Sagardi in Amsterdam

Sagardi in Amsterdam

There is a new hotspot in town! En wel eentje met Baskische roots. Sagardi is ontzettend populair in Spanje en hoopt nu ook de harten van de Amsterdammers te veroveren. Nou, die van ons hebben ze hoor! Bij Sagardi serveren ze gerechten uit de Baskische keuken. Met pure, verse ingrediënten en ontzettend veel liefde houden ze vast aan grootmoeders recept. En die is altijd ‘t best, uiteraard. Met een ingang en terras(!) aan zowel de Spuistraat als de Singel kun je zelf je uitzicht bepalen. Wij kiezen een fijn zonnig plekje aan de gracht. Want hey, het kan weer! 

Sagardi heeft naast à la carte restaurant ook een pintxobar. Laat ik daar nou ontzettend gek op zijn. De Spaanse worstjes (die zijn echt een hit, ze bereiken alle tafels) en red tuna belly met ansjovis vallen dan ook goed in de smaak. Vooral met de Chablis die ernaast werd geschonken. 

Sagardi in Amsterdam

Laten we ook even stilstaan bij de wijnen die ze bij Sagardi schenken. Want die doen niet onder bij het niveau van het restaurant. Vooral de Verdejo Belondrade y Lurton uit 2018 is eentje die nog steeds op mijn netvlies gebrand staat. Ik was nooit zo’n fan van deze druif, maar deze wijn heeft me op een ander been gezet. Hij behoort niet voor niets tot de Spaanse top van Rueda wijnen. Doordat ‘ie 10 maanden op Frans eiken is gerijpt heeft de wijn een frisse maar complexe smaak. De tonijn tartare die erbij geserveerd wordt is heerlijk fris en smaakvol. Ze houden bij Sagardi niet van tierlantijntjes en dat zie je ook terug op het bord. We like! 

Sagardi in Amsterdam

Wat ik zo leuk vind aan dit restaurant is dat ze hier echt (maar dan ook écht) selectief hun producten uitkiezen. De vis komt iedere dag vers van de pers binnen zodat je ook echt dagverse vis krijgt. De groenten komen van het Baskische platteland en het vlees van de best gevoede runderen. De grill is een essentieel deel van de Baskische keuken. De hake ‘cogotte’, die vervolgens gepresenteerd wordt, is op speciale wijze gegrild waardoor de vis al zijn smaakvolle sappen behoud. Absoluut mijn favoriet van de avond. De volle romige smaak van de vis moet je gewoon een keertje proeven. 

Sagardi in Amsterdam

Naast pintxos, vis en seizoensgroenten zijn de Basken ook wel te strikken voor een goed stuk vlees. De Txuleton, ofwel T-bone steak van een oudere koe, is ontzettend populair in Baskenland. Het heerlijke smaakvolle en gerijpte rundvlees wordt geschroeid op de grill en medium rare geserveerd. De kwaliteit proef je en het vlees heeft onwijs veel smaak. We sluiten af met verfrissend dessert en blikken terug op een geslaagde avond, met eenvoudige maar o zo lekkere gerechten. 

Sagardi
Spuistraat 304
1012 VX Amsterdam

Lees ook over: Recept: tarbot op Baskische wijze met zilte groenten van Freek van Noortwijk, Nieuwe restaurants in Amsterdam 2020 of De leukste corona-proof terrassen in Amsterdam.