Proef de Baskische keuken van Euskadi in Rotterdam

Proef de Baskische keuken van Euskadi in Rotterdam

Sinds vier jaar zit BasQ in de Markthal van Rotterdam. Met de opening van kleine zus Euskadi maken eigenaar Dennis Azkaiturrieta en Executive chef Alvaro Martinez (o.a. Arzak***, El Bulli*** en Martin Berasategui***) nieuwe dromen waar. Ze vonden het namelijk tijd om de Baskische keuken in Rotterdam naar een niveau hoger te tillen. Van pintxos en tapas naar Baskische gastronomie. De ingrediënten selecteert Azkaiturrieta persoonlijk uit de Spaanse regio vanwege haar authentieke smaken. Deze overvloed aan mooie producten en sterke gastronomische cultuur dwingen de hoogst mogelijke kwaliteit af in San Sebastian. Met succes, de culinaire hoofdstad van de regio Baskenland beschikt over de grootste dichtheid van Michelinsterrestaurants.

Proef de Baskische keuken van Euskadi in Rotterdam

Euskadi is de locale benaming van Baskenland

Euskadi is nu enkele weken open in hartje centrum. Voor wie wat anders zou willen proberen dan de internationale keuken is de Baskische keuken een aanwinst voor de horeca in onze stad. Het restaurant zit op een gunstige locatie in den nabijheid van de Meent naast wijnbar Janssen en van Dijk. De zaak oogt modern, open en fris met mooie prenten die verwijzen naar de hoofdstad San Sebastian. Het restaurant heeft een laagdrempelig karakter. Befaamde Baskische smaken vertalen zich bij Euskadi in verrassende en eigentijdse gerechten.

Proef de Baskische keuken van Euskadi in Rotterdam

Liefde voor eten die diepgeworteld zit in de cultuur

Tijdens het eten alweer fantaseren over de volgende maaltijd. De Basken doen niet anders. Met maar liefst zes eetmomenten per dag staat de hele dag in het teken van eten. Liefde zit diepgeworteld in de cultuur van de Basken. Ik zou mij prima kunnen vinden in deze gastronomische cultuur van het Baskenland. Om het dichterbij huis te houden, mocht ik dit gevoel ervaren bij Euskadi in de Westewagenstraat.

Proef de Baskische keuken van Euskadi in Rotterdam

Regionale smaak de essentie van het gerecht

We zijn erg benieuwd naar de Baskische keuken en naar de keuzes van de bijzondere ingrediënten. De basis van ieder gerecht ligt namelijk in het Baskenland. De Basken hebben een eigen smaak in de keuken. Er werd per gerecht verteld uit welke regio Azkaiturrieta zijn producten vandaan haalt. Je proeft werkelijk de liefde en passie van de chef in de gerechten terug. We krijgen brood met peterselieboter geserveerd. Peterselie is een onmisbaar ingrediënt uit deze keuken. Het is erg smaakvol en romig. Als voorgerecht kreeg mijn tafelgenoot Piquillo de Rabo (gefrituurde paprika met ossenstaart) en ik een Tartar Remolacha (rode bieten). Voor de vegetariërs een aanrader! Als hoofdgerecht kregen we de Carrilleras (gestoofde runderwang met duxelles en sjalot) en Pulpo (inktvis met groene pepers en alioli) geserveerd. Daar drinken wij authentieke licht bruisende witte Txakoli wijn bij. Een wijn uit de wijngaarden van het Baskenland.

Hoewel we al aardig wat gegeten hebben, ben ik nieuwsgierig naar het nagerecht. Ze hebben namelijk Torrijas (broodpudding) op het menu staan en dit wil ik graag ervaren. Het doet mij denken aan een wentelteefje met een gekaramelliseerd laagje suiker. Een verassende structuur waar je van moet houden. Ik vond het verrukkelijk en zou het zelfs als lunch kunnen nuttigen. Mijn tafelgenoot was iets minder enthousiast, maar over smaak valt niet te twisten. Waar we het beide overduidelijk over eens zijn is dat de cheesecake eruit sprong. Deze is gemaakt van schapenkaas, geitenkaas en Parmezaanse kaas. Een kaasmousse met als zoet contrast framboos en een almond crumble waarvan je niet kunt stoppen met eten!

Euskadi

Westewagenstraat 56

Rotterdam

Lees ook: Restaurants in Rotterdam, brunchen in Rotterdam of wijnbars in Rotterdam.