De horeca is lekker in beweging in er zijn in 2023 dan ook veel nieuwe restaurants in Amsterdam geopend. Keuze genoeg om wat te ontdekken. We maakten daarom een lekkere lijst met nieuwe restaurants in Amsterdam:
Lowlander Botanical Bar & Restaurant
Al jaren laat Lowlander bier en gerechten samenkomen op verschillende plekken. In Amsterdam Noord werd Stork overgenomen door Lowlander Botanical Bar & Restaurant, maar het team, dat blijft!
Zoals de naam al impliceert, is het een botanisch restaurant waar de bieren de gerechten versterken en andersom. Op het menu staan (geredde) groentes, fruit en specerijen centraal, wat veel plantaardige opties biedt. Uiteraard met een bijpassend interieur! Een groen restaurant in alle vormen dus.
Gevestigd aan de Linnaeuskade kun je nu naar Moche (Modern Cheviche), waar je, jawel, ceviche kunt eten! Een van onze favoriete gerechten en we kijken hier dan ook erg naar uit! Chef Christian Motte heeft een heerlijk Spaans menu samengesteld. Van een klassieke ceviche tot gerechten met een creatieve twist. Zo vielen onze ogen al op artichoke ceviche, spitskool met misoglaze en natuurlijk de gegrilde octopus.
Nog een leuke Noordelijke nieuwkomer, het kunstzinnige Lagerwal! Met uitzicht op de boten, met een ruim, gezellig terras. De uitgelezen plek om met je vrienden samen te komen om te borrelen, dansjes te doen en die gezellige zomeravonden door te brengen. De kaart is gevuld met cocktails, speciaalbiertjes en diverse bites en lekkere streetfood.
Met dezelfde look and feel als Restaurant Celia, heeft Café Celia recent de deuren geopend. Een co-working café waar iedereen kan aanschuiven, werkend of niet.
Het café werkt samen met bewuste, lokale merken en vormt daarmee een gezonde, gebalanceerde kaart. Helemaal in sync met de Californische levensstijl dus, die ook steeds meer in Amsterdam wordt nageleefd, waarin gezond genieten centraal staat.
Op de kaart vind je bijvoorbeeld salades, bagels en een homemade cinnamon bun. Alleen voor die laatste gaan wij al!
Een exotische toevoeging in Amsterdam; Selva. Dit restaurant op de 24e verdieping van het nhow Amsterdam Rai design hotel, is een ode aan het Latijns-Amerikaanse paradijs en dit komt in alle aspecten naar voren. El Equipo Creativo heeft een hand gelegd aan het interieur en alleen dat is al een bezoekje waard. Maar het menu doet daar zeker niet aan af. Een heerlijke Latijns-Amerikaanse kaart met uitgesproken smaken en verse ingrediënten. Van verfijnde ceviche tot kruidige grill gerechten. Ons oog valt al op de octopus pulpo, maar ook de roasted pumpkin wekt interesse. Daarnaast is dit een uitstekend restaurant voor de vleesliefhebber met een ruime keus aan vlees en gevogelte van de grill.
Niet alleen in het eten worden de Latijns-Amerikaanse smaken gebruikt, ook de cocktails hebben een twist. Bijvoorbeeld de Chimichiurita, met Ocho Blanco, Cointreau & Chimichurri. Selva is erg in trek, dus reserveren is aan te raden!
Meer lezen over Selva? Lees hier over ons bezoek aan het restaurant!
De Franse keuken is in trek, want ook Café Restaurant Verlan opent de Franse deuren. Naast de 9-straatjes, kun je in dit gezellige buurtrestaurant terecht voor een no-nonsens diner met gewoon goed eten. Bijvoorbeeld het gefermenteerd aardappelbrood met prei en gruyere, de gebraden eend, of een verse vis van de grill. En een absolute aanrader zijn de coquilles met truffel.
Ook uit de buurt: de kazen! Die komen namelijk van Kef, befaamd fromagerie in Amsterdam. Gewoon langskomen wordt aangemoedigd en vinden ze bij Verlan alleen maar gezellig. Dan zorgen zij dat je een plekje hebt!
Nog Franse parel in de stad, Café Garcon. Deze bistro heeft een bijzonder uitgebreide kaart, met zowel lunch als diner. ’S middags kun je je hier tegoed doen aan een knapperige baguette, met bijvoorbeeld gerookte eieren en huisgemaakte mayonaise. Maar ook zalm, steak of champignons zijn een optie.
Naast een arsenaal aan broodjes, kun je hier ook klassiek Frans dineren. Van uiensoep tot een tournedos, diverse sides en ook aan de kids is gedacht.
Aan wijnen ontbreekt het hier niet, met een zeer uitgebreide wijnkaart zit er voor iedereen wat tussen en vind je bij ieder gerecht een passende wijn. En mocht je twijfelen, dan voorziet het personeel je graag van advies!
We keken er al naar uit, want naast dat De Willem een knus restaurant is, is het ook nog gevestigd op een bijzondere locatie. Namelijk de Haarlemmerpoort (aka. de Willemspoort). Een extra stukje historie dus.
