Michelingids 2020: acht nieuwkomers

Peter Gast’s Graphite is mysterieus en wervelend

Vanmorgen klokslag half 11 was het zo ver. Heel culinair Nederland volgde met samengeknepen billen de presentatie van de Nederlandse Michelingids in het DeLaMar theater in Amsterdam. Het afgelopen jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in Nederlands culinaire landschap. Joris Bijdendijk opende Restaurant Wils en Blue in de KLM Crowne Lounge op Schiphol. Floris van Straalen – voormalig chef van Envy – gaf het stokje door aan chef Bobby Rust om Restaurant Felix te openen. Er vond een chefswissel plaats bij The White Room en ook Kasteel Heemstede heeft een nieuwe brigade. Maar het grootste nieuws kwam van driesterrenchef Jacob Jan Boerma. Hij maakte afgelopen najaar bekend de deuren te sluiten van Restaurant De Leest. Wat voor invloed dit had op de sterrenregen van vandaag? Uit dit lijden werden we vandaag verlost.

De allereerste Michelingids werd overhandigd aan de vrouw en dochter van onlangs overleden sterrenchef Lucas Rive. Een prachtig eerbetoon aan de man die jarenlang aan de top van de Nederlandse gastronomie prijkte. Vervolgens werd de Michelin award voor beste sommelier uitgereikt aan Koen van der Plas. Hij maakte afgelopen jaar de overstap van Inter Scaldes naar Kasteel Heemstede. De award voor meest talentvolle jonge chef werd door Cas Pikaar van restaurant Dovy in ontvangst genomen. 

Hierna volgde het moment waar iedereen op wachtte. Maar liefst acht nieuwe restaurants zijn bekroond met een eerste Michelinster in de Nederlandse Michelingids van 2020. De meeste sterren vallen in het zuiden van het land, maar ook Amsterdam is een nieuw sterrenrestaurant rijker. Niemand minder dan Peter Gast van Restaurant Graphite mag opnieuw een ster achter zijn naam zetten. De andere winnaars zijn: Restaurant Eden, Restaurant Marrees, Versaen, Beluga Loves You, Rantrée, Noble Kitchen en Zout & Citroen. Michelin maakt hiermee kenbaar dat topgastronomie ook relaxed en toegankelijk kan zijn. 

Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen
Driesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen

De tweesterrenrestaurants van de Michelingids 2019 hebben allemaal hun sterren weten te behouden. Ook De Librije en Inter Scaldes presteren het om wederom drie Michelinsterren te behouden. Er zijn geen nieuwkomers in het rijtje met twee- en driesterrenrestaurants. Na vandaag telt Nederland 111 sterrenrestaurants, waar het er vorig jaar nog 107 waren. 

Meer lezen over sterrenrestaurant? Check dan: Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, Restaurant Sinne in Amsterdam en Ciel Bleu in Amsterdam