Proef Penfolds Grange, Yattarna en nog meer topwijnen uit Australië

Proef Penfolds Grange, Yattarna en andere topwijnen van Penfolds Australië

Penfolds is een van de meest geroemde wijnhuizen van Australië. Ze maakten furore met de Penfolds Grange, deze wijn is zelfs uitgeroepen tot “Heritage icon of Australia”. 

Naast dit paradepaardje heeft het huis nog veel meer moois te bieden. Tijdens een uitgebreide proeverij maak ik kennis met hun collectie wijnen. We beginnen met de Riesling Bin 51 2018. Deze is fris, droog en heeft tonen van citrus. In de neus de kenmerkende geur van petrol. De Riesling drink je bij voorkeur jong, als aperitief bijvoorbeeld met wat oesters.

We vervolgen de proeverij met de Bin 311 Chardonnay vintage 2019 versus Yattarna vintage 2015. De druiven van beide wijnen komen uit Tasmanië maar het verschil tussen de wijnen is toch groot. Bin 311 heeft wat weg van een Chablis. Hij heeft slechts subtiele tonen van hout lagering en is daardoor licht en elegant. Drink deze wijn bijvoorbeeld bij schelp- en schaaldieren of als aperitief.

Proef Penfolds Grange, Yattarna en andere topwijnen van Penfolds Australië

Yattarna is een van de topwijnen van Penfolds en echt een heerlijk levendige wijn. Zoals de wijnmaker zegt; voor deze wijn gebruiken we alleen “the best of the best”. Ze selecteren dus alleen de allerbeste chardonnay druiven uit Tasmanië en vullen deze aan met een klein percentage druiven uit Adelaide Hills en Tumbarumba. Het is een feestje om deze wijn te proeven. Tonen van witte perzik en witte nectarine en citrus komen duidelijk naar voren. Maar je proeft ook die typische brioche smaak die de wijn door de houtlagering heeft gekregen. Niet bombastisch zoals een “dikke” chardonnay weleens kan zijn, maar een mooie elegante volle wijn. Hij is echt heerlijk en zeker eentje om te onthouden!

Proef Penfolds Grange, Yattarna en andere topwijnen van Penfolds Australië

Penfolds maakt voornamelijk rode wijnen waar we een behoorlijk aantal van proeven. Te beginnen met de Bin 407. Dit is de meest gangbare cabernet sauvignon van het wijnhuis en daarmee ook een van de bestsellers. Als we deze vergelijken met Bin 389 vintage 2017 en Bin 707 vintage 2018 dan proef je meteen dat deze wijnen een flinke “step up” zijn. De meeste wijnen van Penfolds bevinden zich overigens in het hogere segment. Geen wijnen die je zomaar opentrekt.

Proef Penfolds Grange, Yattarna en andere topwijnen van Penfolds Australië

Zowel de Bin 389 als de 707 zijn echte krachtpatsers. Een flinke dosis donker fruit en laurier (drop) komen je tegemoet bij het proeven van de 389. De 707 is weer wat kruidiger, vooral tonen van witte peper en vanille komen in de wijn naar voren.  Daarnaast heeft hij ook meer tannines. Niet bepaald borrelwijnen maar goede begeleiders van een mooi stuk (rund)vlees.

Proef Penfolds Grange, Yattarna en andere topwijnen van Penfolds Australië

Tot slot proeven we Grange Vintage 2015. Grange is dus hét paradepaardje van Penfolds. Deze wijn is in Australië zelfs uitgeroepen tot een nationaal icoon. Hij wordt gemaakt van shiraz (98%) en een klein beetje cabernet sauvignon (2%). Ook hier worden alleen de allerbeste druiven geselecteerd uit de regio’s Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley en Magill Estate.

Grange wordt sinds 1951 geproduceerd en is door de multi-wijngaard en multi-district filosofie heel consistent in kwaliteit. Je weet dus precies wat je krijgt, ongeacht het jaartal. Dit powerhouse brengt een explosie van donker fruit en kruidige aroma’s zoals tijm en kardemon. Een bijzondere wijn voor rode wijnliefhebbers om rustig van te genieten. Serveer hem bijvoorbeeld bij een lekkere Chateaubriand of Côte de boeuf. Succes gegarandeerd!

Deze wijn heeft trouwens een zeer goed bewaarpotentieel. Dus als je wil investeren in wijn, dan is Penfolds Grange een goede optie om te onderzoeken.

Lees ook over de wijnen van Domaines Ott of de wijntips van topsommelier Noël Vanwittenbergh.