RIJKS X Nerua. Gastronomie ten top

RIJKS X Nerua

Afgelopen week werd Chef-kok Joris Bijdendijk toegevoegd aan de Top-50 van de ’s Werelds beste chefs. Hiermee begeeft Bijdendijk zich nu bij een illuster rijtje van dé allerbeste chefs van dit moment. Joris geeft hiermee zeker een visitekaartje af. Reden te meer om weer eens bij RIJKS te gaan eten.

Zijn nieuw vergaarde status is daarentegen niet de enige goede reden om op korte termijn een tafeltje te reserveren. Zoals we inmiddels van RIJKS gewend zijn, gaan zij met grote regelmaat samenwerkingen aan met wereldberoemde (voornamelijk jonge) chefs.

Ook voor de komende editie, die plaats zal vinden op 2, 3 en 4 november, hebben ze weer een unieke chef weten te strikken. Gast chef deze keer is Josean Alija, de “Mastermind” achter Restaurant Nerua in het Guggenheim museum in Bilbao.

Zijn kookstijl is al even inspirerend als de locatie waarin het gevestigd zit en kan omschreven worden als Avant-Garde. Josean zelf kan gezien worden als een buitengewoon talent, die op ongeëvenaarde wijze invulling geeft aan de moderne keuken. Zijn roots gaan terug naar het Baskische binnenland en ook zijn kook stijl is hieruit af te leiden. De keuze voor pure smaken, waarbij aroma’s, texturen en smaak samenvallen tot een mooi schilderij. Ook zijn liefde om te werken met lokale producten van lokale (soms zelfs kleine) producten én alleen producten die in het seizoen zijn, zijn blijk van zijn afkomst.

Zelfs grootheden als, de eerder dit jaar overleden, Paul Bocusse, zijn zeer onder de indruk van Josean. Het was Bocusse zelf die de keuken van Josean omschreef als “één van de allerbeste ooit”.

Rijks
RIJKS

Kortom dat schept ook voor deze samenwerking met RIJKS een mooi plaatje. Dé chef van het nummer 57 werelds beste restaurant in samenwerking met onze Hollandse trots. “Onze” eigen Joris Bijdendijk dé nummer 48 van de wereld.

Een samenwerking tussen chefs van dit kaliber. Chefs die beide een restaurant hebben in een toonaangevend museum. Chefs die zich beide laten inspireren door hun omgeving. Én chefs die beide de herkomst van producten zo hoog in het vaandel hebben, dat kan alleen maar vuurwerk worden!

Reden te meer om begin november aan te sluiten voor het speciale 5-gangen lunch menu ( €85,- per persoon) of het 8-gangen diner menu (€ 120,- per persoon).

Restaurant RIJKS
Museumstraat 2
Amsterdam

Lees ook over: Bord’Eau, Winehouse SOMM en 212.