De Willem huist niet alleen een restaurant en café, maar ook nog een wijnkelder met een breed scala aan wereldse (natuur)wijnen.
Daarnaast vind je op de kaart gerechten uit diverse keukens. Denk aan padron peppers, geroosterde spitskool of lamsspies met labneh. Ook de toetjes zouden wij niet overslaan en ook hier vind je de kazen van Kef.
In dit fijne restaurant op de Kwakersstraat, kun je je zeven dagen per week tegoed doen aan de klassieke Franse keuken. Denk aan steak tartare, escargots, coquilles of poussin. Uiteraard gaat dit gepaard met een selectie heerlijke Franse wijnen, waar we zeker een kaasplank bij aanraden!
Wij zien onszelf al zitten op dit gezellige terras op de hoek, terwijl het Amsterdamse leven voorbij komt.
Een oud begrip in een nieuw jasje. In dit iconische café op het Amstelveld kun je heerlijk in het ochtendzonnetje zitten met een croissantje, krant én kopje koffie. Of schuif ’s middags aan voor een borrel en doe je tegoed aan de uitgebreide borrelkaart. Bijvoorbeeld de gerookte aubergine, paprikadop met feta, of een klassieker als de ossenworst met piccalilly en zuur. Liever een Franse borrel? Je kunt hier ook terecht voor slakken! En natuurlijk mogen de kazen van Kef daarbij niet ontbreken.
Proef India bij Raina! Suresh Raina is een befaamd chef in India, die zijn sportcarrière vaarwel zei om zijn andere passie als foodie na te jagen. Dit resulteerde in het openen van een chique restaurant in Amsterdam waar je je waant tussen Indiase kruiden en specerijen. Van klassieke Indiase gerechten tot creatieve creaties, lekker tafelen kun je hier in ieder geval zeker.
Raina heeft onlangs de deuren geopend op de Admiraal de Ruijterweg.
In dit ongedwongen, gastvrije buurtrestaurant kun je dinsdag tot en met zondag terecht voor bistro-achtige gerechten. Je kunt hier borrelen, dineren of gewoon een cocktail komen drinken.
Het menu bevat wereldse gerechten als runder tataki, tortellini met witte truffel, coquilles en hasselback aardappel. De wijnen komen dan weer uit Europa. Van Frankrijk tot Spanje en weer terug naar Oostenrijk.
En sla ook de desserts niet over. Wij hebben ons oog al op de bonbons!
Een fijn brunch restaurant is altijd welkom wat ons betreft en Box Sociaal biedt uitkomst voor al je cravings. Bij deze Australische zaak vindt hier fijne brunch classics op het menu met een creatieve twist, bijvoorbeeld de coconut panna cotta met huisgemaakte granola, spiced shakshuka en diverse eitjes. Maar ook kun je hier taco’s eten en staat er een shrimp bagel op de kaart waar wij zeker even voor langs gaan!
Mocht je een langzame start van de dag hebben, dan kun je ook later terecht voor een borrel of shared dining.
Een oude bekende, maar op een nieuwe locatie. Hangar kennen we al uit Noord en hebben we eerder al geprezen door hun fijne terras en heerlijke kaart.
En nu kunnen we dus ook in Oost terecht om hier te dineren, met uitzicht op de Jachthaven. Het menu heeft een werelds karakter. Van pimientos de padron, Franse uiensoep, tot Thaise mosselen. Maar je vindt hier ook klassiekers, de steak tartare van Hangar is een favoriet van ons!
2023 Was absoluut een jaar met Franse invloeden! En zo opent ook het Frans georiënteerde Bistrot Les Zazous haar deuren.
Met diverse Franse classics op de kaart van terrine de canard tot escargots en van een salade niçoise tot natuurlijk een selectie fromage!
Uiteraard gaan de gerechten goed gepaard met een mooi glas wijn van de toegankelijke, maar toereikende wijnkaart!
Dit nieuwe Italiaanse restaurant op de NDSM heeft een speels, extravagant, Italiaanse interieur met echte familierecepten. De gerechten op het menu van Gio’s vinden hun oorsprong in traditionele receptuur uit verschillende streken in Italië op basis van verse producten.
Denk aan verse focaccia, vongole, melanzane, diverse pasta’s en pizza’s én natuurlijk dolci!
Kortom, voor ieder wat wils uit de Italiaanse keuken.
Bij een lekker diner drinken we graag een lekker drankje. Dus we raden aan een blik te werpen op de cocktailkaart! Lees hier over ons bezoek aan het restaurant!
Trattoria Breda & Enoteca
De Breda Group opent opnieuw een restaurant; Trattoria Breda & Enoteca. Dit keer in twee delen, de Trattoria waar je heerlijke, huisgemaakte pasta’s kunt eten. En Enoteca Breda, een wijnkamer waar je de lekkerste wijnen kunt drinken, gepaard met een houtoven pizza, zeebaars in zoutkorst en andere Italiaanse heerlijkheden. Ze bieden maar liefst twintig wijnen die je ter plaatse kunt proeven, en die je ook nog eens kunt kopen voor thuis! Of om een ander blij mee te maken natuurlijk.
