Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoks

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoks

Afgelopen weekend mochten wij de ingrediënten box van Cook Like a Chef uitproberen. Het idee achter Cook Like a Chef is, het mogelijk maken voor hobbykoks, om gerechten van Michelinsterchefs thuis te bereiden.
Voor de test en tasting van vanavond staan de gerechten op het programma van niemand minder dan Jonnie Boer! Juist, ik mag dus echt even aan de bak. Bevlogen hobbykok of niet, het is zeker geen dagelijkse kost om gerechten van een met drie Michelinsterrenrestaurant na te maken. Dit klinkt erg ambitieus voor de gemiddelde thuiskok, maar volgens de makers zeker te doen.
Dus gaan we met een gezonde dosis enthousiasme en spanning aan de slag.

Dingdong! De box arriveert, dankzij de hulpvaardige chauffeurs van Schmidt Zeevis, netjes gekoeld bij je aan de deur. De box is groot en luxueus. Het hele pakket oogt als één groot cadeau.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoks
Bij het open maken viel op dat de 4 verschillende gerechten netjes in individuele zakken zijn ondergebracht. In elke zak zit een leaflet met de toelichting en alle ingrediënten. Ook is er bij de doos een uitgebreide instructie meegeleverd. Kortom, het geheel ziet er heel verzorgd uit.
Ook is het fijn dat er een extra instructie op staat om niet te vergeten enkele dessert elementen in de vriezer te plaatsen. Je zal dit in al je enthousiasme maar vergeten. Doodzonde.

Op de site van Cook Like a Chef vinden we een handige instructievideo over hoe we de gerechten moeten dresseren. De bijgeleverde papieren toelichting verschaft meer dan genoeg informatie om de ten dele voorbereidde elementen te bereiden.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoksHet koude voorgerecht bestaat uit rauw gemarineerde zalmforel, amandel sherry en maggiplant.
Alle onderdelen van dit gerecht zijn al bereid geleverd en hoeven we alleen nog mooi op een bord te leggen. Simpel, nietwaar? Na zo voorzichtig mogelijk drie evenredig grote “bergjes” zalm op de borden te hebben geplaats volgt het secuur aanbrengen van een flinterdun, zoet zuur laagje pompoen.
Ook het spuiten van de dotjes citroencrème en maggiplantmousse, zien er in het filmpje een stuk eenvoudiger uit. Met een pincet plaatsen we vervolgens nog wat pompoenpitten en verse kruiden om vervolgens het geheel af te maken met een subtiele swirl aan amandelsherrydressing.
Het eindresultaat ziet er enigszins vergelijkbaar uit als de plaatjes dus is het tijd om te proeven.
En tja, dat blijft toch echt wel een feest. De zachte, zoetige zalmforel in combinatie met de pompoen en de citroen crème zijn echt heerlijk.

Bij het warme tussengerecht is er een bepaalde mate van kookkennis benodigd. Het gerecht bestaat uit; gebakken zeeduivel, gepofte aubergine, beurre blanc van gefermenteerd paprikasap en een overheerlijke knoflook-kerriecrème.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoksEen redelijke basiskennis komt wel van pas bij de garing van de zeeduivel alsmede het verwarmen van de beurre blanc. Het spreekt op zich voor zich, maar bij het overgaren van een zeeduivel krijg je niet het gewenste eindresultaat. Net als bij de beurre blanc, die bij te snelle verhitting, kan gaan schiften. Ik breng het er goed vanaf en het lukt om alle componenten zonder kleerscheuren op het bord te krijgen. Dit was qua techniek voor vanavond het meest “ingewikkeld”, maar zoals beloofd door de makers, zeker goed te doen. De gekozen ingrediënten maakte dit voor mij het gerecht van de avond. De krokante kippenhuid crackers en de zachte uitjes gaven de zeeduivel zo’n lekker hartige smaak mee.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoksPiece de résistance is de langzaam gegaarde lamsnek met gerookte aal, zeewier en koolrabi.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoksDe lamsnek is botermals en dient nadat deze opnieuw verwarmd is afgelakt te worden. Op ieder bord verschijnt vervolgens één groot stuk lamsnek en één klein stuk. Het grootste stuk wordt aan de bovenzijde afgetopt met knapperige aardappelstukjes. Het kleinste deel is een kunstwerk en een smaakbom op zich. Bovenop de lam komen dotjes palingcrème en die overheerlijke citroencrème (die we ook bij het voorgerecht hebben geproefd), met daarop een flinterdun laagje koolrabi. De zeewiercracker en stukjes gerookte paling maken het geheel af. De diepe smaken van de langzaam gegaarde lamsnek en de paling zijn echt goddelijk. Hartig, ziltig. Echt alles wat je op een herfstachtige avond als vanavond maar kan wensen.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoksZoete afsluiter is de “losgeslagen appeltaart”. Zachte in boter en kaneel gegaarde appeltjes met kaneelstokjes, steranijs en een vanille parfait. Het is een feest der smaak herkenning en een absolute top afsluiting van een geweldig menu.

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoks

Cook Like a Chef. De luxe dinerbox van toprestaurants voor thuiskoks

Wat een concept en wat een idee. Het is zo goed voorbereid aangeleverd dat je echt genoeg ruimte houdt om ook van de gerechten te genieten. Het is erg prettig en plezierig om thuis, in je eigen comfortabele omgeving, een dergelijke menu te kunnen maken. Echt ideaal voor de feestdagen maar ook voor een bijzondere gelegenheden zoals een verjaardag of jubileum. Ook is het erg plezierig dat je zelf de mogelijkheid hebt het tempo te bepalen. Als je even een langere pauze wenst, dan is dit makkelijk te realiseren.
Naast de ingrediënten voor het menu bieden ze de mogelijkheid om bijpassende wijnen mee te bestellen. Een toegankelijker wijnarrangement en een soort van sommelierskeuze. Kortom, je kan bij het plannen van een bijzondere avond, het zo gek maken als je zelf wilt. En ik zou het zeker aanraden om je lief eens mee te verrassen! Succes verzekert.

De dinerbox is te bestellen van De Librije***, Brut172, De Kormme Watergang** en Parkheuvel**. De menuprijs voor 4-gangen is 79,50 per persoon. Bijpassende wijnen zijn ook online te bestellen, ieder menu krijgt zijn eigen wijnarrangement. Check hier de website voor de actuele menu’s.

De gekoelde bestellingen worden geleverd voor de feestdagen of in het weekend.

Cook Like a Chef is een initiatief van Jan Bartelsman, Maik Kuijpers, Schmidt Zeevis, Eric Pekel en Annemiek van Leeuwen.

Lees ook: De luxe dinerbox voor jouw thuisdiner in coronatijd, take-away in Amsterdam of de beste sushi van Amsterdam.