When in Rome

Recent brachten we al even een bezoek aan dé Italiaanse wijnstreek Piemonte. Hoogste tijd om ook de bakermat van de Italiaanse keuken te bezoeken; Rome. Een onwaarschijnlijk mooie stad vanwege de vele imposante monumenten, paleizen en overblijfselen van de enorme bouwwerken uit de Romeinse tijd. Het is een stad om heerlijk in te lopen om zo het hele “decor” in je op te nemen.

Historische hoogte punten zoals het Colosseum, Pantheon, Vaticaanstad, Fort St Angelo, Trevi fontein, Spaanse trappen komen allemaal voorbij. When in RomeVoor de lunch strijken we neer bij Ristorante & Wine bar Bernini aan de Piazza Navona. Een bijzonder plein door onder ander zijn vorm. Deze heeft het te danken aan de fundering die onder het plein ligt. Op 4,5 meter diepte liggen de restanten van de Olympische Atletiekbaan. Op kaart staan allerlei Pasta specialiteiten en Pizza’s. Maar dan de échte Italiaanse pizza’s. Crispy dunne bodems, huisgemaakte tomatensaus en mooie ingrediënten. Het lente gevoel wordt pas echt compleet wanneer er een glas La Scolca Gavi Dei Gavi Gold (Piemonte) wordt ingeschonken. Een Licht frisse witte wijn met wat zomers steenfruit en dat in een voorzichtig zonnetje op het terras. When in Rome’s Avonds schuiven we aan in Ristorante & Wine Bar LIFE gelegen vlak bij de Spaanse trappen. Dit restaurant heeft een meer modern interieur. Favorieten zijn de zeebaars ceviche met zwarte truffel en de Zeetong á la Meunière met uiteraard nog meer truffel. Bijpassend drinken we weer een mooie wijn uit Piemonte, de L’Altro Chardonnay van Pio Cesare. Een wat ronde en stevigere witte wijn, die goed overeind blijft naast alle botertonen bij de zeetong maar ook bij de overvloed aan aardse truffel. En dan gaan we voor een zoete afsluiter. Onder het genot van een glas Moscato genieten we van een delicate tuile met citroen curd, pistache en aardbeien. Fris, zoetig maar niet te machtig. Een perfecte lichte afsluiting van zo’n heerlijk diner. When in RomeMocht je in plaats van een moderner Restaurant graag wat traditionelers proberen dan is Assunta Madre echt een aanrader. Dit wordt gezien als het visrestaurant van Rome. Op de menukaart vind je uiteraard alleen maar vis. Bij binnenkomst loop je langs een mega viskraam waar je letterlijk jouw favoriet kan kiezen. Hier eet je de vis van de dag die je dus zelf kiest van de enorme viskraam of de vis gegaard in zoutkorst. Ook hier gaan we voor een prachtige witte wijn afkomstig uit Piemonte; Monteriolo, Coppo. Bijzonder doordat deze bestaat uit 100% Chardonnay.

Op slechts twee uur vliegen van Amsterdam is er genoeg redenen om af en toe even neer te strijken. Beste tip voor Rome….geef je over aan de Italianen en leef in het moment. Genieten dus.

Ristorante Life
Via della Vite, 28
00187, Rome

Assunta Madre
Via Giulia, 14
00186 Rome

Lees meer over Italie: Op wijnreis door Barolo en Barbaresco of Hotels in Puglia.

When in Rome