Weelde Tongen. De culinaire maanden van Weelde in Rotterdam

Weelde Tongen. De culinaire maanden van Weelde in Rotterdam

Nadat we bij het openingsfeest aanwezig waren 24 mei jl, zijn we heel vaak te vinden bij Weelde in het Merwe-Vierhavens gebied. Ik ben gek op creatieve duurzame concepten en helemaal op deze. Met ongekende mogelijkheden en onbetreden paden. Alle utopische ingrediënten vallen hier namelijk samen. Een plek in het havengebied aan de rand van de stad waar volgens Weelde; ` de regels nog niet vastliggen en we zelf de grenzen bepalen’. Een plek voor jong en oud, waar je van vroeg tot laat naar toe kunt gaan voor grootse avonturen en kleine geneugten.

Weelde is een initiatief van Kim Pieters en Kelly Vincent, die al jaren het reizende festival de Geheime Tuin organiseren. Een plek waar allerlei ondernemers bijdragen aan de samensmelting van muziek, kunst, lekker eten en drinken.

Na een zomer vol buitendansjes in festivalsferen bij Weelde te hebben gehad zijn we onlangs bij het nieuwe winterconcept Weelde Tongen geweest. ´Weelde Tongen – Culinaire Maanden´, waarin ze iedere maand een andere chef van topniveau uitnodigen om zijn visie uit te komen dragen. Zij stellen voor deze maand geheel naar eigen inzicht een menu samen. Tijdens de Weelde Tongen is er ook een randprogrammering die thematisch bepaald wordt aan de hand van de stijl van de chef van die maand. Dit kunnen exposities, dj’s, concerten, lezingen of feestavonden zijn. Elke eerste woensdag van de maand wordt feestelijk geopend met een walking-dinner en programmering.

Deze maand neemt Marnix Benschop de keuken over. Hem kennen we o.a. van Dumbo Restaurant, Biergarten Rotterdam & The Suicide Club. Ook stond hij als stagiair in de keukens van sterrenrestaurants als Noma in Kopenhagen en The Fat Duck in Bray en gaat hij binnenkort zijn eigen restaurant openen in Schiedam. Voor Weelde heeft Marnix een wisselend menu samengesteld dat afhankelijk is van de weersomstandigheden. Oktober kan namelijk qua temperatuur verassend zijn en daar moet je op inspelen met het menu. De focus ligt voornamelijk op groenten en peulvruchten en minder op dierlijke proteïnen. Het overgrote deel van zijn gerechten zal veganistisch zijn, maar ook vis en vlees staan op het menu.

Vorige week woensdag was de openingsavond van Weelde Tongen. Terwijl buiten de herfst inzet werden we warm onthaald in een industriële ruimte voorzien van twee lange gedekte tafels met heel veel kaarsjes en wilde bloemen alsof ze zo geplukt waren uit de Weelde tuin. Eigenaresse Kim gaf ons een welkom drankje waar we geen genoeg van konden krijgen, zo lekker! Een mixdrankje van Zuid-Amerikaanse tonkabonen met vlierbloesem siroop en Jenever.

Heel relaxed begonnen we de avond met bites aan een statafeltje waar tevens ook brood (van das Brot) met een dip van kapucijners en radijsjes met een knolselderij dip op tafel stond. Intussen werden er gevulde eitjes rond geserveerd en gekarameliseerde oesters met andijvie en sjalotjes.

Nadat we een rondleiding hebben gekregen van Kim, gingen we aan tafel om te genieten van de bijzondere loempia`s. Deze zijn gevuld met gestoofde zuurkool en eekhoorntjesbrood met daaroverheen een mosterd dipje. Zeer smakelijk en even wat anders dan de bekende Vietnamese Loempia. Terwijl de sfeer er lekker in komt zien we Marnix in de keuken druk bezig met de volgende gerechten. Eerst gedroogde tuinbonensoep met salsa verde en lavas, gevolgd door gebrande prei met scholfilet, vinaigrette en kikkererwten. Als hoofdgerecht kregen we een lekker vegan gerecht van bloemkool, linzen en aardappelpuree met baharat. Dit is een van de oudste Arabische kruidenmelanges. Deze kruid heeft een complexe, hartige smaak en een warm zoete aroma.

Weelde Tongen is wat mij betreft een leuk en toegankelijk concept. En het is iedere maand weer een verrassing wat de nieuwe gast chef in petto heeft. Marnix geeft het stokje volgende maand door aan Sil Peppelenbosch van restaurant Sil bij Pincoffs. Hou de website in de gaten voor alle volgende events: https://www.weelderotterdam.nl/events

Weelde

Marconistraat 39

Rotterdam

Lees ook: Brunchen in Rotterdam, restaurants in Rotterdam en wijnbars in Rotterdam.