Tel Aviv Style Restaurants in Amsterdam

Tel Aviv Style Restaurants in Amsterdam

Enige tijd geleden is de Tel Aviv keuken overgevlogen naar ons kleine kikkerlandje. Tegenwoordig is deze smaakvolle keuken niet meer weg te denken uit Amsterdams straatbeeld. De Tel Aviv keuken is een mix van Oost-Europees en mediterraans en heeft zich de laatste jaren erg ontwikkeld. Het overgrote deel is vegetarisch en de gerechten worden voornamelijk als shared-dining geserveerd. Wij gingen op zoek naar de leukste hotspots die geïnspireerd zijn op deze veelzijdige keuken. 

Tel Aviv Style Restaurants in Amsterdam

Neni

Bij Neni aan het Stadionplein kun je de hele dag terecht voor gerechten uit de Oost-mediterrane keuken. Dit kolossale restaurant met plaats voor maar liefst 250 personen heeft een prachtig industrieel karakter. De open keuken vormt de scheiding tussen de verschillende gedeelten in het restaurant waardoor het minder groots aanvoelt. Iedere zondag kun je bij Neni verschillende Tel Aviv style gerechten proeven tijdens de weekend brunch. In drie gangen komen de lekkerste oost-mediterrane smaken voorbij. We trappen de middag af met de signature cocktail van de Lemonman, de cocktailbar die zich boven het restaurant bevindt. Een heerlijk frisse gin & tonic met een eigen touch. Vervolgens wordt de tafel gevuld met verschillende mezze’s. Van hummus en labaneh met pita tot de verrassende popcorn falafel en smaakvolle geroosterde aubergine. Alle gerechten kun je lekker delen met je tafelgenoten. Als hoofdgerecht krijg ik een ontzettend smaakvolle zeebaarsfilet met Marokkaanse kruiden, kikkererwten, rode peper en koriander. En aan de overkant wordt de welbekende shakshuka geserveerd. We sluiten deze heerlijke middag af met een heerlijke cheesecake en chocoladetaartje. 

Tel Aviv Style Restaurants in Amsterdam

Bardak

Op een overweldigend drukke donderdagavond brengen we na negenen een bezoek aan Bardak. Rond dit tijdstip is het nog steeds een ‘georganiseerde bende’, zoals ze het zelf noemen. Deze bar staat bekend om zijn cocktails en Tel Aviv street food. Zoals in Tel Aviv de muren het canvas zijn voor de straatartiesten, is dit ook terug te vinden in het interieur van Bardak. We worden vriendelijk ontvangen door de eigenaar van Bardak en trappen af met een cocktail. De Granny Smith Martini cocktail is een goede keuze. De cocktail is fris en heeft een lekker zuurtje. Ondertussen wordt de tafel gevuld met verschillende street food gerechten om te delen. We krijgen pita met vegetarische shawarma en falafel met tajine voorgeschoteld. De cocktailkaart veranderd om de twee weken. Ook buiten de kaart is het barteam van Bardak creatief en maken ze op aanvraag tailor-made cocktails. Zo is de cocktail met Israëlische whiskey, honing en dadelsiroop een leuke variant op de Manhattan. 

Tel Aviv Style Restaurants in Amsterdam

Ben Cohen

Ben Cohen is een waar begrip in Amsterdam. In de jaren 80 was Mr Cohen een van de eersten die in Nederland een Israëlisch shawarma restaurant opende. Ook is hij de man achter de combinatie shawarma met knoflooksaus. Nadat het stokje werd overgedragen aan zijn zoons is het shawarma restaurant getransformeerd tot een Tel Aviv street food restaurant. Wat je hier tegenwoordig kunt verwachten? Een knusse setting boordevol shared dining opties. Wij krijgen pita met smaakvolle dips om mee te beginnen. Humshuka met tomatensaus, ei en feta en de welbekende shawarma in vegetarische variant. 

Bar Fisk: Tel Aviv-style in de Amsterdamse Pijp

Bar Fisk

Dit is een van de restaurants die niet op de lijst mag ontbreken. Eerder dit jaar brachten we een bezoek aan Bar Fisk. Dit restaurant brengt delicatessen van lokale markten van Tel Aviv naar Amsterdam. Ze serveren hier voornamelijk visgerechten om te delen met verrassende Israëlische wijnen. De gerechten zijn relatief klein, waardoor je net even wat meer kunt proeven van al dat lekkers. Daarnaast kun je hier ook aanschuiven voor een late night dinner. De keuken is tot 00.00 uur geopend, wat heel gebruikelijk is in Tel Aviv. 

Lees ook: Oesters eten in Amsterdam, Franse restaurants in Amsterdam of restaurants in de Jordaan.