Het jaar is bijna voorbij en dat betekent dat ik terug kijk op de culiniare highlights van 2019. Of het nu het beste restaurant Amsterdam is, het lekkerste gerecht, de beste wijn of gewoon simpelweg de allerleukste ervaring. Het zijn allemaal persoonlijke highlights om naar terug te kijken.
Met een grote glimlach kijk ik terug op de avond bij restaurant Jaimie van Heije in Ouderkerk aan de Amstel. Jaimie is niet bang op buiten de lijntjes te kleuren en serveert een verrassend menu met een goede wine pairing. Favoriet van de avond was de diklipharder met tuinbonen, groene kruiden, risotto en een eidooier. Een bezoek aan dit restaurant is zeker voor herhaling vatbaar. Lees hier meer.
By far een van beste lunches van het jaar. Dit Michelinsterrestaurant in de Pijp heeft me weer weten te verrassen. Chef en eigenaar Alexander Ioannou weet met zijn gerechten alle zintuigen te prikkelen. Absolute smaakmaker bij Sinne is de knolselderij van de BBQ met flan van knol, hazelnoot, Hollandaise, knoflooksaus en truffel. Maar ook de foie gereserveerd in de vorm van terrine en mousse met krokante rode biet, getoaste brioche en amandel crumble heeft indruk gemaakt. Lees hier meer.
Een bezoek aan dit top restaurant in De Jordaan is altijd weer een traktatie. De gerechten van Dennis Huwaë zitten vol verrassingen en sommelier Tim weet de juiste wine pairing te maken. Ondanks de redelijk toegankelijke uitstraling van het restaurant lunch en dineer je hier op top niveau. En sinds kort kun je ook bij het nieuwe restaurant Edel by Dennis genieten van meer toegankelijke gerechten van deze chef. Lees hier de hele review.
In oktober was de opening van Wils naast het Olympisch stadion talk of the town. In dit open vuur restaurant weet Joris Bijdendijk iets unieks neer te zetten. Lyrisch was ik over de bereidingen van pompoen met amandel, sinaasappel en salie. Dit gerecht gaat me lang bij blijven. Maar ook de Shijo Koji kwartel was een schot in de roos. Het beste dessert van het jaar at ik ook bij Wils. De appel met venkel en kokos was heerlijk fris, verrassend en origineel. Kortom, een restaurant waar ik in 2020 graag terug kom. Lees hier de hele review.
Verrassend en mysterieus omschrijven dit speak easy restaurant om de hoek van het Rembrandtplein toch wel het beste. Peter Gast verliet zijn Michelinsterrestaurant ’t Schulten Hues in Zutphen om dit bijzondere restaurant in Amsterdam te realiseren. Ben je er nog niet geweest? Ga Graphite dan in 2020 ervaren. Krijg je vast geen spijt van. Lees hier meer over Graphite.
Voor Valentijn Bergers van The Lemon Tree stapten we in de auto richting Deventer. Een plek waar we niet zo snel komen maar dit zou de rit waard zijn. En dat was het. Deze jonge en talenvolle chef heeft zich laten inspireren door restaurants in Kopenhagen zoals Relae en Noma. Er komen vele mooie gerechten maar de echte showstopper is een ogenschijnlijk simpel gerechtje van lychee met popcorn ijs en knetter poeder. Het doet denken aan een frisse variant op zeezout karamel popcorn. Lees hier de hele review.
Toen Guts & Glory werd omgedoopt tot GUTS mocht ik de nieuwe kaart komen proeven. Het horeca trio Guillaume de Beer, Freek van Noortwijk en Johanneke van Iwaarden slaat een nieuwe weg in met GUTS. De stoere gerechten op de kaart zijn origineel en super smaakvol. Het concept heeft veel weg van hun andere restaurant Breda. Opvallend goed zijn de zwezerik nuggets en de scheermessen met xo-saus en spinazie. Het resultaat van deze geslaagde middag lees je hier.
Mijn culinaire jaar werd afgetrapt met de opening van Brasserie Carstens. Na een eerste preview in december was het nu tijd voor het echte werk in het Park Plaza Victoria. Maik Kuijpers serveert smaakvolle klassieke gerechten met hier en daar een twist. Super bekend is de Ceasar salade met boerenkool. Eerlijk gezegd waren alle gerechten waanzinnig lekker maar de meeste indruk maakte de gelakte geitenschouder met V.O.C. kruiden en de dun gesneden gele biet. Lees hier meer over Carstens.
Het aspergemenu van SOMM was ook dit jaar weer een hit. Niet alleen de aspergegerechten gooiden hoge ogen bij ons gezelschap maar ook de wijnen waren spraakmakend. De ene wijn is hier nog beter dan de andere. Als je je bedenkt dat dit wijn restaurant is opgericht door de voormalige sommelier van de prestigieuze Michelinsterrestaurants Beluga en Bord’Eau weet je dat de wijnkelder vol ligt met pareltjes voor de échte wijnliefhebber. Lees hier meer over Winehouse SOMM.
Lees ook: de leukste restaurants in De Jordaan, lunchen in Den Haag en de beste sushi van Amsterdam.