Ontdek de Champagne van HATT et SÖNER

Ontdek de Champagne van HATT et SÖNER

Champagne is en blijft een luxeproduct. Zeker als we wat te vieren hebben wordt er een fles bubbels opengetrokken. Het is altijd weer een mooi geluid als je de fles ontkurkt. Gelukkig trekken we tegenwoordig ook weleens een fles open omdat het gewoon kan, we er simpelweg zin in hebben of omdat we het leven vieren. Toch weer vieren dus.

We kennen allemaal de bekende merken zoals Moët & Chandon, Crystal, Dom Perignon en natuurlijk het gele label van Mme Cliquot. Des te leuker vind ik het om nieuwe huizen te ontdekken en op zoek te gaan naar nieuwe Champagnes. Mijn laatste ontdekking is HATT et SÖNER. Een klein huis met wijngaarden van slechts enkele hectaren in de Côte des Blancs. In 2012 heeft het de wijngaarden overgenomen van wijnmaker Francois Vallois. Een zeer gedreven wijnmaker die helaas in zijn familie geen opvolger vond en hem aan de familie Ruscon verkocht. Een geluk voor de nieuwe generatie en die HATT et SÖNER oprichtten.Ontdek de Champagne van HATT et SÖNERTijdens een proeverij in Amsterdam leer ik meer over het ontstaan van dit nieuwe huis. En nog belangrijker, maak ik kennis met hun vier Champagnes. Om te beginnen de Quattuor Brut, Blanc de Blancs Millesimé 2012. De signature Champagne gemaakt van 100% Chardonnay. Een hele fijne start. Mathias, een van de oprichters verteld met veel passie en enthousiasme over de historie terwijl de volgende Champagne wordt ingeschonken. Les Matine, Ultra Brut, Blanc de Blancs Millesimé. Deze Premier Cru wordt ook gemaakt van 100% Chardonnay. Waar de vorige tonen had van Golden Delicious proeven we nu meer Granny Smith. Deze Champagne zou een heerlijke begeleider zijn van sashimi of foie gras.

Nu de zomerse temperaturen weer de kop op steken is het ook lekker om een glas rosé in te schenken. In een beperkte oplage maakt HATT et SÖNER de Grand Cuvée Brut Rosé van 95% Chardonnay en 5% Pinot Noir. We ruiken en proeven hier vooral framboos, aardbei en wat rode bessen. Lekker zomers dus.Ontdek de Champagne van HATT et SÖNERHet pronkstuk is tevens de afsluiter van de tasting. De Prestige le Grand-Pere Millesimée, Blanc de Blancs, Premier Cru 2007. Een hommage aan grootvader Jospeh Ruscan. Ook deze wordt gemaakt van 100% Chardonnay maar nu proeven we voornamelijk rode appel. Hij is dus veel rijper en voller. Uiteraard heerlijk om zo te drinken maar hij kan ook goed bij gerechten zoals fazant of kwartel. Culinair zijn de Champagnes dus heel goed inzetbaar.

Personal Vintage

Op dit moment is de Champagne van HATT et SÖNER in slechts 14 landen verkrijgbaar. Zeer exclusief dus. Maar het kan nog exclusiever met je persoonlijke vintage.

Het is toch een droom voor elke liefhebber om je eigen Champagne te hebben? Dit is nu binnen handbereik bij HATT et SÖNER. Na een uitnodiging voor een eerste proeverij ga je samen kijken naar je voorkeuren. Je kunt natuurlijk kiezen welke druif je wil gebruiken en of je de Champagne in stalen of eikenhouten vaten wil laten lageren. Het proces duurt natuurlijk enige jaren dus het vergt wel een beetje geduld. Maar dan heb je dus ook iets super exclusiefs. Tegen de tijd dat de Champagne wordt gebotteld ontwerp je je eigen label voor jouw flessen. Persoonlijker wordt het dus niet.

Lees ook: Op wijnreis door Barolo, Barbaresco of Zuid-Afrika.