Lunchen bij restaurant Daalder in Amsterdam

Lunchen bij restaurant Daalder in Amsterdam

Bij restaurant Daalder aan de Lindengracht had ik vorig jaar een van mijn favoriete lunches van het jaar. Goede reden dus om nog eens terug te gaan. Chef Dennis Huwaë is momenteel heel veel in beeld. We zagen hem o.a. als gast chef bij events zoals 24Hrs chef en door Gault&Millau is hij uitgeroepen tot talentvolle chef 2018. Eind vorig jaar was hij ook nog samen met Arturo Dalhuisen en Juliën van Loo te zien in de Videoland serie De Nieuwe Garde. Alle ogen zijn dan ook gericht op deze jonge en ambitieuze chef.

Lunchen bij restaurant Daalder in AmsterdamOp een uiterst regenachtige zondagmiddag schuiven we aan voor een uitgebreide lunch. Er hangt een gezellige energieke sfeer in het restaurant. Alle tafels zijn deze middag bezet met gasten die heerlijk zitten te tafelen. Onder het genot van een glas Deutz champagne gaan we van start met een aantal mooie amuses. Van een klein flesje gevuld met huisgemaakte Kombucha tot een Nigiri sushi met gegrilde zalm en een heerlijke tartelette van sinaasappel gevuld met foie gras. Kleine kunstwerkjes die onze smaakpapillen activeren.

We gaan all-out met het 7-gangen menu inclusief bijpassend wijnarrangement. Voor de lunch kun je overigens ook voor 3- of 4-gangen kiezen maar wij gaan voor de uitgebreide optie. We starten met een koud voorgerecht van cobia met een mouse van tofu, gele curry en zee-egel. Een prachtig kleurrijk gerecht.

Lunchen bij restaurant Daalder in AmsterdamWe vervolgen met een klassieker op de kaart van Daalder. Langoustine met broccoli, ui en nori vert. Dit gerecht heb ik vorig jaar ook gegeten, hetzij met een hele kleine aanpassing want nu zijn de doperwten achterwege gelaten. Sommelier Tim Grashuis zorgt voor de wine pairing. Bij dit gerecht wordt een heerlijk glas Chenin Blanc uit de Loire geschonken van het huis Le Rocher des Violettes 2016. Heerlijk!

Lunchen bij restaurant Daalder in AmsterdamHet derde gerecht is een ware smaakexplosie. Kabeljauw met jasmijn en kalamansi. Hieron komen vooral de frisse zuren van de kalamansi duidelijk naar voren. We drinken hierbij een glas Els Amelers, een witte Garnacha van het Spaanse huis LaFou. Dit is een wijn waar ik blij van word. Ik hou wel van de stijl van Tim. Hij maakte al eerder indruk op mij met zijn wine pairing en ook dit keer versterkt zijn keuze de beleving. Een goede sommelier is van onschatbare waarde voor een restaurant op niveau. De focus ligt nog zo vaak op de chef maar als de wijn-spijs combinatie niet klopt of positief verrast wordt het nooit Champions League. Samen doen de heren goede zaken.

Lunchen bij restaurant Daalder in AmsterdamHierna volgt de zwezerik met bloemkool, shiitake en gekarameliseerde bruine boter. De zwezerik is wat te hard gebakken en dat is jammer want de smaken van dit gerecht zijn verder echt top. In het glas een fijne Nero d’Avola 2016 van het Siciliaanse Feudo Montoni.

Lunchen bij restaurant Daalder in AmsterdamHet nagerecht heb ik al meerdere keren gespot en maakt heel nieuwsgierig. Dit is een kleine maiskolf met bergamot, crème fraîche en kokos. Een verrassende presentatie van een fris en licht nagerecht. Dit smaakt echt naar meer! En gelukkig komt er nog meer. Als aller-allerlaatste komt de bekende stroopwafel. Twee dunne krokante koekjes gevuld met gezouten karamel en ijs. Een geweldige combi van zout en zoet. Een heerlijke afsluiter van een hele fijne middag.

Lunchen bij restaurant Daalder in Amsterdam

 

Daalder

Lindengracht 90

Amsterdam

Lees ook de reviews over: Bord’Eau, 212, Winehouse SOMM of Lars Amsterdam.

Lunchen bij restaurant Daalder in Amsterdam