Dineren bij restaurant Domenica aan de Noordermarkt

Domenica

Restaurant Domenica heeft haar deuren geopend aan de Noordermarkt. Toen het Iconische Bordewijk aankondigde te gaan stoppen was daar eerst verbazing en een vleugje teleurstelling. Weer een zaak die de Noordermarkt verlaat. Deze plek in de stad is speciaal voor mij omdat ik in de aangrenzende Lindenstraat mijn eerste huis in de hoofdstad betrok en dit dus “mijn Amsterdam“ is. Om de ene na de andere horecazaak te zien vertrekken is jammer. Maar als er een deur dicht gaat, dan gaat er ergens anders weer een deur open. En zo ook voor Domenica.

Dineren bij restaurant Domenica aan de Noordermarkt

Eind vorige jaar ging het restaurant zonder al te veel bombarie van start. Eigenaren Flavio Ghignoni Carestia en Kelly Schuurman komen van Toscanini. Dit Italiaanse restaurant ligt een straat verderop en is al jaren een begrip in de stad. Net als bij Toscanini zijn de heren ook bij Domenica respectievelijk chef en sommelier.

Dineren bij restaurant Domenica aan de NoordermarktWe zijn er op een zaterdagavond en de zaak zit vol. Een goed teken. Op de kaart staan een 5-tal voorgerechten gevolgd door een aantal pasta’s en een vlees- en een visgerecht van de dag. Het zijn voornamelijk gerechten uit de Italiaanse keuken.

Ik neem de topinambour met burrata, cimi di rapa en ansjovis als voorgerecht. Een interessante maar niet helemaal geslaagde combinatie als je het mij vraagt. De burrata is heerlijk romig van smaak en heeft de perfecte temperatuur. Maar de zuren en bitters van de cimi di rapa overheersen zo erg dat ze volledig over de burrata heen walsen en het gerecht uit balans brengen. Jammer van de heerlijke burrata. Mijn tafelgenoten zijn gelukkig wel enthousiast over hun tartaar van grouper met pied de moutons en een dressing van langoustine.

Dineren bij restaurant Domenica aan de Noordermarkt

Over de hoofdgerechten zijn we allemaal lovend. Ik heb een heerlijke Papardelle met ragu van hert. Perfecte pasta met een heerlijke zalvige ragu. Een simpel gerecht maar oh zo lekker!

Dineren bij restaurant Domenica aan de Noordermarkt

Ook de griet met kokkels, romanesco, saus met judasoren en de eend met aardappelpuree, Gaeta olijven en jus met chantarelle gris worden zeer goed ontvangen aan onze tafel. Met een goed glas wijn erbij zijn we meer dan tevreden. Sommelier Kelly legt uit dat hij slechts een paar open wijnen op de kaart heeft staan maar per avond kijkt wat hij nog extra per glas aanbiedt. Vraag dus vooral naar de somm voor een goede winepairing en laat je niet beperken door de standaard wijnkaart.

Dineren bij restaurant Domenica aan de NoordermarktDomenica is wat mij betreft geslaagd. En het doet haar naam eer aan. Het Italiaanse Domencia betekent zondag. Dit is de dag bij uitstek om samen te komen en uitgebreid te tafelen. En dat kan hier alle dagen van de week. Er heerst een ontspannen en huiselijke sfeer in de zaak. Geen hippe bedoeling maar gewoon eigentijds en fijn. Als je het mij vraagt zijn het grote schoenen om te vullen maar Bordewijk heeft met restaurant Domenica een waardige opvolger gekregen.

Domenica

Noordermarkt 7

Amsterdam

Lees ook: Restaurants in Westerpark, de beste sushirestaurants in Amsterdam en wijnbars in Amsterdam.