Restaurant VanOost in Pillows Maurits at the Park

Restaurant VanOost in Pillows Maurits at the Park

Restaurant VanOost is de nieuwkomer in Amsterdam Oost. Eind 2022 opende ze haar deuren in het nieuwste luxe hotel in Amsterdam; Pillows Maurits at the Park. Het prachtige monumentale pand was voorheen een universiteitsgebouw van de UvA en is in samenwerking met architect Uri Galad en Studio Linse omgetoverd tot een fantastisch mooi hotel met fine-dining restaurant VanOost.

Via de hoofdentree van het hotel wordt je door de karakteristieke gangen begeleid naar het restaurant, waar je eerst wordt uitgenodigd voor een aperitief in de bar van het restaurant. Dit is wel een wauw momentje hoor. In de luxe lounge heerst een bijzondere sfeer, heel ingetogen en persoonlijk. In deze setting beginnen we rustig met een glas champagne en een amuse. Sommelier Saskia Smeenk selecteert 4 keer per jaar een nieuwe champagne die past bij het seizoen. En dus beginnen wij met een Premier Cru van Arlaux.

Op weg naar het restaurant worden we welkom geheten door chef-kok Floris van Straalen en zijn team. Eenmaal aan tafel nemen we eerst de indrukwekkende ruimte goed in ons op. Naast de reusachtige raampartijen is het 15 meter hoge plafond met oude balken een echte eyecatcher. Een prachtige ruimte die voorheen werd gebruikt als lab.

Op culinair gebied worden we in de watten gelegd met een 8-gangen diner. Floris van Straalen (voorheen o.a. Vinkeles, Envy en restaurant Felix) laat zich voor zijn “worldly cuisine” inspireren door wereldse smaken die hij bereidt met lokale gerechten. Zo maakt hij voor de eerste bites een eigen versie van curry. Een kleine broodsouffle gemaakt van zoete aardappel met uien en komijn, en daarnaast een curry gemaakt van gazpacho jalapeño, wortel structuren en een Bretonse curry gel.

Restaurant VanOost in Pillows Maurits at the Park

We vervolgen met kingkrab staart en unagi. De krab is bereid met tomaat en paprika en ligt onder een bedje van structuren van radijs. Dit is een hele lekker frisse combinatie. Het geheel wordt geserveerd met een stukje unagi gelakte paling en een schuim van gezouten en geroosterde pinda’s.

Nog meer Aziatische invloeden vinden we terug in zijn versie van de “ramen”. In plaats van noodles te gebruiken is er gekozen voor de Hollandse koolrabi. Deze is aangemaakt met yuzu, kimchi en togarashi. Hier overheen wordt een krachtige bouillon geschonken van paddenstoelen waaronder shiitake, een olie van sereh, koriander en een vintage soja. Dit is was een van mijn favoriete gerechten van de avond. Heerlijk! De sommelier zorgt voor een fijne wine pairing, en bij dit gerecht kun je kiezen voor sake. Persoonlijk vind ik sake toch te heftig en neem ik liever een glas wijn, maar het is wel leuk dat er variatie is. Ook voor mijn tafelgenote die het alcoholvrije arrangement heeft gekozen is er voor iedere gang een passend drankje.

Restaurant VanOost in Pillows Maurits at the Park

Natuurlijk is het signatuurgerecht van Floris ook opgenomen in het menu. We proefden hem al eens eerder bij Envy, inmiddels is hij nog meer geperfectioneerd. Het eitje is gegaard op 62 graden en ligt op gefermenteerde aardpeer en een saus van jonge knoflook. Dit geheel wordt getopt met Oscietra kaviaar. Nou, smullen maar…

Restaurant VanOost in Pillows Maurits at the Park

De verschillende smaken volgen elkaar in rap tempo op. We worden vervolgens getrakteerd op kwartel met wintertruffel, kervelwortel crème, hazelnoot en witte miso crème en saus van groen peper. Een mooi vol gerecht dat precies past bij het seizoen.

Nog leuk om te benoemen is de laatste zoete afsluiter van de avond, dit is een eerbetoon aan oma’s appeltaart. De traditionele ingrediënten zijn in een ander jasje gestoken en het gerecht krijgt als toevoeging de Surinaamse vrucht zuurzak. Dit maakt het dessert extra fris. Een gerechtje om voor terug te komen.

Restaurant VanOost in Pillows Maurits at the Park

Je kunt bij VanOost echt all the way gaan. Na het uitgebreide menu is er voor de liefhebbers nog een uitgebreide kaastrolley en ook voor de friandise en digestief zijn prachtige trolleys gemaakt. Indrukken genoeg dus en aan ambities bij het team geen gebrek. Wat mij betreft reden om weer eens terug te komen en nog meer te ontdekken. VanOost en Pillows Maurits at the Park zijn een ware aanwinst voor de stad. Direct een tafel boeken in het restaurant kan via deze link.

Restaurant VanOost

Mauritskade 61

Amsterdam

Lees ook: restaurants in Amsterdam Oost, restaurants in de Pijp of in Westerpark.