Michelinsterrestaurant De Nederlanden is gevestigd in het pittoreske Vreeland. Het restaurant met hotel ligt aan de Vecht en vanuit het prachtige pand uit 1680, kijk je uit over het water en de authentieke brug die nog door een brugwachter wordt bediend. Echt een idyllisch plaatje.
Ondanks dat De Nederlanden vanuit Amsterdam maar zo’n 30 minuten rijden is, blijven we ook overnachten. Dit verrijkt natuurlijk de hele “experience” en, niet geheel onbelangrijk, zo kunnen we allebei genieten van het wijnarrangement.
Bij binnenkomst krijgen we een warm ontvangst van eigenaresse Caroline Berends. Zij is op en top gastvrouw waar de liefde en passie voor het vak vanaf stralen. En dat is niet onopgemerkt gebleven, want Caroline is afgelopen jaar door Gault&Millau uitgeroepen tot gastvrouw van het jaar!
De Oesterproeverij van Wilco Berends
Michelinster chef Wilco Berends staat bekend om zijn Oesterproeverij. Dus, ben je een liefhebber van oesters? Dan moet je er zéker een paar proeven. Je kun all-out gaan en de 6 bereidingen bestellen van Irish Mor oesters met een culinaire topping, maar minder kan ook. Wij proefden de oester met citrus en Noordzeekrab, een oestercocktail met appel en gember, en de oester met gerookte paling en zuring sorbet. De gerechtjes zijn heel verschillend, maar de smaak van de oesters blijft overal overeind en wordt niet gemaskeerd door de overige ingrediënten. Subliem! Om de proeverij compleet te maken dronken we hierbij een feestelijk glas champagne van Philipponnat.
Na deze indrukwekkende start vervolgen we met een gerechtje van coquilles met pompoen, geitenyoghurt en tandoori. Sommelier Sami Boutartour serveert hierbij een Canadese wijn. Dat komen we niet vaak tegen, dus extra leuk om te proeven. De witte wijn komt van het huis Norman Hardie Winery Calcaire en is een blend van Chardonnay, Pinot Gris en Riesling van de kalkrijke gronden in Ontario.
De Nederlanden kenmerkt zich onder andere door de ongedwongen sfeer. De gerechten zijn niet te ingewikkeld en de pure smaken van de allerbeste ingrediënten blijven mooi behouden.
We zitten midden in de lente, dus geheel passend bij het seizoen serveert Wilco als hoofdgerecht gebraden lam met asperges, hachee, doperwten en een jus met citrus. Het lamsvlees is super mals en de jus heerlijk vol van smaak. Daarnaast wordt er nog een klein broodje lamskebab geserveerd. Heel grappig en het kleine hapje blijkt een echte smaakexplosie te zijn. Bij het lamsvlees maakt Sami een klassieke combinatie, met een glas Bordeaux supérieur van Château Chapelle d’Aliénor 2019.
Tot slot kiezen we voor een zoet dessert (kaas is uiteraard ook mogelijk). Wederom passend bij het seizoen: aardbei met zuring en pistache. Hierbij drinken we dit keer geen dessertwijn, maar een alcoholvrije cocktail van aardbei met sparkling tea in de smaak jasmijn, witte thee en darjeeling. Lekker verfrissend na een avond uitgebreid tafelen.
Bestel je een zoet dessert, dan serveren ze altijd nog als extraatje de soufflé! En die wil je vast niet missen. Wilco serveert hem zelf en grijpt hierbij meteen de kans om zijn gasten nog even persoonlijk te spreken.
Voorjaarsarrangement in april en mei 2024
Wil je je even lekker verheugen op een nachtje weg met je partner of vriendin? Boek dan het voorjaarsarrangement bij De Nederlanden. Naast een gastronomische ervaring kun je hier genieten van de prachtige Vechtstreek, met dorpjes zoals Loenen aan de Vecht om de hoek.
Het arrangement bestaat uit een 4-gangen menu du chef (eventueel uit te breiden met de oesterproeverij), een overnachting in een van de 11 luxe kamers, een uitgebreid ontbijt dat wordt geserveerd in de lounge en gratis gebruik van de fietsen van het hotel (op basis van beschikbaarheid).
Prijzen zijn vanaf € 185,- per persoon (afhankelijk van het kamertype en obv 2 personen per kamer) en exclusief toeristenbelasting. Aankomst is mogelijk van woensdag tot en met zaterdag.
Wij hebben enorm genoten van ons verblijf. Dit is zeker een goed adres voor een culinaire mini-break in eigen land.
De Nederlanden Restaurant en Boutique Hotel
Duinkerken 3
3633 EM Vreeland aan de Vecht
Lees ook: Michelinsterrestaurants Fred** Ciel Bleu** of Sinne*.