Restaurant Oaxaca Amsterdam

Restaurant Oaxaca Amsterdam

Bij het nieuwe Oaxaca in Amsterdam maak je kennis met de authentieke Mexicaanse keuken. En die is heel interessant en veelzijdig! Je zal zien dat de gerechten die je in dit nieuwe restaurant proeft toch heel anders zijn dan de Tex Mex variant die we tot nu toe in Nederland kenden.

Tijdens mijn reis door Mexico enkele jaren geleden bezocht ik Tulum, Bacalar, Isla Holbox en Mérida. Hier ontdekte ik de diversiteit van de Mexicaanse keuken en leerde ik meer over de rijke eetcultuur. Ondanks dat ik maar een klein deel van het land heb bezocht was er al heel erg veel om te ontdekken. Maar er is nog veel meer. En nu brengt Oaxaca Mexico’s culinaire erfgoed dus naar het centrum van Amsterdam.

De Spaanse chef Joan Bagur heeft zijn halve leven in Mexico gewoond en kent de ins en outs van de Mexicaanse cuisine. Sinds zijn inwijding 23 jaar geleden door de “mayora’s”, de traditionele Mexicaanse, veelal vrouwelijke, chefs, is hij op een missie. In Oaxaca ontrafelt hij met het grootst mogelijke respect voor de herkomst een meesterwerk van Orale en Immateriële cultuur. Volgens Bagur is het dan ook meer dan alleen een eetervaring; het is een meeslepende verkenning van de diverse landschappen en smaken van Mexico.

Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk meteen gewekt en ik wilde dan ook meteen de proef op de som nemen.  De Oaxaca beleving start in de bar waar we onder het genot van een lekkere margarita en levendige Mexicaanse muziek al helemaal in de stemming komen.

Restaurant Oaxaca Amsterdam
Fotocredits: Oaxaca

Hierna gaan we aan tafel in het restaurant. Die ruimte is groot en heeft verschillende vertrekken waardoor er ondanks de grootte toch een intieme sfeer is gecreëerd.

Als je aan de Mexicaanse keuken denkt, dan kun je natuurlijk niet om guacamole heen. En deze authentieke Oaxaca guacamole wordt vers aan tafel bereid, heel leuk! Ze serveren hem met totopos (mais chips) en chicharrón (varkenszwoerd). Daarnaast krijgen we 5 sauzen, variërend van licht pittig tot zeer pittig, waarmee we de verschillende gerechten naar eigen smaak kunnen verrijken.

Restaurant Oaxaca Amsterdam

Chef Joan heeft een mooi menu samengesteld en laat ons de Jarocho seafood chilpachole stew proeven. Dit is een smaakvolle licht pittige vissoep met krab en garnalen. Erg lekker!

Restaurant Oaxaca Amsterdam

Vervolgens krijgen we Oaxaca quesadilla met acuyo (heilige bladpeper) chorizo en mais tortillas. De warme ingrediënten worden aan tafel gemengd waarna je hem in de kleine tortillas schept. Mocht je nu geen vlees eten, dan wordt dit gerecht met paddenstoelen i.p.v. chorizo bereid.

Restaurant Oaxaca Amsterdam

We proeven hierna nog een klein gerechtje met top kwaliteit gegrilde garnalen, gebakken bonen, kool en kleine tortilla’s. Ook hier vul je de tortilla naar eigen smaak met de verschillende componenten. Gebakken en gepureerde bonen spreken als je het niet kent misschien in eerste instantie niet zo aan, maar geloof me je moet het echt even proeven. Ik ben er in ieder geval dol op!

Restaurant Oaxaca Amsterdam

Voor het hoofdgerecht heeft Joan overheerlijke pulled pork voor ons in petto met zwarte bonen stoof en xnipec saus. Dit is een licht pittige saus uit Yucatán en wordt gemaakt met habanero-peper, rode ui en sinaasappelsap. Hierbij worden tarwemeel tortilla’s geserveerd.

Restaurant Oaxaca Amsterdam

Je kunt gerust een aantal gerechten samen delen zodat je lekker veel kunt proeven. De rijke smaken en de machtige ingrediënten maken dat we na 4 gangen erg voldaan zijn. Ondanks dat wilden we ook een nagerechtje proeven en kozen dan ook voor de lichtste optie van de kaart. Mistique Mezcal piña colada. De fijngesneden ananas is ingelegd in mezcal en wordt geserveerd met huisgemaakt kokosijs en munt. Een lekkere verfrissende afsluiter.

Mezcaleria

Wij hebben tijdens ons diner wijn gedronken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om magrarita’s te drinken of mezcal. Oaxaca heeft namelijk een heuse mezcalería. Een sfeervolle unieke ruimte waar ze naar hun eigen zeggen een van de beste selecties mezcal van Europa hebben. Ze hebben hun mezcal-selectie samengesteld samen met de beroemde mezcal-meester, Eric Hernandez van Destilerías Tlacolula. Dus liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!

Restaurant Oaxaca Amsterdam

Spuistraat 279

Amsterdam

Lees ook: dineren bij Sagardi Amsterdam, de leukste restaurants in Amsterdam West en restaurants in Amsterdam Oost.