SAAM restaurant in Amstelveen

SAAM Restaurant in Amstelveen

SAAM restaurant in Ouderkerk aan de Amstel is geopend! En om maar meteen met de deur in huis te vallen, hier wil je naartoe. SAAM staat voor: South Africa-AMstel. En dit verklapt dus al meteen dat hier Nederlandse en Zuid-Afrikaanse invloeden worden samengebracht.

Mede-eigenaar en top sommelier Koen van der Plas heeft voor SAAM de handen ineengeslagen met Margot Janse. Deze geweldige chef heeft Nederland zo’n 30 jaar geleden ingeruild voor het prachtige Zuid-Afrika en was jarenlang executive chef van het befaamde Tasting room in restaurant Le Quartier Latin in Franschhoek. Ondanks dat ze het restaurantleven eigenlijk achter zich had gelaten was dit een kans die ze niet kon laten gaan. Margot blijft in haar geliefde Zuid-Afrika wonen, maar reist met regelmaat af naar Ouderkerk aan de Amstel om het team onder de dagelijkse leiding van Jasper Hermans en Thomas Kooijman te inspireren en begeleiden.

SAAM Restaurant in Amstelveen

Tijdens een uitgebreide lunch proeven we een keur aan mooie gerechten. Om te beginnen een koud voorgerecht van makreel met venkel en wilde shiso dat snel wordt gevolgd door noordzeekrab met topinamboer en de zaadjes van de Zuid-Afrikaanse suurrvygie. Hierbij wordt een Zuid-Afrikaanse Experimental Chenin Blanc 2021 geserveerd. Een heerlijke wijn en goede match met de krab. Opvallend en zeer aangenaam zijn de fijne frisse smaken in deze gerechten.

SAAM Restaurant in Amstelveen

Na deze lichte start vervolgen we met een lekker warm herfstig gerecht. Cèpes met miso, oesterblad en een zacht marigold ei. Fantastisch! Ook de wijn gooit hoge ogen aan onze tafel. Sommelier Max van Bockel serveert hierbij een mooie Saint-Véran (Les Mures) van Domaines Carette. Een strogele, elegante ronde wijn met een zachte afdronk. En het moet gezegd worden, de wijnen komen extra goed tot hun recht in het mooie glaswerk dat wordt gebruikt.

SAAM Restaurant in Amstelveen

We gaan nog even terug naar Zuid-Afrika, Margot Janse laat ons voor het hoofdgerecht geitenbokjes ‘saam delen’. In het begin lees je al hoe de naam SAAM tot stand is gekomen, maar saam is ook de Zuid-Afrikaanse vertaling van het Nederlandse samen. En samen delen doen we met een aantal bijgerechten, zoals de samosa’s gevuld met geit, de gehaktballetjes en de seizoensgroenten die bij het geitenvlees worden geserveerd.

Tot slot een overheerlijk nagerecht van physalis met boabab en macademia noten. En daar zijn ze weer, die prettige frisse zuren. Hierdoor is het niet te zwaar na een uitgebreid menu en is er geen enkel excuus om het dessert over te slaan.

SAAM Restaurant in Amstelveen

Deze lunch bij SAAM restaurant was een feestje. De gerechten zijn top en zitten super goed in elkaar, de wijnen zijn heerlijk en de ambiance in het kleurrijke restaurant warm en energiek. Ik vind het zeker een van de meest interessante nieuwe restaurants die sinds tijden haar deuren heeft geopend in de omgeving van Amsterdam.

SAAM Restaurant in Amstelveen

Bij SAAM bestel je een 5-gangenmenu voor 85,- en het wijnarrangement is 9,- per glas. Een tafel boek je direct via deze link.

Voor de wijnliefhebbers: op mijn Instagram account thecitizen.nl post ik de komende dagen nog meer info over de wijnen die we bij SAAM hebben gedronken.

SAAM Restaurant

Amstelzijde 59

1184 TZ Amstelveen

Lees ook over: Restaurant Wils, MOS of Daalder.