Tijd om te oogsten in Stadswijngaard van Bret

Tijd om te oogsten in Stadswijngaard van Bret

Voor wie de droom van een eigen wijngaard altijd een onhaalbare droom leek, komt een wens uit. Veel dichter bij huis dan je zou verwachten in het Amsterdams werd deze droom gerealiseerd. Zijn naam? Stadswijngaard van Bret.

Wat begon als een idealistische “jongensdroom”; een wijngaard voor en door de bewoners van de stad. Met als doel de buitenleven beleving naar de stad te halen werd hiermee een realiteit.
Op misschien wel één van de meest onverwachte plekken in de stad, pal tegen over Station Sloterdijk, werd in 2014 een geschikte kavel gevonden. Niet lang daarna kwamen de contouren tot leven en in 2016 werden de huidige ranken aangeplant.

Het resultaat is echt prachtig. Een industrieel geïnspireerde wijngaard midden in Amsterdam.
En waar we spreekwoordelijk zaaien, zal er ook geoogst worden. Zo ook komend weekend in de stadswijngaard van Bret.

70 vrijwilligers geven zaterdag alles om de prachtig gerijpte Souvignier Gris en Cabernet Cortis druiven per hand te plukken. Maar daar blijft het niet bij. Deze 70 geluksvogels ervaren zaterdag het hele proces van wijn maken: plukken, sorteren, kneuzen, ontstelen, persen, niets wordt achterwege gelaten.

Ook geeft het een unieke inkijk in de verscheidene wijzen waarop witte en rode wijn worden geproduceerd. Zo volgt er voor de witte druiven een extra proces alvorens ze het vat in gaan.
Deze druiven gaan eerst door de pers, zodat de schillen worden gescheiden van de most.
Alleen de most en de gist mogen in het vat belanden.
Dit terwijl er bij de rode druiven juist schillen meegaan. Deze zorgen immers voor die mooie intens rode kleur. Tijd om te oogsten in Stadswijngaard van BretVoor al deze wijnliefhebbers, wijnmakers in spé, vinologen in spé is er zeker nog een bonus. Begin van het jaar hebben ze 10 wijnranken “geleased”. Deze wijnranken (en die van anderen) hebben ze gezamenlijk vertroeteld om er zo voor te zorgen dat er een optimale oogst komt.
Per deelnemer zorgen de geleasde wijnranken voor een opbrengst van zo’n 10 flessen wijn.

Maar goed, net als bij elk ander natuurproduct, is deze opbrengst afhankelijk van het weer.
Dit jaar was een heel warm jaar wat naar verwachting dan ook minder oogst met zich mee zal brengen. Dat doet overigens niet af aan de kwaliteit van de wijn.
Voor dit jaar zijn de plekken uiteraard al vergeven maar voor volgend jaar kunnen wijnliefhebbers, wijnmakers- of vinologen in spé zich nog inschrijven om eigen ranken te bemachtigen.
Want laten we wel wezen, hoe cool is het om tijdens een etentje een eigen geproduceerde wijn te kunnen serveren. En niet onbelangrijk…ook nog eens van Amsterdamse bodem.

Wijngaard Wijn van Bret
Kastrupstraat 11
Amsterdam

Lees ook: wijnbars in Amsterdam en op wijnreis door Piemonte of Champagne.