Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen

Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen

Inter Scaldes heeft drie Michelinsterren, is nummer 1 in de Lekker 500 en heeft 19,5 punten van Gault Millau. Reden genoeg om eens een bezoek te brengen aan Kruiningen. In het kleine Zeeuwse plaatsje dat omringd is door polders ligt het prachtige Manoir Restaurant Inter Scaldes. Onder leiding van Jannis en Claudia Brevet staat het restaurant al jaren aan de culinaire top van Nederland.

Bij de oprijlaan passeren we de perfect aangelegde Engelse tuin en helikopterhaven; echt alles is hier tot in de puntjes verzorgd. Het serre-restaurant heeft een landelijke inrichting en het uitzicht op het terras geeft een fijne, gemoedelijke sfeer.

Manoir Restaurant Inter Scaldes in KruiningenWe starten de avond met een glas champagne. En al snel daarna volgen drie amuses; rode biet met ananas, karnemelk en roos, Oosterschelde paling in combinatie met witte boon en mokka en Hollandse garnalen, met duindoorn, mandarijn en hazelnoot. Erg smaakvol en verfrissend, een goede start! De menukaart wordt vervolgens overhandigd door Claudia Brevet, en we merken al snel waarom ze is uitgeroepen tot Gastvrouw van het Jaar 2018 door Gault Millau. Ze toont veel interesse en benaderd haar gasten op een natuurlijke en ontspannen wijze. Het menu biedt keuze uit à la carte, een vijf- en achtgangendiner. Wij kiezen voor de laatste optie met wijnarrangement.

Nadat we de vierde en laatste amuse van koningskrab en knolselderij hebben gehad, wordt het eerste gerecht gepresenteerd. Kaviaar met ‘Anna Dutch Gold’ en brandade van steur gecombineerd met een glas zeer verfijnde Chenin Blanc uit de Loire. Bij de eerste hap verandert het relatief simpel ogende gerecht in een onverwachte smaakexplosie. Absoluut één van mijn persoonlijke favorieten van de avond.

Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen

Het volgende gerecht bestaat uit pétoncles – mini coquilles – truffel, San Mazzo tomaat, laurier en kervel. Een verfijnd gerecht met subtiele smaken dat goed past bij de Bourgogne Aligoté die hierbij wordt geschonken.

Hierna volgt mijn favoriet van de avond. Biologische eendenlever op twee manieren bereid: peking en popcorn en oude port en Parmigiano Reggiano. Deze laatste combinatie was nieuw voor mij maar ook direct één voor in de boeken. Bij het gerecht wordt een witte Rioja van de druiven Viura, Garnacha en Malvasia geserveerd. Een krachtige wijn met een mooie balans tussen rijpheid en frisheid.

Manoir Restaurant Inter Scaldes in KruiningenKenmerkend voor de keuken van Jannis Brevet zijn de invloeden van de Zeeuwse wateren. Om de beste kwaliteit te bieden rijdt hij iedere ochtend naar Yerseke voor verse vis. En dat proeven we bij het neusje van de tong, dat geserveerd wordt met piquillo peper, spinazie, violet atisjok, Koji rijst en peer. De aardse smaken van het gerecht passen erg goed bij de aardse tonen van de Italiaanse wijn ‘Greco di Tufo’.

We vervolgen de avond met het beste stukje van de koningskrab, gecombineerd met mango, Tonkaboon, Oban whiskey en citrus. Sommelier Koen van der Plas serveert er een Riesling naast uit Luxemburg, dat wederom een uitstekende combinatie is.

Het hoofdgerecht is ook direct het signatuurgerecht van Jannis Brevet. Lamsfilet met een persillade van merg en lamsoor, pommes soufflé en vier purées van zeekraal, Zeeuwse ui, zeevenkel en piquillo peper. Een prachtig opgemaakt bord met veel klassieke elementen zoals de pommes soufflé en een smaakvolle kruidenkorst. We krijgen er een krachtige, Spaanse wijn naast van de druiven Tempranillo en Garnacha van Pago del Vicario uit 2007. Heerlijk!

Nadat we de kaaswagen toch niet aan ons voorbij konden laten gaan, volgt een zoet dessert met boeddha vinger, mascarpone, Bambu en sinaasappel. Als afsluiter krijgen we de eerste aardbeien van het seizoen bereidt met Grand Marnier Centenaire, vijgen, sinaasappel en rabarber.

Meer dan voldaan gaan we van tafel en verlaten we het prachtige Manoir Restaurant Inter Scaldes. Voor de foodies onder ons is dit een reisje naar Zeeland echt meer dan waard, want deze culinaire ervaring moét je een keer hebben beleefd.

Manoir Restaurant Inter Scaldes

Zandweg 2

4416 NA Kruiningen

Lees ook: Dineren bij Ciel Bleu, 212, Bord’Eau, MOS, Sinne en Lars Amsterdam.