Proef de Portugese wijnen en port van Ramos Pinto

Proef de Portugese wijnen en port van Ramos Pinto

Portugal is de laatste jaren razend populair geworden. Het is natuurlijk een prachtig vakantieland, maar de populariteit is ook te danken aan het heerlijke eten en de uitstekende Portugese wijnen. Hierbij denk je misschien toch als eerste aan hun portwijnen, maar er wordt veel meer moois gemaakt in de Douro vallei. Een van de bekendste wijnhuizen in dit gebied is Ramos Pinto. Het huis is in 1880 door Adriano Ramos Pinto opgericht en is vooral bekend om hun portwijnen.

Ramos Pinto heeft in de beginjaren alleen port geproduceerd, zoals gangbaar was in de regio. Als eerste wijnhuis gingen ze destijds flessen port exporteren naar Brazilië waar ze vandaag de dag een enorm marktaandeel hebben van maar liefst 75%. Een enorm succes dus. Inmiddels is Ramos Pinto uitgegroeid tot een toonaangevend wijnhuis met 4 grote wijngaarden in de Douro vallei en produceren ze naast port ook andere kwaliteitswijnen. En daar mocht ik tijdens een uitgebreide lunch bij restaurant Serre in Okura hotel Amsterdam kennis mee maken.

We beginnen de lunch met Ramos Pinto Duas Quintas White 2021. Duas quintas betekent twee domeinen, dus de naam verklapt al dat de druiven van deze wijnen uit twee van de vier domeinen komen. Om precies te zijn Quinta de Ervamoira en Quinta dos Bons Ares. Voor deze blend zijn de lokale druivenrassen Rabigato, Viosinho, Arinto`en Códega gebruikt, waarvan slechts 10% van de most houtrijping heeft gekregen en de overige 90% in roestvrijstalentanks is gefermenteerd. Het resultaat is een lekkere volle citrusachtige wijn met tonen van sinaasappel en mandarijn en op de achtergrond een beetje vanille en houttonen. Je kunt deze wijn goed drinken als aperitief en serveren bij lichte voorgerechten. Wij proefden hem met een steak tartare.

Proef de Portugese wijnen en port van Ramos Pinto

Vervolgens proeven we van dezelfde wijngaarden Ramos Pinto Duas Quintas reserva white 2021. Hiervoor wordt voornamelijk Rabigato gebruikt en slechts een klein percentage Viosinho en Arinto. Daarnaast wordt nu 25% van de most in houten vaten gerijpt. Het verschil met de voorgaande wijn is dan ook duidelijk. Deze heerlijke elegante wijn heeft meer diepgang en een lange afdronk. Je proeft nu tonen van perzik en abrikoos en een beetje citrus. Erg lekker! De combinatie met ons gerecht van Cecina de Leon (Spaanse gedroogde en gerookte ham), met artisjok, burrata crème en basilicum is uitstekend.

Proef de Portugese wijnen en port van Ramos Pinto

We blijven nog even in hetzelfde domein voor Ramos Pinto Duas Quinta red 2021. Deze Douro-wijn is gemaakt van druiven Sousäo, Tinta da Barca, Touriga Franca en Touriga Nacional, afkomstig van de beste percelen van Quinta de Ervamoira en Quinta dos bons ares.

Na de malolactische gisting, rijpt de wijn in Franse eiken vaten gedurende 6 tot 8 maanden. Na botteling blijft de wijn nog zo’n 2 jaar in de kelder om verder te ontwikkelen in de fles. De wijn is intens met donker fruit zoals zwarte bes, maar ook tonen van peper. Een krachtige wijn met aardig wat tannines. Je kunt hem serveren bij stevige vleesgerechten en hij gaat ook goed samen met de uitgesproken smaak van wild. Serre koos voor een gerecht van botermalse hert met pompoen, peperkoek en een vleugje Chartreuse.

Proef de Portugese wijnen en port van Ramos Pinto

Ramos Pinto is een vooraanstaand portmaker, dus vanzelfsprekend proeven we ook enkele van hun portwijnen. Bij het dessert van Rum Baba met crème Chantilly en geroosterde ananas proeven we Ramos Pinto Adriano Porto white reserva. De port is vol van smaak, complex en heeft 7 jaar gerijpt in houten vaten. Ik vond hem heel erg lekker en de tonen honing en tropisch fruit van de port pasten uitstekend bij de zoete ananas. Ik kies eigenlijk altijd voor rode port, maar deze witte vond ik verrassend en is er zeker eentje om te onthouden.

Proef de Portugese wijnen en port van Ramos Pinto

Tot slot werden we nog getrakteerd op een mooie vintage port uit 1994. Voor de gelegenheid maakt de export manager van Ramos Pinto een magnum open met een port tang. Deze tang wordt gebruikt omdat de kurk soms door het lange bewaren in slechte staat kan zijn. Door de tang te verhitten en om de fleshals te draaien breek je de bovenkant van de fles inclusief de volledige kurk.

Port heeft een enorm bewaarpotentieel en dat bewijst deze port van bijna 30 jaar oud. De port is zo intens dat een klein glas hiervan al een dessert op zich is. Prachtig! Ik blijf het bijzonder vinden dat een wijn na zo’n lange tijd nog steeds zo mooi is gebleven. Deze vintage is in ieder geval genieten geblazen.

Wil je zelf kennis maken met de wijnen van Ramos Pinto? Deze koop je o.a. bij Boonstra wijnen. Ook leuk om te checken is de kleine proefverpakking met 4 kleine flesjes port. Ieder flesje is genoeg voor 1 glas en zo ontdek je meteen welke port je het lekkerste vindt.

Meer wijntips lees je in de blogs over Champagne Deutz en Penfolds.