Mexicaanse sferen bij Botanero Rotterdam

Mexicaanse sferen bij Botanero Rotterdam

We missen het stiekem best wel een beetje, het afreizen naar tropische oorden. Zeker in deze gekke onzekere tijd hebben we de behoefte om zorgeloos te kunnen ontspannen. Met een cocktailtje in onze handen en een heerlijk warm zonnetje op de bol om even alle narigheid naar de achtergrond te laten verdwijnen.

Misschien durf je het aan om van de zomer af te reizen naar een ander continent maar als we de cijfers mogen geloven, zullen de meesten landgenoten vertoeven in de lage landen en zullen we hier zelf in exotische sferen moeten komen. En laten wij van The Citizen nou een hele fijne ` cantina’ weten in Rotterdam. Botanero heeft namelijk een swingende mix van Latijns-Amerikaanse invloeden gecombineerd met authentieke Franse en een moderne Mexicaanse keuken. Dus met dat instant vakantiegevoel komt wel goed deze zomer!

Mexicaanse sferen bij Botanero Rotterdam

Don Valentin

Bij binnenkomst viel meteen de enorme kleurige portret schildering van een mexicaan op, dat helemaal past in de beleving van deze bar. Ik was erg benieuwd naar het verhaal hierachter en David vertelde dat hij in 2017 als eerste Europeaan zelfgemaakte mezcal had uitgebracht samen met de mezcal familie de Cortes. Als eerbetoon liet hij de mezcallero Don Valentin Cortes op de muur schilderen. De rest van de Mexicaanse sferen in deze bar nam David ook mee naar Rotterdam na een lange reis door Mexico om er inspiratie op te doen.

Samen met Tamara de Jong hebben zij ervoor gezorgd dat Botanero geen traditioneel Mexicaans restaurant is maar een Latijns – Amerikaanse cocktailbar. Qua sfeer maar ook de kaart. ‘Want het blijft wel Rotterdam he!’ roepen de eigenaren Dave Heijnen, David Trampe en Ron de Jong. Lekker ongedwongen en toegankelijk voor iedereen waar je ook toffe biertjes kunt drinken. Net zoals bij de broertjes de Gele Kanarie, Weena, Fontein en Bokaal in de stad.

Mexicaanse sferen bij Botanero Rotterdam

Na een warme strand dag kan je er neerstrijken in je zomerjurkje voor een heerlijke cocktail met een botana van het huis. Deze serveren ze erbij om te voorkomen dat je de ‘jarabe tapatio’ al dansend naar huis doet. Chef kok Tim Groeneweg is verantwoordelijk voor deze overheerlijke botana’s op de kaart. Denk aan witlof met creme van feta en artisjok, biet met een merengue van framboos en jalapenos, mexicaanse taco’s, nacho’s en o.a. gefermenteerde wortels voor de vega’s. Als je soms het gevoel gaat krijgen dat de alcohol je Mexicaanse jarabe dans doet versnellen, dan kan je ook nog kiezen voor iets stevigers van de kaart om dat te voorkomen. Een gerechtje dat je niet echt zou verwachten in een cantina maar wat wel o zo Rotterdams is, dat is hun kapsalon! En nog een topper van Botanero is de gefrituurde krokante kip. Echt aspectuque delectabile!

Mexicaanse sferen bij Botanero Rotterdam

Zomerdrankje van de paloma tap

Naast tafeltjes, een aparte ruimte voor private dining, en een proeflokaal boven (waar ze ook seminars geven over bijv. Mezcal.) De fijnste plek om met een cocktail te zitten is aan de bar! Botanero’s bartenders kennen hun klassiekers. Van Margarita tot Old Fashioned, van Pornstar tot Negroni. Een speciaal plekje in het hart van Botanero is de ‘agave spirits’ mezcal en tequila.

Mexicaanse sferen bij Botanero Rotterdam

David heeft zelf een paloma tap gebouwd. Bartenders tappen hier een drankje uit met huisgemaakte ingrediënten als tequila, grapefruit soda, rabarber, jasmijnthee, limoen en zout en is helemaal zelf gemaakt en geven zij de all-time favourites een extra dimensie. Alleen al voor dit speciale drankje van Botanero wil je gaan! En natuurlijk voor de gezelligheid in deze cantina want hier zie je denkbeeldig het zonnetje wel ondergaan nadat je alles hebt geproefd van de cocktailkaart!

Je kunt in deze coronatijd voor 2, 3, of 4 personen reserveren door een mailtje te sturen naar info@botanerorotterdam.com voor een plekje in de cantina. Voor het terras kun je​ gewoon langskomen.

Botanero

Mariniersweg 55

Rotterdam

Lees ook: brunchen in Rotterdam, de beste sushi van Rotterdam, restaurants in Rotterdam of de beste ijssalons van Rotterdam.

Heb je de Mexicaanse sferen helemaal te pakken? Droom dan weg bij deze posts over Tulum, Bacalar en Isla Holbox in Mexico.