De Baskische keuken van restaurant Sagardi Amsterdam

De Baskische keuken van restaurant Sagardi Amsterdam

Net na de opening waren we al eens te gast bij Sagardi in Amsterdam. We genoten toen op het terras o.a. van pitxos, tartaar van red tuna belly, hake cogotte en we maakten kennis met de Verdejo Bellondrade y Lurton. Een diner ervaring die me zeker is bijgebleven.

Nieuwe restaurants in Amsterdam 2020

Reden genoeg dus om weer eens naar Sagardi te gaan en wat nieuwe gerechten te proeven uit de Baskische keuken. Ook dit keer starten we met een paar Pinxtos aan de bar. Aan de Spuistraatzijde heeft het restaurant een typische Spaanse tapasbar waar tijdens borreluur de pinxtos in de vitrine klaarliggen. We drinken hierbij een glas Spaanse cider. Een drankje dat ik niet zo snel zelf zou bestellen, maar eerlijk is eerlijk, deze cider is lekker.

Borrelen in Amsterdam

Voor onze lunch nemen we daarna plaats aan de achterzijde van het restaurant (ingang Singel). Mede-eigenaar en chef Mikel López de Viñaspre is in Amsterdam en maakt van de gelegenheid gebruik om ons een paar van zijn favoriete gerechten te laten proeven. We starten met “Manitas de Cordero” zuiglam pootjes met espelletepeper. Het is de bedoeling dat je de kleine pootjes in zijn geheel in je mond neemt en daarna de botjes natuurlijk weer op je bord legt. Het gerecht is zalvig en vol van smaakt, echt iets voor de liefhebber, maar voor mij is het toch een beetje te vet.

De Baskische keuken van restaurant Sagardi Amsterdam

We vervolgen met een proeverij van seizoensgroenten. Deze komen uit de eigen moestuin van Sagardi en die bevindt zich in Baskenland. Een aantal keer per week komt er een transport vanuit het Baskenland om alle restaurants van Sagardi te bevoorraden.

De Baskische keuken van restaurant Sagardi Amsterdam

De Baskische grill-barbecues zijn niet te missen in het restaurant. We proeven eerst een heerlijke rode mul van de grill en daarna de Txuleton. Dit is ontzettend populair in Baskenland. Hiervoor worden koeien geselecteerd die minimaal 6 jaar oud zijn en het vlees wordt gerijpt in de rijpingskasten die je in het restaurant ziet staan. Het vlees wordt gegrild op de speciale Baskische grill, deze loopt schuin naar beneden waardoor het vet langzaam naar beneden loopt en extra smaak geeft. Het resultaat mag er zijn. Het vlees is super! Bestel hierbij de salade met bosui uit de groentetuin van Hernani. Hoe simpel sla ook lijkt te zijn, deze is écht overheerlijk.

De Baskische keuken van restaurant Sagardi Amsterdam

De Baskische keuken van restaurant Sagardi Amsterdam

Tot slot proeven we nog een typisch Baskisch nagerecht: cheesecake gemaakt van “latxa” schapenmelk.

Bij Sagardi in Amsterdam kun je vele kanten op, van pinxtos tot de Txuleton en niet te vergeten de fantastische heek cogotte die ik eerder proefde.

Meteen een tafel boeken doe je via deze link.

Sagardi Amsterdam

Spuistraat 304

1012 VX Amsterdam