Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem is voorzien van een spiksplinternieuw interieur. De perfecte aanleiding dus om dit restaurant aan het Spaarne eens te bezoeken.

Chef en eigenaar Jozua Jaring wilde in zijn Michelinsterrestaurant graag meer comfort en privacy bieden en koos daarom voor een ruimere inrichting dan voorheen. En het resultaat mag er wezen. Onder het genot van een glas champagne en een paar indrukwekkende amuses van tartaar van zeebaars en een bieten marshmallow met foie gras nemen we de entourage in ons op. Het restaurant heeft een hele warme uitstraling gekregen met veel zwart, wit en verschillende goud- en honingtinten. Daarnaast zijn de enorme handgeblazen kristallen lampen van Olgoj Chorchoj de absolute eyecatchers van het restaurant.

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Ratatouille is sinds 2014 bekroond met een Michelinster en absoluut een van de beste restaurants van Haarlem. De chef’s experience start met een 4-gangenmenu en is uit te breiden naar 6-gangen plus een kaasplateau. Het 5-gangenmenu dat Jozua voor ons heeft samengesteld begint met een dungesneden coquille met appel, crème fraîche wat bieslook en een royale quenelle van kaviaar. Pure verwennerij! Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Bij Ratatouille draait het om food & wine, dus ook als wijnliefhebber zit je hier goed met bijna 500 wijnen op de kaart. Laat dat nou net iets voor mij zijn. De wijn voor ons volgende gerecht is een hele lekkere blend van Albariño, Caiño Blanco en Loureiro druiven van het Spaanse huis Terras Gauda. Toevallig noemde ik deze al als tip in het artikel over zomerwijnen. Hij wordt bij Ratatouille geserveerd bij een gerecht van kreeft met mango, koolrabi een curryschuim en een zee-egel beurre blanc. Dit is een topgerecht. We krijgen een royaal stuk kreeft die werkelijk fantastisch gaat met de spicyness van de curry en de romigheid van beurre blanc.

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

De kreeft is een van de favorieten van de avond samen met het volgende gerecht de gnocchi van opperdoezer ronde. Deze gnocchi wordt geserveerd met een schuim van Parmezaanse kaas, aubergine chips, truffelchips en basilicumolie. Puur comfortfood en oh zo lekker. Hier wordt een volle rosé bij geschonken van Masseria Li Veli uit Salento (Puglia).

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Er zijn restaurants van dit niveau die een stijl hanteren van kleine en lichtere gerechten. Bij Ratatouille serveren ze zeer bourgondische gerechten dus hier ga je zeker niet met trek van tafel. Sterker nog, wij zijn meer dan voldaan.

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Als hoofdgerecht krijgen we een mooie Miral duif. Je krijgt zowel de borst, de poot en voor de liefhebbers zelfs het hart van de duif.

Restaurant Ratatouille Food & Wine in Haarlem

Zonder zoete afsluiter is de avond niet compleet. Geïnspireerd door Koalas to the max is daar een vrolijk gekleurd gerecht met allemaal ronde vormen van fruit en schuim. Van frisse mango tot framboos en braam. Noemenswaardig is ook nog de sparkling juicy tea die hierbij wordt geserveerd in plaats van een dessertwijn. Deze alcoholvrije bubbel van Van Nahmen heeft fruitige accenten van citroengras perzik en Earl Grey thee. Een kleine opkikker aan het einde van de avond.

Ratatouille Food & Wine

Spaarne 96

Haarlem

Lees ook: lunchen in Haarlem, het vernieuwde restaurant ML in Haarlem of lunchen op het terras in Amsterdam.