Daarnaast kun je hier ook lekker lunchen met huisgemaakte focaccia’s en salades.
Van Frankrijk gaan we naar China en bestellen we heerlijke, verse dumplings bij het nieuwe YanYan – Fly By Dumpling House. De aangewezen plek om na je werk, op een druilige dag een heerlijke box stomende dumplings te scoren. Lekker met de frisse, groene sides zoals de eastern greens en crunchy sesame salad. En natuurlijk een zoete nabite zoals een creamy mango kokos melk dessert of de frozen mochi. Lekker met een Chinees thee’tje erbij! Meer lezen over YanYan? Lees hier over onze ervaring!
Een nieuwkomer met een extra vleugje cultuur! Want naast lekker eten en tafelen bij Scala (voorheen het TapasTheater), kun je ook genieten van korte theater optredens. Gedurende de avond spelen hier namelijk diverse voorstellingen van twintig minuten. Denk aan cabaret, muziek, toneel, maar ook stand-up comedy! Tussendoor kun je verschillende gerechtjes bestellen en genieten van fijne cocktails. Een leuke avond uit dus!
Als je ‘De lelijkste auto van de wereld’ zoekt, kom je snel op de Fiat Multipla. Een praktische auto die staat voor plezier en innovatie, maar geen schoonheidspunten scoort. Exact het concept van Bar Dancing Multipla. De focus ligt op plezier, ambiance en functionaliteit in plaats van haute cuisine en hoge prijzen. Je kunt hier nu terecht voor goed eten en een avondje dineren, die soepel overloopt in een feestje op de dansvloer. Bar Dancing Multipla maakt deel uit van de horecagroep Tosti horeca, ook wel bekend van Sissi’s en Bar Piquette en streeft naar een uniek concept waar plezier centraal staat.
Een zomerse nieuwkomer in Noord! Deck ligt aan het water en biedt dan ook een heerlijk terras. Je kunt hier terecht voor een goede (bottomless) brunch of om lekker te lunchen en borrelen. Op de kaart staan diverse, wereldse bites zoals takoyaki, gyozas, empanadas, maar ook gewoon de Hollandse bitterbal! Al dat lekkers gaat natuurlijk gepaard met een lekkere cocktail of een speciaal biertje.
Een heerlijke plek waar je ons zeker zult vinden deze zomer!
Recent geopend in de Rozenstraat; Bonboon! Een geheel veganistisch restaurant waar je kunt kiezen tussen een vier- of vijfgangen menu. Er wordt hier strikt gewerkt met plantaardige producten vanuit de passie om mensen te laten ervaren dat je geen dierlijke producten nodig hebt om lekker te eten en drinken. De gerechten worden op smaak gemaakt met een ruim scala aan kruiden en specerijen en laten je proeven dat groenten zeker niet saai zijn!
Een nieuwkomer waarbij je echt even kunt ontsnappen aan de realiteit. Het hele interieur is erop ingedeeld. Van een beachbar vibe tot diep onder de zee.
Als je een lekkere cocktail wilt drinken, is dit the place to be. Niemand minder dan Tess Posthumus (prijswinnende barvrouw) is medeoprichtster van de nieuwe zaak. Naast haar staat Joeri Salet, die we onder andere van de Supper en Bar Rouge kennen.
Naast een menu met heerlijke cocktails, kun je er natuurlijk ook lekker eten. Het menu laat nog even op zich wachten, maar de sneakpeak laat alvast goede burgers zien, zoete aardappelfrietjes, maar ook lekkere sides zoals de geroosterde artisjok!
Restaurant|Bar Cancún Amsterdam
Viva la Mexico! Ook de Mexicaanse keuken maakt een opmars in onze hoofdstad. Eerder schreven we al over Oaxaca en nu over Cancún.
Eigenlijk openden ze eind vorig jaar al de deuren. Maar we konden hem niet voorbij laten gaan in deze lijst. Een Mexicaanse & Caribische haven met een menu vol krachtige, tropische smaken.
Het is zeker aan te raden om met een groepje hier te eten, want eigenlijk wil je al snel alles bestellen van het menu. Van truffel quesadilla’s, empanadas, taco’s, tot ceviche en salades. Vlees, vis en diverse groenten. Allemaal op smaakvolle wijze klaargemaakt.
Er zijn veel Franse nieuwe restaurants in Amsterdam. Deze nieuwkomer in De Pijp, opende eind maart de deuren als bistro/café. Een plek waar je komende zomer heerlijk kunt terrassen. Of je nou aan de wijn gaat, of een koffietje drinkt in de zon, bij AMI kun je de hele dag terecht, voor ontbijt, lunch, borrel en diner. En sla de oesters niet over!
Een Franse bistro, waarin Amsterdam ook voelbaar is en zo dus mooi inspeelt op wat we deze zomer willen in onze favoriete borrelbuurt!
Lees ook: De leukste terrassen in Amsterdam, Restaurants in Amsterdam Noord en Restaurants in Amsterdam West