gelukkige die de gouden versie vindt? Dan mag je op kosten van Felix nogmaals met zijn tweeën komen genieten. Reden te meer, hier om vanaf 31 januari je eigen tafeltje te bemachtigen!

Restaurant Felix

Keizersgracht 324

Amsterdam

Lees ook de reviews over: restaurant WilsLazuur, Sinne of 212.