Michelinsterren 2018

Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen

Vanmorgen werd in het DeLaMar theater in Amsterdam de Michelingids 2018 gepresenteerd. Na weken van speculeren over de Michelinsterren kwam vandaag het verlossende woord. Want Bobby Rust verruilde dit jaar Bridges in voor Tante Kee, Richard Van Oostenbrugge kondigde zijn vertrek bij Bord’Eau aan en Sergio Herman opende het nieuwe AIRrepublic. Wat zou de impact zijn voor Michelinsterren 2018 en komt er een nieuw tweesterren restaurant bij? Spannend dus!

Talent is het codewoord voor Michelin dit jaar. Én talent is beloond vandaag want deze nieuwkomers pakten allemaal hun eerste ster: THE DUCHESS, The White Room met Arturo Dalhuisen en Alex Buiten & Nicolas Misera met AIRrepublic. Maar ook Fitzgerald en Vista Restaurant & foodbar kregen dit jaar 1 ster. Naast deze talenten ook mooie toekenningen onder de gevestigde orde; Jan de Wit pakte met zijn Le Restaurant 2.0. wederom een ster. Grootste nieuws van de dag is de toevoeging van een nieuw drie sterren restaurant.

Na jaren zwoegen pakt Jannis Brevet met Inter scaldes eindelijk zijn derde ster. Zeer verdiend! En dat was ook voelbaar door het staande applaus van alle collega’s in de zaal. Nu behoort hij tot het illustere rijtje samen met Jonnie Boer & Jacob Jan Boerma.

Opvallend dit jaar geen nieuwe twee sterren restaurants. Onder de verliezers; Bord’Eau van twee naar één ster net als Da Vinci. HanTing Cuisine, De Bokkepruik, O Mundo & Wereldmuseum verloren hun ster.

Vooral in Amsterdam belooft het een mooi culinair jaar te worden met maar liefst 18 Michelinsterrestaurants.

Daarnaast werd een nieuwe award aangekondigd. De Michelin Talenten Award, een prijs om naast de chefs ook de zwarte brigade in het zonnetje te zetten én ook hen te belonen voor hun aandeel in de gastronomie. Niet eerder werd zo’n dergelijke prijs toegekend door Michelin. Dit jaar stond de award in het teken van de sommeliers en werd de award aan David van Steenderen van Vineum uitgereikt.

Meer lezen over de Michelinsterrestaurants? Lees dan: MOS Amsterdam, Vermeer en ‘T Amsterdammertje.