De favoriete voorjaarswijnen van Noël Vanwittenbergh

Voorjaarswijnen volgens Noel Vanwittenbergh

Topsommelier Noël Vanwittenbergh kiest tijdens de aangename lentedagen voor frisse wijnen. Hij selecteert drie druifsoorten die perfect zijn voor het zonnige voorjaar. 

Silvaner

Mijn voorliefde gaat uit naar silvaner. Deze druivenras is altijd verrassend qua geur. Hierbij kun je denken aan groene meloen, perzik en witte bloemen. De smaak is exotisch en fris, richting passievrucht en licht appelig. Voor een fijne mineralige silvaner met een klein zoetje naar Duitse stijl raad ik de Wittmann Silvaner uit Rheinhessen aan. Voor de luxere variant kun je kiezen voor een Ruck Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Großes Gewächs 2010. Drink deze wijn in combinatie met een fruitsalade, gevogelte, witvissoorten met lichte kruiden zoals rozemarijn of lavendel en het feest is compleet. 

Sauvignon Blanc

Als je van een strakkere en stuivende stijl houdt, raad ik een sauvignon blanc aan. Deze wijn heeft dat aromatische van appel, zeste, citrus, gras en een bloemig karakter. Je kunt kiezen voor een strakke rechttoe rechtaan uit de Sancerre streek of Menetou-Salon. Bij een stevigere stijl denk ik direct aan een Pouilly Fumé met een licht gerookt accent, zoals de naam doet vermoeden. Deze wijn gaat mooi samen met een groene salade bij met groene olijven, geitenkaas, croutons, walnoten en een frisse dressing. Of we gaan vreemd en kiezen voor een exotische stijl uit Nieuw-Zeeland, zoals Seresin Estate of de populaire Cloudy Bay. In deze wijnen vind je passievrucht, veel impressies van exotisch fruit met frisse smaken en hele lichte houttonen. Ja, dat is echt genieten met een groene salade en wat licht gegrild vlees van de barbecue. 

Wijntips van topsommelier Noel Vanwittenbergh
Photo: SpecialPixel

Aligoté

De derde voorjaarswijn die in mijn koeling lonkt is de Aligoté. Waarom ik dit een geschikte wijn vind voor een zonnige dag? De wijn heeft een wit bloemig bouquet, fruitsmaken als appel, witte perzik en een licht gerookt tintje in de finale met frisse, kruidige nuances. De Bourgogne Aligoté van Champ Forey krijgt door de bodemerosie een ietwat metaalachtig hintje. In combinatie met de karakteristieken van de druif geeft dit een hemels mondgevoel. Zo’n wijn die zuiver en mineralig is doet het goed met zachtgestoomde vissoorten of gepocheerde zalm. Je kunt hem ook goed combineren met romige koekazen zoals een Chaource. De frisse wijn doet de romige structuur van de kaas smelten op je tong… Proeft u het al?

Lees ook over: Proeven, eten en slapen in de Champagne, Wijntips van sommelier Noël Vanwittenbergh of De beste wijn bij asperges