Wijntips van topsommelier Noël Vanwittenbergh

Wijntips van topsommelier Noel Vanwittenbergh

Noël Vanwittenbergh is al jarenlang hét gezicht achter de wijnen van Ciel Bleu. Zijn talent bleef niet onopgemerkt. Zo heeft hij al vele erkenningen en zelfs een Michelin award in de wacht gesleept. Wij spraken Noël over alle ins en outs met betrekking tot wijn. 

Wie inspireerde u om de wijnwereld in te duiken?

“Dat is een beetje apart, want ik heb vroeger gestudeerd voor banketaannemer, dat is een koksopleiding. Ik hield van koken en dat vond ik interessant. Ik had toen nog niet zo heel veel kennis van wijn. Toen ik naar Nederland verhuisde, ontmoette ik Peter Bruins en Paul Optenberg van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Dit zijn twee hele goede gastheren en vakbekwame sommeliers. Ik keek daar tegenop, dat waren iconen. Wat zij konden, wilde ik ook kunnen. Wij dronken thuis wel eens een flesje Duitse, Franse of Italiaanse wijn. Daardoor had ik er wel een beetje feeling voor. Dat maakte het wel wat makkelijker om al die droge stof op te nemen – want dat hoort er ook bij. Een schilder kan heel goed zijn, maar als een schilder niet naar school gaat kan die nooit bepaalde patronen tekenen. En zo werkt dat ook bij wijnen. De complexiteit en het artistieke van een wijn boeide mij wel.”

Wat is de grootste misvatting over de sommelier?

“Dat een sommelier niet zomaar een wijnschenker is, maar dat er veel meer achter schuilt. Een sommelier combineert wijnen met gerechten zodat de perfecte combinatie ontstaat. Je moet evenveel van wijn weten als van gerechten. Daarnaast moet je ook echt goed luisteren naar de gast en hun smaakprofiel. Je moet heel veel leren om adequaat te kunnen reageren. Een vraag moet je namelijk als sommelier met je vakbekwaamheid kunnen invullen. Ik moet weten wat voor druif aan de karakteristieken van het smaakprofiel van de gast voldoet. En daar moet je heel wat kennis voor vergaren.”

Wijntips van topsommelier Noel Vanwittenbergh
Foto: SpecialPixels

Wat is de meest interessante wijn die u ooit hebt geproefd?

“Nu vraag je me om uit een mooie bos bloemen de roos eruit te halen… Er zijn heel wat imponerende wijnen in het leven. Er zijn elegante wijnen en wijnen met een beetje sensatie. Eentje die mij is bijgebleven is een Chateau Cheval Blanc uit ‘37. Vooral omdat het een hele oude wijn was die echt nog zijdezacht in elkaar zat. Daar stond ik wel even van ondersteboven. De wijn in de fles vertoonde zo’n donkerbruin, okergeel randje, terwijl een jeugdige bordeauxwijn normaal gesproken een bordeauxrode kleur heeft. En toch was deze charmerende wijn zijdezacht, fijn en complex met heel gerijpt bosfruit. Dan praat je over bramen, bosbessen, frambozen. De wijn had een kleine mineralige tinteling met een heel subtiele afdronk. Het is alweer 10 jaar geleden dat ik die fles opende.”

Wat is uw geheime adres in Amsterdam voor een heerlijke ‘thuis’ wijn?

“Bij Cave Rokin heb ik wel mooie wijnen gehaald. De eigenaar Rob Klaase heeft een goede smaak, hij weet wat hij proeft en dat kan ik wel waarderen. Thuis kan ik af en toe wel een fijne wijn drinken, maar een Chileense, Portugese of Zuid-Afrikaanse wijn van de Lidl kan ook thuis in mijn wijnkast staan. Ze zijn dan meestal wat jonger op dronk. Ik vind het belangrijkst in deze categorie dat een wijn in balans, soepel en fruitig is en een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft.”

Wat is uw favoriete wijn voor de zomer?

“In de zomer kies ik voor frisse wijnen. Een glas riesling is altijd lekker fris en kan mooie tonen van mango, ananas, appel of limoen hebben. Of een frisse chardonnay, medium houtgelegen. Wat ik ook heerlijk vind is een bouillabaisse en een mooi glas chablis. Opnieuw wil ik benadrukken dat het draait om balans. Het moet je smaakprofiel beantwoorden, lekker drinkbaar zijn en een beetje spanning hebben.”

Lees ook: De beste wijn bij asperges. Wijn-spijs met Noël Vanwittenbergh of tips voor lekkere lentewijnen.