De masterclass van Bourgogne pionier Philippe Pacalet bij Chabrol

De masterclass van Bourgogne pioneer Philippe Pacalet bij Chabrol

In de wijnkelder van Chabrol aan de Haarlemmerstraat worden met regelmaat wijnproeverijen georganiseerd. Niet al te lang geleden was ik een van de gelukkigen die mocht aanschuiven bij een exclusieve masterclass van Philippe Pacalet.

Deze wijnmaker is vorig jaar uitgeroepen tot le négotiant de l’année oftewel wijnmaker van het jaar van Frankrijk. Dat word je natuurlijk niet zomaar. De wijngaarden van Philippe Pacalet liggen in de Bourgogne. De bakermat van de wijnwereld. De mooiste en meest geroemde wijnen ter wereld komen hier vandaan. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken of ik wilde deelnemen aan deze masterclass. Een masterclass van Bourgogne pioneer Philippe PacaletDeze middag heeft een line-up waar je U tegen zegt. Terwijl wij starten met een oester en een Chablis 1er Cru Beauroy vertelt Philippe over zijn filosofie dat goede wijn niet vanzelf ontstaat maar gemaakt wordt. Hij maakt pure en zuivere terroirwijnen waarbij hij de natuur zijn gang laat gaan maar de wijngaard natuurlijk niet aan haar lot overlaat. Hij begrijpt zijn wijngaarden goed en weet uitzonderlijk mooie wijnen te maken.

Het naastgelegen Bistrot Neuf zorgt voor de bijpassende hapjes. Philippe vertelt precies met welke gerechten je zijn wijnen het beste kunt combineren. Zijn wijnen zijn zonder overdrijven stuk voor stuk geweldig maar mijn favorieten van de middag zijn de Chassagne-Montrachet 2013 en de Saint-Aubin 1er Cru en Rémilly 2010 bij de witte wijnen. Een masterclass van Bourgogne pioneer Philippe PacaletDe rode wijnen zijn zo mogelijk nog indrukwekkender. Op het puntje van onze stoel zitten we bij het proeven van de Nuits-Saint-Georges 2009 en de Beaune 1er Cru les Perrières 2008. Dit is genieten geblazen. Er gebeurt zoveel in zijn wijnen zonder dat ze te zwaar te worden, of frisheid en frivoliteit te verliezen.

Als klap op de vuurpijl sluiten we af met de Ruchottes-Chambertin Grand cru. Woorden schieten te kort. Met slechts een grote glimlach op ieders gezicht proeven we deze goddelijke wijn. Hier zijn we stil van. Wat een zondagmiddag. Merci Philippe Pacalet! Een masterclass van Bourgogne pioneer Philippe PacaletChabrol Wines

Haarlemmerstraat 7

Amsterdam

Lees ook het interview met sommelier Cas Kratz van Auberge Jean & Marie of sommelier Job IJspeert van Ciel Bleu.