Shanghai Bistro is verfrissend en weet te verrassen

Shanghai Bistro is verfrissend en weet te verrassen

Deze locatie van Shanghai Bistro is gesloten. De nieuwe locatie bevindt zich in The Food Department.

Met het voorjaar goed onderweg fietsen wij op deze zonnige donderdagavond naar de Van Woustraat om aan te schuiven bij Shanghai Bistro.

Vanaf de straatkant heb je al direct een mooi zicht op de keuken, wat direct de Aziatische sfeer doet versterken. Wie kent dat nou niet, dat onverwachtse in een kleine steeg midden in bijvoorbeeld China of Vietnam waar je de mooiste “Street food” gerechten eet. Zo’n onverwachte unieke vondst die totaal tegen alle verwachtingen in je stoutste food dromen overtreft. Wel….

We worden hartelijk ontvangen door Daan, die ons plaatst laten nemen op het schattige binnenplaatsje. Een zeer verfrissende bijkomstigheid is de keuze van het interieur. Niet zo over de top trendy en perfect gestileerd zoals we al zo vaak zien tegenwoordig, maar hier en daar nog lekker rauw en industrieel. En met een vleugje humor. Shanghai Bistro is verfrissend en weet te verrassenEen funky street food restaurantje zo in het hart van de pijp! Een Aziatisch pareltje, zo blijkt later, waar je niet direct een protegeé van Richard van Oostenbrugge in de keuken zou verwachten. Echter niets is minder waar.

Chef Francis Tavarez neemt je mee op een smaakreis door Azië. Van vegetarische dumplings, met bosui, limoengras, sesam, koriander en postelein tot super malse sweet & spicy geglaceerde kip. Shanghai Bistro is verfrissend en weet te verrassenFrancis is echt de koning van de balans. Al je smaak pupillen worden aangesproken in elk gerecht. Zout, zoet, zuur, bitter. Zo fijn wanneer een Chef zuren zo prettig toevoegt. Dat geeft echt een extra smaak dimensie. Zulke finesse en zo’n leermeester doen vermoeden dat hij de Aziatische keuken met zijn techniek naar een verfijnder plan kan tillen.

Deze belofte lost hij dan ook meer dan in. Zo serveert Francis een overheerlijke cappuccino van Noordzeekrab met Hakau dumpling (gevuld met gamba en bamboe) glasnoedels, kokosschuim in én met koolrabi. Simpelweg goddelijk.

Persoonlijke favoriet van de avond is toch wel het “patatje stoofvlees”. Hierbij laat hij in één oer-Hollands gerecht de Aziatische keuken spreken. En hoe! Tandoori stoofvlees, ingelegde Japanse radijs, Amsterdamse uitjes, rauwe bloemkool en basilicum crème. Wauw! Wat een gedurfde combinatie. Echt heerlijk en een beetje een mind fuck! Want als een patatje stoofvlees zo smaakt zou ik er elke dag wel één lusten. Shanghai Bistro is verfrissend en weet te verrassenNog zo’n vileine verassing is de kabeljauw, zo super gegaard dat je de lamellen eenvoudig met je stokjes kan eten. Gecombineerd met kokos, limoen, rode biet en basilicum. Niet alleen het eten maakt de verwachtingen meer dan waar, ook de wijnen misstaan niet. Vanavond drinken we de Chardonnay van de welbekende wijnmaker Steenberg uit Zuid-Afrika.

Daan vertelt dat er naast goede wijnen er veel aandacht is voor speciaal bier. Niet alleen is bier een bekende succesvolle smaak tegenhanger van de Aziatische keuken. Maar ze hebben er ook vele varianten van. Dit leidde tot de “buns&beers“ avond die Shanghai Bistro elke maand georganiseerd. Zeker een aanrader om eens te gaan proberen. Je krijgt dan vier verschillende Aziatische gestoomde broodjes met vier verschillende mooie bieren.

Francis en zijn team namen ons vanavond mee op reis naar Azië en ik voorzie nog veel van deze smaak uitstapjes hier te zullen maken. Wat een aanwinst voor de stad! Verfrissend en lekker anders.

Shanghai Bistro
Van Woustraat 110

Amsterdam

Lees ook: Maris Piper in de Pijp, Bord’Eau en 212. Het nieuwe restaurant van Richard van Oostenbrugge